Terenska nastava iz kolegija Medijska pedagogija

Odsjek za pedagogiju

U petak, 27. svibnja 2022. godine, održana je terenska nastava u sklopu kolegija Medijska pedagogija. Tijekom cjelodnevnoga posjeta Beogradu studenti I. godine diplomskoga studija Pedagogije pod vodstvom prof. dr. sc. Zlatka Miliše i predmetnog asistenta Nemanje Spasenovskog posjetili su uvaženog umirovljenog sociologa i filozofa prof. dr. sc. Đuru Šušnjića.
Profesor Đuro Šušnjić rođen je 2. svibnja 1934. godine u Rudopolju. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a Filozofski fakultet u Zagrebu 1959. godine. Doktorirao je na katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1965. godine. Od mnogobrojnih odabranih djela izdvajaju se sljedeći naslovi: Ribari ljudskih duša (6 izdanja), Otpori kritičkom mišljenju (3 izdanja), Metodologija-kritika nauke (3 izdanja), Religija 1, 2, Drama razumevanja, Žetva značenja i Sokrat-život za istinu. Uz navedene knjige, objavio je u domaćim i stranim časopisima više od 100 znanstvenih i stručnih članaka, ogleda, osvrta, prikaza, kronika, polemika i intervjua. Radovi su mu prevođeni na nekoliko stranih jezika. Profesor Šušnjić je radio na Institutu društvenih nauka, kao profesor Univerziteta u Beogradu, Nišu , Novom Sadu, Zadru i Zagrebu, te je akademsku godinu 1965/66. proveo je SAD-u kao stipendist Fordove donacije (na University of Columbia u New Yorku).

Profesor Šušnjić studentima je održao dva predavanja na temu Tamna strana medija i Dijalog kao susret razlika. Nakon predavanja studenti su imali priliku za postavljanje pitanja i razgovor s profesorom. Studenti su se kroz razgovor također imali prilike upoznati s prof. dr. sc. Zoricom Kuburić, uvaženom sociologinjom religije, redovitom profesoricom Odsjeka za sociologiju Filozofskog u Novom Sadu, te prof. dr. sc. Čedomirom Čupićem, priznatim politologom i umirovljenim profesorom Fakulteta političkih nauka u Beogradu
Predavanja su snimljena te postavljena na Youtube kanal Centra za empirijska istraživanja religije (CEIR) iz Novog Sada.

I. Predavanje Moć medija

https://www.youtube.com/watch?v=lM7N1O0Yn5U

II. Predavanje Dijalog kao susret razlika

https://www.youtube.com/watch?v=IJIwYF_Haw8

Po završetku oba predavanja, obogaćeni mnogim novim znanjima, studenti su krenuli natrag put Osijeka, a predivno iskustvo s terenske nastave u Beogradu zasigurno će im ostati u dugom sjećanju.