STUDENTSKA KONFERENCIJA „ŽENE JUČER, DANAS, SUTRA“

Studentsku konferenciju „Žene jučer, danas, sutra“ organizirali su studenti Mihael Cojić, Karolina Hegediš i Anamarija Plečić u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Konferencija se održala 8. i 9. ožujka 2023. godine u Svečanoj dvorani (prostorija 60) na Fakultetu. Cilj konferencije bio je prikazati kako prošlost utječe na našu sadašnjost i kako će naša sadašnjost oblikovati budućnost, osobito kada je riječ o položaju žene u različitim privatnim i profesionalnim područjima. Dana 8. ožujka službeno je otvorenje konferencije bilo u 9.30, a program je trajao do 17.35. Drugoga dana program je započeo u 9.00, a završio u 17.50.

Na konferenciji je prvog dana (8. ožujka) kao izlagačica prva sudjelovala izv. prof. dr. sc. Anita Dremel s Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Tema izlaganja profesorice Dremel bila je „Feminizmi jučer, danas, sutra“. Nakon profesorice Dremel uslijedilo je izlaganje dr. sc. Gabriele Dobsai s Katedre za mađarski jezik i književnost, koja je održala predavanje na temu „Kako su žene doprinijele Mađarskoj revoluciji i borbi za slobodu 1848.–49. godine?“. Potom je uslijedilo izlaganje Petre Plantosar s temom „Serve, ancile, famule i robinje u srednjem vijeku“. Nakon toga izlaganja uslijedila su dva studentska izlaganja. Prve studentice izlagačice bile su Beatriz Brkić i Sandra Naletilić, studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, s temom „Marija Jurić – Zagorka: zaštitnica hrvatske i ženske misli“. Potom je uslijedilo izlaganje studenta Luke Grbavca, koji je održao izlaganje na temu „Žena, majka, basileus – položaj žena u Bizantskom Carstvu“.

Nakon toga uslijedila je pauza za ručak u vlastitom aranžmanu. Pauza je trajala do 14.00 te je nakon nje nastavljen program konferencije.

Prve izlagačice nakon pauze za ručak bile su Tatjana Topalov i Nikolina Baškarad iz udruge Đola, koje su održale izlaganje na temu „Mistična Baranja i one koje ju takvom čine“. Nakon udruge Đola izlaganje su održale bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Katarina Tomašević i Sonja Erceg s temom „Zastupljenost žena u udžbenicima povijesti“. Potom je uslijedilo izlaganje studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku Dejane Đurić i Leonarde Perić na temu „Prva žena SFRJ“. Studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku Franka Maslov izložila je temu „Harriete Tubman – heroina podzemne željeznice“. Posljednje izlaganje prvoga dana konferencije održale su mag. preaesc. educ. Vedrana Kuti i Marta Keglević, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, na temu „Ravnopravnost učimo od malih nogu“.

Na konferenciji su drugog dana (9. ožujka) kao izlagači sudjelovale studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Maja Grgić i Nera Tomić. Tema njihova izlaganja bila je „»Savršena žena« u vizualnim medijima – ljudsko biće ili objekt?“. Nakon toga je uslijedilo predavanje bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Valentine Markasović s temom „Djevojčica, baka, vuk: adaptacije Crvenkapice i razvoj ženskog lika u bajci“. Potom je uslijedilo izlaganje Mirne Šostarko, stručne suradnice Dkolektiva – organizacije za društveni razvoj, na temu „Ženski aktivizam i Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“. Sljedeće na redu izlaganje bilo je ono bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Dore Rašić i studentice Pravnog fakulteta u Osijeku Lare Rašić s temom „Madame de Pompadour – više od ljubavnice“. Iduće na redu predavanje bilo je studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku Filipa Lasića i Dore Bašić na temu „Ideje Mary Wollstonecraft i njezin utjecaj na razvoj feminizma“. Studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku Lucija Tomašević imala je izlaganje s temom „Slavenka Drakulić: Kao da me nema“.

Nakon toga uslijedila je pauza za ručak u vlastitom aranžmanu. Pauza je trajala do 14.00 te je nakon nje nastavljen program konferencije.

Prva izlagačica nakon pauze za ručak bila je književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, koja je održala predavanje na temu „Žena – snaga svedena na površnost ljepote“. Potom je uslijedilo izlaganje Tomislave Ćavar, studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, na temu „Postoji li ženski pogled?“. Dorotea Drnasin, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je izlaganje na temu „Pozicija žena u obitelji i braku u Engleskoj krajem 18. stoljeća“. Potom je uslijedilo izlaganje studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarine Mikulić, s temom „»Pomozi mi da to učinim sam« – Montessori odgoj za mir, pravdu, samostalnost i bolje sutra“. Petra Pekarić, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je izlaganje na temu „Dora Maar – Picasso i ja“. Iduće izlaganje bilo je na temu „Menstruacija: od tabu teme do zvijezda“, koje je održala studentica Filozofskog fakulteta Vanesa Jalšovec. Sljedeće studentsko izlaganje održala je Nera Kovač s temom „Doprinos žena u razvoju informacijske tehnologije“. Posljednje studentsko izlaganje, te ujedno i posljednje izlaganje na konferenciji, bilo je izlaganje studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Irene Kapović na temu „»Što je žena?« – suvremena definicija žene“.

Na konferenciji su se mogla čuti vrlo zanimljiva i kvalitetna izlaganja, a o uspješnosti provedene konferencije govori i mnoštvo pohvala koje su uputili i izlagači i Odsjek za povijest, kao i posjetitelji konferencije.

doc. dr. sc. Anđelko Vlašić

voditelj Odsjeka za povijest