Ivan Milenković u Estetičkom laboratoriju

N  A  J  A  V  A  DOGAĐANJA u organizaciji Estetičkog laboratorija Filozofskog fakulteta:

Ivan Milenković u Estetičkom laboratoriju

VRIJEME: utorak, 13. prosinca 2022. u 18:30 sati

MJESTO: Mala vijećnica Filozofskog fakulteta (soba 39 na I. katu)

Razgovor s Ivanom Milenkovićem vodi Boško Pešić.

Ništa se previše ne bi dobilo da Ivana Milenkovića, dobro znanog beogradskog filozofa, ponovno svedemo na suhoparne biografske podatke. Dvije filozofske knjige su iza njega, neprebrojivi znanstveno-stručni radovi i prijevodi te mnoštvo upriličenih kulturnih događanja dragocjeni su prinosi protupopulističkoj intelektualnosti do koje jedva da se izvan njenih uzanih krugova danas još drži. Ali zato nam, uzgred budi rečeno, svijet i izgleda tako kako izgleda.

Taj višegodišnji urednik Trećeg programa Radio Beograda i član čuvenog NIN-ovog književnog žirija zapravo je u vječitoj potrazi za dobrom rečenicom – »Zašto bi čitali nepismene, polupismene, nelogične, nedovršene, smušene rečenice?«, reći će u jednom ranijem razgovoru. Njegovo vladanje hermeneutičkom tehnikom takvo je da filozofske stvari upravo na tom tragu prevodi s poslovičnom lakoćom u njihovu sveprožimajuću životnu značajnost i značajnu životnost. I to, dakako, ne bez pritisaka svih ugrožavajućih vrsta u njegovom svakodnevnom okružju.

Stoga ne čudi da takva Milenkovićeva neukrotiva misao pada na plodno tlo jedino u onim našim preostalim potresnim nastojanjima da se uoči i bespoštedno utvrdi bitna razlika. Kao beskrajnog prijatelja filozofije, kao beskrajnog prijatelja Osijeka, Ivana dočekujemo u Estetičkom laboratoriju s očekivanjem da nam vijećajući kaže ono prijelomno o današnjem sebi i o današnjim nama. I to u utorak, 13. prosinca, u Maloj vijećnici Filozofskog fakulteta u Osijeku. Od 18.30 sati.

Boško Pešić