Događanja

Sudenti Katedre za mađarski jezik i književnost aktivno su se uključili u programe Mjeseca Židovske Kulture

Studenti Katedre za mađarski jezik i književnost su se i ove godine aktivno uključili u programe koji su ostvareni dana 17. i 18. rujna 2022. g. u sklopu Mjeseca Židovske Kulture. U osječkoj Tvrđi u prostorijama Stare pekare je održan workshop na kojem su Ante Katić i Tea Pušeljić izveli sikuljske plesove. Sudionci programa su imali mogućnosti upoznati plesove svih nacionalnih manjina koje žive i djeluju na području grada Osijeka, te su tako mogli zaplesati hebrejske, njemačke, makedonske, srpske, rusinske i druge plesne korake. Primarni cilj radionice je bio omogućiti susret pripadnicima raznih manjina, odnosno uz pomoć tradicionalnih i popularnih plesova doprinjeti interkulturalnom dijalogu između njih.

Na turniru u stolnom tenisu za pripadnike nacionalnih manjina je Leon Marić zastupao našu katedru, koji je osvojio ugledno četvrto mjesto, na kojem mu i ovim putem čestitamo!

   

U subotu se održao Turnir u šahu za nacionalne manjine na kojem je sudjelovala Nera Kovač, studentica prve godine diplomskog studija na Katedri za mađarski jezik i književnost.

   

 

XXVIII. međunarodna konferencija Multimediji u nastavi

Dana 6. i 7. srpnja u organizaciji Katedre za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Odjela za multimedije u nastavi Društva za informatiku Neumann János iz Mađarske održana je XXVIII. međunarodna konferencija Multimediji u nastavi. Domaćin konferencije ove godine bio je Filozofski fakultet u Osijeku. Dosada je na godišnjim konferencijama Multimediji u nastavi održano gotovo 1 500 izlaganja na kojima je sudjelovalo oko 1800 autora, a konferencijama je dosad prisustvovalo više od 3 000 sudionika. Cilj je stručnog skupa potaknuti komunikaciju između mađarskih i stranih stručnjaka koji djeluju u području obrazovanja, njegova istraživanja i razvijanja. Plenarna izlaganja su održala ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo i izv. prof. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, nakon kojih su uslijedila izlaganja na mađarskom i engleskom jeziku koja su, između ostaloga, pokrili teme korporativne edukacije i razvoja kompetencija, virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti u nastavi, poučavanja tehnologije dronova, iskustva učenja u 21. stoljeću, multimedija u nastavi glazbe, istraživanja svemira i svemirskih aktivnosti u suvremenoj nastavi i tehnoloških promjena okruženja za učenje. Odbor za dodjelu nagrada Odjela za multimedije u nastavi Društva za informatiku Neumann János, dodijelio je Ani Lehocki-Samardžić, voditeljici Katedre za mađarski jezik i književnost u Osijeku nagradu Prsten za multimedije u obrazovanju. I ovim joj putem čestitamo! U sklopu konferencije održana je predstavljanje zbornika A horvátországi magyarság a 21. században (Mađarska zajednica u Hrvatskoj u 21. stoljeću) uz prigodni kulturni program s glazbom, plesom i dramskim nastupom. Zbornik su predstavili János Pusztay, urednik ciklusa Magyar Szemhatár (u prijevodu: Mađarski obzori), i Ana Lehocki-Samardžić, urednica zbornika o zajednici u Hrvatskoj.

Tijekom drugoga dana sudionici su imali priliku proširiti svoja znanja za uspješnu komunikaciju u virtualnom svijetu sudjelovanjem u radionici Monike Molnar pod nazivom Interaktivnost u online nastavi – pomagala, programi, mogućnosti, te su imali mogućnost isprobati upravljanja dronovima. Konferencija je završila izletom sudionika Mađarima u Vukovaru. Organizatori ovim putem ponovno zahvaljuju Rozaliji Jakumetović, predsjednici Udruge Mađara Grada Vukovara i Vinku Margiti Kovač, potpredsjednici Udruge Mađara Grada Vukovara na srdačnom dočeku!

                                         

 

Promocija izdanja pod naslovom Mađarska manjina u Hrvatskoj u 21. stoljeću

Dana 5. travnja u Budimpešti je u seriji Magyar Szemhatár/Mađarski horizont predstavljeno izdanje pod naslovom Mađarska manjina u Hrvatskoj u 21. stoljeću. Knjigu su promovirali urednik serije  prof. dr. sc. János Pusztay i jedan od recenzenata, prof. dr. Dinko Šokčević. O nastanku djela, o sadržaju i o autorima, odnosno o značaju izdanja u životu mađarske manjine govorila je doc. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, urednica izdanja. Promociji je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, g. dr.sc. Mladen Andrlić. Cilj izdanja je prikaz iznimno bogate jezične, kulturne i povijesne baštine mađarske zajednice u Hrvatskoj.