Održano predavanje “Hrvatska seljačka stranka 1929-1941.: od zabranjene stranke do hrvatskog narodnog pokreta”

Odsjek za povijest

Doc. dr. sc. Stipica Grgić s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba održao je 28. ožujka 2023. na Filozofskom fakultetu u Osijeku (P 15) gostujuće predavanje pod naslovom “Hrvatska seljačka stranka 1929-1941.: od zabranjene stranke do hrvatskog narodnog pokreta” u okviru obveznog kolegija Hrvatska povijest 20. stoljeća koji se izvodi na trećoj godini prijediplomskog studija Povijesti.

Tijekom predavanja studenti i ostali zainteresirani imali su prilike saznati kako se Hrvatska seljačka stranka u razdoblju Šestosiječanjske diktature u Kraljevini Jugoslaviji isprofilirala kao nositeljica općenacionalnog pokreta te kako je dovela do uspostave Banovine Hrvatske, u kojoj je organizirala vlast u specifičnim okolnostima nadolazećih ratnih sukoba u okviru Drugog svjetskog rata. Pritom su studenti imali prilike vidjeti i autentična odlikovanja te novac koji se koristio u Kraljevini Jugoslaviji, a na kraju predavanja predavaču su uputili niz zanimljivih pitanja.

Održavanjem gostujućeg predavanja doc. dr. sc. Grgića ostvaren je dio ishoda učenja planiranih u okviru kolegija, poput usvajanja temeljnih pojmova o položaju hrvatskog naroda u prvoj Jugoslaviji te objašnjavanja socijalnih, kulturnih i ekonomskih procesa te političkih fenomena u razdoblju Kraljevine Jugoslavije.

Doc. dr. sc. Domagoj Tomas