Održano predavanje ,,Kako se nositi sa stresom tijekom ispitnih rokova?”

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u maloj Svečanoj dvorani Fakulteta djelatnice Ureda za psihološko savjetovanje studenata Sanja Diósy i Maja Matković održale su predavanje za studente na temu ,,Kako se nositi sa stresom tijekom ispitnih rokova?”.

Cilj predavanja bio je educirati studente o temi studentskog stresa te im pružiti savjete za nošenje sa stresom u svrhu učinkovitijeg studiranja. Od prijavljenih 15 studenata na predavanju je sudjelovalo njih sedam.

Prvi dio predavanja bavio se samim konceptom stresa, kako stres nastaje te različitim reakcijama na stres. Studentima je pojašnjen kognitivno-bihevioralni trokut koji govori o povezanosti misli, emocija i ponašanja, a prikazane su i najčešće pogreške u razmišljanju koje se javljaju kod studenata tijekom ispitnih rokova. Psihologinja Diósy naglasila je važnost realistične procjene same situacije koja izaziva stres jer studenti nerijetko imaju katastrofalna i nerealistična predviđanja o ishodima ispita i ispitnih rokova, što nepotrebno povećava razinu anksioznosti. Studentima je pojasnila kako razviti alternativna, uravnoteženija predviđanja s ciljem smanjenja stresa.

Budući da prokrastinacija, loša organizacija vremena, manjak specifičnih ciljeva i motivacije povećavaju studentski stres, drugi dio predavanja bavio se upravo tim čimbenicima. Psihologinja Matković studentima je objasnila kako pravilno postavljati ciljeve, kako organizirati vrijeme te kako izbjeći prokrastinaciju. Također je istaknula da studenti učenje najčešće odgađaju ne zbog lijenosti, kako se često misli, nego zbog straha od neuspjeha, perfekcionizma, niskog samopoštovanja i anksioznosti. Na kraju svoga dijela govorila je o načinima kako se motivirati za učenje uz pomoć samopotkrepljenja.

Tijekom prijavljivanja na predavanje studenti su imali priliku unaprijed postaviti pitanja vezana uz tematiku predavanja, stoga je zadnji dio predavanja bio tzv. Q&A sekcija u kojoj su predavačice odgovarala na postavljena pitanja. Studenti su postavljanjem dodatnih pitanja pokazali veliki interes za temu i time je započeta konstruktivna diskusija, ne samo na temu preveniranja stresa, nego i na temu faktora povezanih s koncentracijom za učenje, poput  pretjeranog korištenja društvenih mreža. Povratne informacije studenata o kvaliteti i korisnosti predavanja bile su vrlo pozitivne.

Djelatnice Savjetovališta najavile su veći broj predavanja i radionica od početka iduće akademske godine te su pozvale studente da se jave s prijedlozima tema predavanja i radionica na e-mail adresu Savjetovališta (savjetovaliste@ffos.hr), kako bi svojim angažmanom odgovorile na njihove specifične potrebe.