Održano predavanje Ureda za psihološko savjetovanje studenata

U utorak, 28. svibnja 2024. godine, u maloj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku, djelatnice Ureda za psihološko savjetovanje studenata, psihologinje Ena Štrk i Maja Matković, održale su još jedno od ciklusa predavanja namijenjenih studentima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na temu “Kako se nositi sa stresom tijekom ispitnih rokova?”. Cilj predavanja bio je educirati studente o studentskom stresu i pružiti savjete za uspješnije suočavanje s istim, naročito tijekom ispitnih rokova.

Prvi dio predavanja bio je posvećen konceptu stresa, njegovom nastanku i različitim reakcijama na stres. Predstavljen je kognitivno-bihevioralni trokut koji povezuje misli, emocije i ponašanja, te najčešće pogreške u razmišljanju tijekom ispitnih rokova. Psihologinja Štrk istaknula je važnost realistične procjene situacija koje izazivaju stres, objašnjavajući kako izbjeći katastrofalna i nerealistična predviđanja koja povećavaju anksioznost. Predložila je razvijanje uravnoteženijih predviđanja radi smanjenja stresa.

Drugi dio predavanja bavio se faktorima poput prokrastinacije, loše organizacije vremena, manjka ciljeva i motivacije koji povećavaju studentski stres. Psihologinja Matković objašnjavala je kako pravilno postavljati ciljeve, organizirati vrijeme i izbjeći prokrastinaciju. Naglasila je da studenti često odgađaju učenje zbog straha od neuspjeha, perfekcionizma, niskog samopoštovanja i anksioznosti, a ne zbog lijenosti. Također je govorila o metodama samomotivacije kroz samopotkrepljenje.

Zadnji dio predavanja bio je posvećen odgovorima na pitanja koja su studenti postavili prilikom prijave.

Djelatnice Ureda najavile su naredna predavanja i radionice za studente od početka iduće akademske godine te pozvale studente da šalju prijedloge tema na e-mail adresu Ureda (savjetovaliste@ffos.hr), kako bi mogli bolje odgovoriti na njihove potrebe.