Galerija održanih predavanja

PREVODITELJI NA TRŽIŠTU RADA

15. svibnja 2023. godine, u organizaciji Alumni udruge FFOS, a u sklopu FUZ&ja-e, na Filozofskom fakultetu Osijek (učionica 53) od 18.30 do 19.45 h, FFOS-alumna Marija Viljušić održala je javno predavanje pod naslovom Prevoditelji na tržištu rada. Publiku su činili većinom studenti naših diplomskih studijskih programa prevoditeljskoga smjera (engleski i njemački jezik), uz nekoliko studenata prijediplomskih studija engleskoga tj. njemačkoga jezika te nekolicina nastavnika koji predaju na diplomskom studiju prevođenja. Predavanje je moderirao član Alumni udruge FFOS doc. dr. sc. Goran Schmidt. Marija Viljušić, koja je 2015. godine na FFOS-u diplomirala Engleski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost, prevoditeljski smjer, u međuvremenu je stekla raznoliko radno iskustvo; od rada kao prevoditeljica u raznim prevoditeljskim agencijama, preko stažiranja u prevoditeljskom odjelu EU, sve do pokretanja i uspješnog vođenja vlastitog obrta za prevođenje. Njezino predavanje najvećim se dijelom fokusiralo na mogućnosti zaposlenja prevoditelja, posebice na pravna i ekonomska pitanja samostalnog obavljanja djelatnosti.

 

KAKO SU OGLAŠAVALI STARI OSJEČANI? IZLET U REKLAMNI DISKURS KRAJA 19. I POČETKA 20. STOLJEĆA

Izv. prof. dr. Ivana Jozić, u organizaciji Alumni udruge FFOS, a u sklopu programa popularizacije znanosti FUZ&ja, održala je dana 20. travnja 2023., od 18 do 19.30 h, na Filozofskom fakultetu Osijek predavanje pod nazivom Kako su oglašavali stari Osječani? Izlet u reklamni diskurs kraja 19. i početka 20. stoljeća. Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a publika je bila šarolika; od sadašnjih i bivših studenata do ostale zainteresirane javnosti. Predavanje je moderirao član Alumni udruge FFOS, doc. dr. sc. Goran Schmidt. Profesorica Jozić, koja je trenutno zaposlena na Odsjeku za njemački jezik i književnost FFOS-a, i sama je FFOS-alumna, diplomirala je 2002. g. engleski jezik i književnosti i njemački jezik i književnost na tadašnjem Pedagoškom fakultetu. Predavačica je publici kroz živopisne primjere reklamnih tekstova iz osječkih novina na njemačkom jeziku s kraja 19. i početka 20. st. uspješno približila ne samo reklamni diskurs, već i duh Osijeka u Austro-Ugarskoj monarhiji.

 

PEDAGOGIJA ODNOSA

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku 13. travnja 2023. godine doc. dr. sc. Sanja Simel Pranjić, s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je pedagošku radionicu na temu Pedagogija odnosa – odgovor na odgojne izazove?. Na radionici je sudjelovalo 22 sudionika iz različitih područja, znanstvenih disciplina te različitih razina sustava odgoja i obrazovanja – studenti pedagogije i/ili nastavničkih smjerova, diplomirani studenti pedagogije, psihologije, socijalnog rada, odgojitelji zaposleni u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te nastavnici zaposleni u osnovnim i srednjim školama, fakultetu te ustanovama za obrazovanje odraslih.

Na radionici se na teorijskoj i praktičnoj razini razgovaralo o važnosti odnosa u kontekstu odgoja i obrazovanja iz različitih perspektiva, kao i faktorima koji utječu na njegov razvoj. Raspravljalo se o kvalitetnim odnosima kao preduvjetu izvrsnosti djece, mladih i odraslih u procesu učenja i osobnom razvoju, ali i o tome kako su odnosi samosvrhoviti, odnosno kako imaju vrijednost sami po sebi – prije svega zbog razvoja naših “relacijskih kompetencija”, odnosno učenja različitih obrazaca kvalitetnih odnosa.

 

 

PREDAVANJE UVOD U ACROSS

U petak, 24. ožujka, u sklopu nastave diplomskog studija engleskoga jezika i književnosti, prevoditeljski smjer i FUZ&ja-e, održano je online predavanje naziva Uvod u Across. Predavanje je održala bivša studentica Filozofskoga fakulteta u Osijeku Tea Rajić. Odabrala je prevoditeljski alat Across te pokazala način rada u njemu, korištenje prijevodne memorije, provođenje analize kvalitete nakon obavljenog prijevoda i ukazala na potencijalne probleme koje uzrokuju razlike u jezičnim parovima pokazujući studentima konkretne primjere. Predstavila je prednosti i, brojnije, nedostatke rada u Acrossu, a usporedila ga je i s popularnijim Tradosom.

Tea je studentima pokazala kako izgleda korištenje prevoditeljskog alata iz perspektive prevoditelja i iz perspektive projektnog menadžera. Komparativna je analiza bila vrlo iscrpna, a sve je popraćeno primjerima iz konkretnih prevoditeljskih situacija.

Po završetku su predavanja uslijedila pitanja studenata o drugim prevoditeljskim alatima, licencama, prevoditeljskim počecima, što je Tea strpljivo i detaljno odgovorila nudeći brojne praktične savjete i izvore informacija budućim kolegama.

 

PREDAVANJE PODRŠKA DJECI S ISKUSTVOM TRAUME U ŠKOLSKOM OKRUŽENJU

U utorak, 7. veljače 2023. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta Osijek održano je predavanje „Podrška djeci s iskustvom traume u školskom okruženju“ u sklopu FUZ&JA-e i organizaciji Alumni udruge FFOS. Predavanje su održali psiholozi SOS Dječjeg sela Ladimirevci, Višnja Matić i Davor Vinković.

Predavanjem su se nazočni mogli upoznali s pojmom traume, posebno s naglaskom na kompleksnu traumu; njenim utjecajem na razvoj djetetovog mozga i općenito na razvoj. Također, predavanjem je objašnjeno kako okolnosti i zahtjeve u školskom okruženju djeca s iskustvom traume mogu prepoznati kao nesigurne i ugrožavajuće te koje strategije preživljavanja mogu u tim situacijama aktivirati. Završni dio predavanja bio je posvećen konstruktivnim strategijama odraslih kao odgovorom na neadekvatne reakcije djece te, svakako, o brizi za vlastito mentalno zdravlje, pogotovo onih koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama i izloženi su profesionalnom stresu i sekundarnoj traumatizaciji.

Ovim se putem zahvaljujemo našim predavačima i svima koji su nazočili radionici.

 

RADIONICA TERAPIJA PLESOM I POKRETOM

U srijedu, 7. prosinca od 17:30 do 19:00 sati u učionici 39 Filozofskog fakulteta, u okviru  programa popularizacije znanosti FUZ&ja, održana je radionica Terapija plesom i pokretom. Radionicu je održala Antonija Blažević,  univ. spec. art. therap., a djelić atmosfere možete pogledati u galeriji fotografija.

 

RADIONICA OUTLINE

U ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Alumni udruge FFOS i FUZ&JA FFOS održana je radionica Outline, pod vodstvom Vedrana Bjelobradića, osječkog grafitera, umjetničkog imena Rebus. Sudionici radionice imali su priliku istražiti povijest grafita, doznati u kojem se smjeru razvijao taj način umjetničkog izražavanja te uživati u izradi vlastitih skica. Popraćeno slikovnim prikazom grafita iz cijeloga svijeta, voditelj radionice predstavio je osnove grafita od samih početaka njihova pojavljivanja, od kraja 60-ih godina sve do danas, a djelić atmosfere možete vidjeti na fotografijama i u videu https://www.youtube.com/watch?v=BsHnkaHSvRg

 

HOW TO MAKE AN EFFECTIVE ORAL PRESENTATION

U četvrtak, 13. listopada 2022. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, na poziv doc. dr. sc. Dragane Božić Lenard, predsjednice Alumni udruge FFOS i docentice na spomenutom fakultetu, održano je gostujuće predavanje naslova How to make an effective oral presentation. Predavanje je održao prof. dr. sc. Robert Yagelski sa Sveučilišta Albany, New York, SAD. Predavanju su nazočili studenti treće godine preddiplomskoga studija, smjerova Programsko i Računalno inženjerstvo, koji u sklopu svog redovnog studijskog programa imaju zadatak izraditi 10-minutnu prezentaciju na stručnu (tehničku temu) i prezentirati ju svojim kolegama. Tijekom 90-minutnog interaktivnog predavanja, prof. dr. sc. Yagelski studente je upoznao s tehničkom izradom i strukturom prezentacije, osnovama retorike, prezentacijskim tehnikama, govorom tijela, načinom odgovaranja na postavljena pitanja iz publike te je odgovorio na brojna pitanja zainteresiranih studenata.

 

DEMONSTRACIJA RADA S ASOCIJATIVNIM KARTAMA

U utorak, 14. lipnja 2022. godine, u sklopu FUZ&JA-e, projekta popularizacije znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, a u organizaciji Alumni udruge FFOS, izv. prof. dr. sc. Daniela Šincek održala je radionicu naziva Demonstracija rada s asocijativnim kartama. Tijekom interaktivne radionice, polaznici su upoznati s vrstama asocijativnih karata koje su koristili kako bi izrazili svoje emocije, spoznali perspektivne sličnosti i razlike sa svojim parom te, najvažnije, još bolje upoznali sebe.

 

MISLITI, GOVORITI, LAGATI: O MOGUĆNOSTIMA ISTINE DOK LAŽEMO

U srijedu, 18. svibnja 2022. godine, u sklopu FUZ&JA-e, projekta popularizacije znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, a u organizaciji Alumni udruge FFOS održano je predavanje dr. sc. Atile Lukića naslovljeno: “Misliti, govoriti, lagati: o mogućnostima istine dok lažemo”.

Tijekom svog izlaganja dr. sc. Atila Lukić govorio je na koji način doživljavamo moć jezika te aktivno uključivao publiku u svoje izlaganje postavljajući im pitanja: „Je li znanje nešto što posjeduje pojedinac/institucija/arhiv? Možemo li znanje vidjeti više kao težnju, nikad kao ostvarenje? Je li znanje onda struktura pravila/metoda dostizanja specifičnog cilja, a ne jedan jedinstveni fenomen?“ U izlaganju je objasnio na koji način percipiramo istinu, laž te kako sveukupno gledamo na to kako govorimo. Nakon predavanja uslijedila su pitanja iz publike, a sudeći prema raspravi, možemo zaključiti kako su svi sudionici bili izuzetno zadovoljni predavanjem te su se otvorila brojna druga pitanja i teme za neka nova istraživanja.

„Laganje je tema koja me oduvijek na filozofskoj pa tako i psihološkoj razini zanimala. Predavanje profesora Atile Lukića je daleko ispunilo moja očekivanja, jer sam od prije na njih navikla u školi. Dotičući se prošlosti o filozofskom shvaćanju same istine, predavanje je učinilo još zanimljivijim, te mi otvorila mogućnost za sagledavanje različitih perspektiva.“ (Elvira H.)
„Profesor Lukić je jednu svakidašnju i na prvi pogled jednostavnu temu uspio pretvoriti u zanimljivo predavanje i malo dublje kročiti u fenomen laganja. Radujem se daljnjem istraživanju i budućim predavanjima.“ (Antun A.)️

Ovim se putem zahvaljujemo našem predavaču i svima koji su nazočili predavanju.

 

ALUMNI FFOS MEETUP

U petak, 13. svibnja 2022. u 17.00 sati u kantini Filozofskog fakulteta u okviru Tjedna karijera održano je Alumni druženje pod nazivom ALUMNI FFOS MEETUP, pod vodstvom doc. dr. sc. Sanje Simel Pranjić i doc. dr. sc. Senke Žižanović. Uspješni i poznati članovi Alumni udruge, Jelena Pataki, Željka Bertić Kukić, Ivana Buljubašić Srb i Nikica Torbica studentima Filozofskog fakulteta predstavili su svoja radna mjesta, tijek svoga karijernog puta i izazove s kojima su se susretali na tome putu. Jelena Pataki, prevoditeljica i asistentica na Odsjeku za Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, do sada je prevela već pedesetak knjiga – psiholoških trilera, ljubića, fantasy romana, knjiga za djecu. Željka Bertić Kukić osnivačica je i ravnateljica Učilišta Janus. Ivana Buljubašić Srb, književna kritičarka, nagrađena je Poveljom uspješnosti Julija Benešića za kritičarske doprinose (2016.) te Nagradom „Josip i Ivan Kozarac“ za znanstvenu knjigu godine (2019.). Nikica Torbica voditelj je Društvenog ateljea u DKolektivu – organizaciji za društveni razvoj. U pozitivnom tonu i ugodnom razgovoru, gosti Alumni FFOS Meetupa-a dali su studentima korisne savjete i ohrabrili ih pozitivnim porukama na početku njihova karijernog puta.

 

HERALDIČKA RADIONICA – POKAZNA RADIONICA ZA UČITELJE I NASTAVNIKE POVIJESTI

U srijedu, 6. travnja 2022. godine, održana je radionica Heraldička radionica – pokazna radionica za učitelje i nastavnike povijesti u organizaciji Alumni udruge FFOS i u sklopu popularizacije znanosti FUZ&JA. Radionicu su održali doc. dr. sc. Danijel Jelaš i Petra Kolesarić, mag. paed. et mag. edu. pov. Cilj je pokazne heraldičke radionice za učitelje i nastavnike povijesti bio osvijestiti i prikazati na koji se način grbovi mogu koristiti u nastavi povijesti. Radionica se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Ovim putem zahvaljujemo našim predavačima i svima koji su nazočili radionici.

 

IDEOLOGIJA, KRIVNJA I ODMAZDA

VLAHO LOVRIĆ I (DIS)KONTINUITETI PRVE POLOVICE 20. STOLJEĆA

U utorak, 8. ožujka 2022. predstavljena je knjiga doc. dr. sc. Domagoja Tomasa Ideologija, krivnja i odmazda – Vlaho Lovrić i (dis)kontinuiteti prve polovice 20. stoljeća. Čestitamo članu naše Udruge i zahvaljujemo svima prisutnima što su uveličali ovaj događaj.

 

KAKO BITI NORMALAN U NOVOM NORMALNOM

U utorak, 15. veljače 2022. održano je predavanje Kako biti normalan u novom normalnom u kojem su nam sociologinja Ljiljana Pintarić i psihologinja Monika Ećimović dale povijesni presjek društvenih posljedica recentnijih pandemija te savjetovale kako se nositi s anksioznošću u novom normalnom.

DA SAM JA PETAR PAN
Zanimljiv projekt Medicinske škole Osijek „𝐃𝐚 𝐬𝐚𝐦 𝐣𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐚𝐫 𝐏𝐚𝐧“ u sklopu kojeg učenici prijavljuju svoje želje koje su se u okviru skromnih školskih mogućnosti i ostvarivale (npr. kupovina knjige, upoznavanje glumice, posjet vrtiću, posjet ZOO vrtu i slično) osmislila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mirta Faktor i predstavila rezultate ove hvalevrijedne akcije na predavanju u utorak, 𝟖. 𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐮 𝟏𝟖,𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢 na https://us06web.zoom.us/j/87984976219?pwd=QjBueEd2Vnp1Q1ZmRkN4bVN3R3h0UT09.
Ukoliko ste bili spriječeni nazočiti, možete pogledati kratak film o akcijama u sklopu ovog projekta na https://www.youtube.com/watch?v=LVQXfkCbrTU&ab_channel=MedicinskaŠkola