Održano gostujuće predavanje prof. dr. sc. Jolán Orbán “Oblici melankolije i groteske: László Krasznahorkai i Péter Eötvös”

Drama Pétera Eötvösa na mađarskom jeziku pod nazivom Valuška izvedena je 2. prosinca 2023. u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti. Tekst opere napisale su Kinga Keszthelyi i Mária Mezei prema romanu mađarskog autora Lászla Krasznahorkaija Melankolija otpora (1989). Operu je moguće besplatno pogledati šest mjeseci od 19. siječnja 2024. na internetskoj stranici OperaVision. Ovo nije prva adaptacija Krasznahorkaijeva romana jer je po njemu snimljena filmska verzija pod naslovom Werckmeister harmonies (2000.) u režiji Béle Tarra, ali je ovo njegova prva operna adaptacija.

U prvom dijelu predavanja prof. Orbán objasnila je teorijsku pozadinu i metodologiju obrade knjige Krasznarhorkaija, pri čemu se osvrnula na analize autora (Linda Hutcheon, Mónika Dánél i dr.) koji nude širok pristup žanrovskim mogućnostima u kontekstu adaptacije romana. Žanr Eötvösove opere jest comedia tragica ili groteskna opera, odnosno filmska opera. Uzimajući u obzir ove karakteristike izvedbe, u drugom dijelu izlaganja prof. Jolán Orbán predstavila je prilagodbu i reinterpretaciju melankolije i groteske u kontekstu opere pri čemu je dodatno istaknula akustičnu i vizualnu ulogu tih fenomena.

U prezentaciji su korišteni brojni materijali i citati koji su pomogli u razumijevanju onoga što se čulo i vidjelo tijekom predavanja. Živahnu i dinamičnu prezentaciju slušali su studenti druge, treće i četvrte godine studija Mađarskog jezika i književnosti nakon čega su uslijedila pitanja.

                                                                                    Žombor Labadi