Otvoreni četvrtak: Predavanje o retfalačkoj zbirci obitelji Pejačević

U četvrtak, 23. veljače 2023., održano je šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku. Profesorica Najcer Sabljak održala je predavanje o retfalačkoj zbirci obitelji Pejačević.

Retfalačka zbirka nastala je i razvijala se u barokno-klasicističkom dvorcu obitelji Pejačević u Retfali. Obitelj Pejačević imala je četiri grane, a u Retfali je bila rumsko-retfalačka grana. Uz dvorac u Osijeku imali su i dvorac u Podgoraču. Dok potonjeg više nema, ali zna se gdje je građa, osječki dvorac postoji, ali dugo se nije znalo gdje je građa. Vrijedna retfalačka zbirka pratila je sudbinu svojih vlasnika. Kad je 1916. umro posljednji član rumsko-retfalačke grane obitelji Pejačević, dvorac i likovnu zbirku nasljeđuje obitelj Clary-Aldringen, koja ubrzo i prodaje dvorac. Od 1923. većina se te zbirke može pronaći u Austriji. Velik dio zbirke nalazi se kod nasljednika Clary-Aldringen u dvorcu Herrnau u Salzburgu, dio se može pronaći u raznim zbirkama u Beču, od čega je jedan dio u privatnim zbirkama. Naravno, dio su naslijedile i druge obitelji. Tako u Hrvatskoj postoje našička i valpovačka zbirka (mogu se vidjeti u Osijeku u Muzeju likovnih umjetnosti i Muzeju Slavonije), a od poznatih zbirki u Hrvatskoj može se spomenuti zbirka Antić/Mihalović u Zagrebu. U predavanju su posebno istaknuta likovna djela austrijskog bidermajerskog slikara Franza Alta. Dosad je u zbirci pronađeno njegovih 20-ak akvarela i crteža olovkom, a slikao je interijere retfalačkog dvorca i vlastelinstva te je podučavao slikarstvu grofa Ladislava Pejačevića. U završnom dijelu predavanju predavačica je govorila o važnosti revitalizacije kulturne baštine, a to bi u ovom slučaju značilo otkup i obnovu klasicističkog dvorca, perivoja i mauzoleja obitelji Pejačević u Retfali, pri čemu bi bilo važno i vratiti ili otkupiti umjetnine za postav in situ.

Na kraju predavanja razvila se zanimljiva rasprava, vidjelo se da je publika bila zainteresirana saznati što više o toj važnoj lokalnoj temi. Oni koji nisu mogli doći poslušati predavanje, mogu pronaći snimku na YouTube-kanalu Otvorenog četvrtka. Otvoreni četvrtak nastavlja sa svojim događanjima krajem ožujka.

Domagoj Kostanjevac, suvoditelj Otvorenog četvrtka