Poziv studentima na radionicu o pretraživanju baza podataka

Poštovani kolegice i kolege studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,

Centar za interdisciplinarna istraživanja poziva vas na sudjelovanje na radionici koja će se održati u okviru međunarodnog interdisciplinarnog drugog kongresa u organizaciji Centra (četvrtak, 3. studenog, 17.15 sati, učionica 16), a koji nosi naslov »Izazovi obrazovanja«. Tema radionice je pretraživanje baza podataka, a održat će je kolegice Marija Milošević i Lucija Pintek, studentice druge godine diplomskog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija. Budući da je potraga za primjerenom literaturom jedan od važnijih zadataka prilikom pisanja seminarskih, završnih i diplomskih radova, smatramo da je itekako korisno naučiti kako i gdje je pronaći.

Radionica će se sastojati od dva glavna dijela. U prvom će sudionici doznati što su to baze podataka i koje sve baze podataka postoje, nakon čega će biti upoznati s načinima pretraživanja baza podataka. Drugi dio radionice bit će usmjeren na postupak pretraživanja baza podataka (kako započeti istraživanje), nakon čega će biti upoznati s raznim tehnikama pretraživanja, kao što su Booleovi operatori, operatori približnosti, pretraživanje fraza i pretraživanje prema poljima dokumenta. Baze podataka koje će se koristiti u radionici su ProQuest, EBSCOhost i Web of Science. Svim je bazama omogućen pristup preko Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu s valjanim AAI@EduHr računom. Pomoću navedenih baza sudionici će naučiti koristiti jednostavne i složene načine pretraživanja, odabrati odgovarajuću tehniku pretraživanja te se upoznati s tezaurusom kao pomagalom prilikom pretraživanja termina. Po završetku radionice sudionici će znati što su baze podataka i koje baze podataka postoje. Osim toga, moći će prepoznati razliku između pretraživanja prirodnim i kontroliranim jezikom te znati primjenjivati razne tehnike pretraživanja i pomagala pri pretraživanju.

Studentima koji budu sudjelovali na radionici Centar će izdati potvrde o sudjelovanju s popisom stečenih znanja i vještina koja trebate steći prema popisu ishoda radionice.

Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJKpHO3KsoayDpqw5oIN-S_KWOEfWECxBX9_n2xRcv4mYncw/viewform

Hvala i srdačan pozdrav,

Programski i organizacijski odbor Kongresa