IN MEMORIAM Rade Kovačević (1939. – 2024.)

U 85. godini života otišao je naš umirovljeni profesor engleskoga jezika i književnosti, poštovani osječki intelektualac, veliki ljubitelj umjetnosti, tih i vrijedan osječki književnik Rade Kovačević.

Profesor Rade Kovačević na Filozofskom je fakultetu u Zagrebu 1964. diplomirao na Odsjeku za anglistiku. Svoj je radni vijek započeo kao nastavnik engleskoga jezika i književnosti u osječkim osnovnim školama, a nastavio na Radničkom sveučilištu Božidara Maslarića gdje je bio predavač i voditelj Škole stranih jezika.

Utemeljio je Sveučilišnu katedru stranih jezika koja je izvodila nastavu na svim sastavnicama Sveučilišta.

Na Pedagoškom, danas Filozofskom fakultetu u Osijeku od 1978. pa sve do umirovljenja 2004. godine radio je kao predavač engleskog jezika i dugogodišnji voditelj Katedre za strane jezike. Predavanja je, osim na Pedagoškom, odnosno Filozofskom, držao na Pravnom, Prehrambeno-tehnološkom i Medicinskom fakultetu.

Stručno se usavršavao u Engleskoj, na brojnim domaćim i inozemnim seminarima, a kao prevoditelj boravio na različitim svjetskim destinacijama.

Brojne generacije studenata pamte ga kao uzoritog i mudrog profesora vrhunske erudicije i akademskoga poštenja.

Osim vrsnim nastavnim i prevoditeljskim radom, profesor Rade Kovačević u široj je javnosti ugled stekao i iznimno plodnim književnim radom. Njegov prozni opus broji čak trinaest žanrovski raznorodnih naslova koje je pod pseudonimom Edgar F. Smith objavljivao od 2000. do 2022. godine (Boje sjećanja – Nesloživi osječki mozaik, Potkrovlje, stepenice, pakao, Odroni sarajevskog neba, Između Vukovara i Vukovara, Vrata od bjelokosti, Reciklaže, Boje američkog sna i šetači godišnjih doba, Svitanja, sjećanja, sutoni: Nasmijane godine, Svitanja, sjećanja, sutoni: Ispresijecane paralele, S koje strane ući u Osijek?, Kratki susreti s pogledom, Izašli iz knjige i Raskomadana vremena).

Za dugogodišnji je uspješan rad dobio Povelju Matice hrvatske Osijek.

Bio je pozoran i aktivan primatelj svakovrsnog estetskog i kulturnoga teksta, osobito onog likovnoga…

Bio je svjetski putnik, ali i brižan šetač Osijekom koji je njegovim rečenicama pružao trajno nadahnuće.

U Profesorov se odlazak nekako asocijativno upliće citat iz njegove zadnje knjige Raskomadana vremena –  Benjamin Franklin piše: ili napiši nešto vrijedno čitanja ili učini nešto vrijedno pisanja.

Profesor Rade Kovačević učinio je oboje.