Predstavljanje knjige “Zatočene: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914.”

Odsjek za povijest

U petak, 20. svibnja 2022., s početkom u 15 sati, u sklopu Festivala povijesti, održat će se predstavljanje knjige Zatočene: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914., autorice izv. prof. dr. sc. Amile Kasumović. Predstavljanje će se održati na Filozofskom fakultetu Osijek (dvorana br. 39). S autoricom će o knjizi razgovarati dr. sc. Luka Pejić s Odsjeka za povijest osječkog Filozofskog fakulteta. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

O knjizi:

Autorica u knjizi analizira tretman najranjivije kategorije unutar zatvorske populacije u prijelomnim godinama bosanskohercegovačke povijesti, kada je društvo prolazilo kroz transformacijske procese izazvane modernizacijom i industrijalizacijom. Austro-Ugarska je nakon okupacije 1878. godine najavila modernizaciju zatvorskog sustava i implementaciju modernih penoloških praksi u Bosni i Hercegovini. Autorica nastoji pokazati da je austrougarska uprava pri tome uglavnom razmišljala o zatvorenicima, dok su zatvorenice mahom bile izostavljane iz najavljenih promjena.

O autorici:

Amila Kasumović je izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Objavila je niz znanstvenih rasprava, a Udruženje za modernu historiju 2016. je objavilo njezinu zapaženu knjigu Austrougarska trgovinska politika u Bosni i Hercegovini 1878-1914.