Studenti FFOS-a na ljetnoj školi u Edinburghu

Odsjek za engleski jezik i književnost

STUDENTI FFOS-a u Edinburghu  

Sudjelovali smo u Ljetnoj školi o modernizmu u britanskoj i irskoj književnosti

 

Zahvaljujući potpori Fakulteta, u srpnju smo sudjelovali u Ljetnoj školi o modernizmu u britanskoj i irskoj književnosti u Edinburghu, glavnome gradu Škotske.

Ljetna škola održavala se u organizaciji udruženja škotskih fakulteta pod nazivom SUISS: Text & Context od 10. do 21. srpnja, što je studentima pružilo priliku za dublje upoznavanje s glavnim gradom Škotske, škotskom kulturom te brojnim važnim i prepoznatljivim lokacijama.

Prvoga dana održavanja ljetne škole organizirano je useljavanje sudionika u studentske stanove, zajedničko druženje te upoznavanje s ostalim polaznicima. Već sljedećega dana započela su predavanja koja su vodili istaknuti profesori s brojnih fakulteta diljem Velike Britanije. Nakon predavanja slijedila su seminarska predavanja tijekom kojih su polaznici u okruženju svojih kolega i mentora predavača imali priliku nastaviti raspravu o djelu te autoru kojeg se toga dana obrađivalo.

Nakon seminara i zajedničkog ručka, organizirane su brojne aktivnosti koje su započele već drugoga dana boravka u Edinburghu – penjanje na planin(ar)ski vrh poznat pod nazivom Arthur’s Seat, uz koji je, kao i uz brojne ostale lokalitete sličnog naziva, povezana legenda o kralju Arturu. Sljedeća aktivnost kojoj smo prisustvovali bila je upoznavanje sa škotskom autoricom Rachel Plummer. Na tom smo druženju imali priliku čuti neka od autoričinih djela, kupiti knjigu te dobiti njezin potpis. Nadalje, organiziran je i posjet modernom, škotskom parlamentu, Mansfield Traquairu, crkvi koja je smatrana škotskom inačicom Sikstinske kapele, te još jedno upoznavanje s književnicom, u ovom slučaju sa Susan Sellers. Sudjelovali smo i u organiziranim obilascima lokalnih te fakultetskih knjižnica i knjižara.

Slobodno vrijeme iskoristili smo za istraživanje i upoznavanje grada i njegove okolice. Posjetili smo Nacionalni muzej Škotske te Nacionalnu galeriju, botanički vrt, stadion nogometnog kluba Hibernian, palaču britanske kraljevske obitelji te brojne znamenitosti kao što je Calton Hill.

Nezaboravne trenutke doživjeli smo i za održavanja jazz festivala i edinburškog karnevala na kojem su nastupali izvođači iz cijeloga svijeta te su prikazane brojne kulture čiji predstavnici žive u Škotskoj.

Neizostavni su bili i posjeti dvorcima, uključujući dvorac Craigmillar, jedan od najbolje očuvanih dvoraca u Škotskoj, te dvorac Edinburgh. Posjet tome dvorcu, koji je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih simbola Edinburgha i Škotske, organiziran je zadnjega dana boravka u Edinburghu, čime smo zaokružili svoje škotsko iskustvo, vidjevši brojne isječke iz škotske ratne povijesti, kraljevske dragulje te kamen sudbine koji se koristi pri krunidbi svakoga britanskog monarha. Edinburgh smo pozdravili prisustvovanjem ispaljivanju iz topa zvanog One o’Clock Gun koji već dugo kroz povijest svakoga dana u jedan sat tradicionalno podsjeti pomorce da trebaju namjestiti svoje satove.

Također, ljetna škola pokazala se odličnom prilikom ne samo za usavršavanje znanja engleskog jezika kroz interakciju s kolegama iz različitih dijelova svijeta, već i za produbljivanje znanja o modernizmu u engleskoj književnosti. Nadalje, kroz brojne rasprave i razgovore o djelima, ali i povijesti te kulturi modernističkog perioda okušali smo se i u interdisciplinarnosti, jednom izrazito bitnom konceptu s brojnim primjenama u nastavi. Na koncu, ljetna škola omogućila nam je i prostor za maštovitost, izražavanje vlastitog mišljenja te naglasila potrebu pripreme za predavanja, a, s tim, i za održavanje vlastite nastave u budućem zanimanju.

Gloria Benčina, Karlo Čavlović