Studenti FFOS-a posjetili Gradsku knjižnicu Požega i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci

Dana 14. 5. 2024. studenti 1. godine diplomskog studija Informatologije posjetili su u okviru terenske nastave iz kolegija Upravljanje zbirkama u informacijskim ustanovama i Vrednovanje informacijskih usluga Gradsku knjižnicu Požega i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci.

Studenti su u pratnji nastavnica, Sanjice Faletar i Kornelije Petr Balog, prvo posjetili Gradsku knjižnicu Požega koja je adaptirana i dograđena prije tri godine. Nakon stručnog obilaska svih knjižničnih odjela studenti su poslušali predavanje voditeljice matične službe Mirjane Franculić o organizacijskoj kulturi navedene knjižnice. U okviru predavanja studenti su imali prilike čuti i vrlo korisne informacije o samom procesu planiranja, adaptacije i selidbe knjižnice u nove prostore te utjecaju novog knjižničnog koncepta (i prostora) na upravljanje knjižničnim fondom i izmijenjenu ulogu knjižnice u zajednici.

Studenti su potom posjetili novoizgrađenu narodnu knjižnicu u Vinkovcima koja je nakon potpunog uništenja u požaru tijekom Domovinskog rata, u srpnju prošle godine preselila u novi prostor u samom središtu grada. Ravnateljica knjižnice, Vedrana Lugić, održala je uvodno predavanje za studente te ih provela kroz sve knjižnične prostore (uključujući spremište). U popratnim predavanjima, Tihomir Marojević upoznao je studente s raznovrsnim knjižničnim uslugama i zbirkama, a Klaudija Ladan s izazovima upravljanja fondom (nabava, cenzura, revizija itd.) u knjižnici. Studenti su imali prilike razgledati i novonabavljeni bibliobus vinkovačke knjižnice koji obilazi preko 80 stajališta na području Vukovarsko-srijemske županije. 

Sanjica Faletar