Od 9. do 10. rujna 2022. održan je znanstveni skup Breaking Stereotypes in American Popular Culture

Radilo se o jubilarnoj, desetoj, godišnjoj znanstvenoj radionici Hrvatskog udruženja za američke studije (HUAmS) koje okuplja sveučilišne nastavnike i znanstvenike izvan sveučilišta radi znanstvenog i stručnog istraživanja američke književnosti, kulture i društva. Ovogodišnja se radionica održala u suradnji s Centrom za popularnu kulturu te Centrom za sjevernoameričke studije Filozofskog fakulteta Osijek, promovirajući znanstveno-istraživačku djelatnost ovih centara te potvrđujući njihovu uspješnu suradnju s HUAmS-om. U nekoliko godina od svojega osnutka, Centar za popularnu kulturu i Centar za sjevernoameričke studije uspjeli su kroz članstvo u Centrima povezati niz znanstvenika iz Hrvatske i svijeta, što je rezultiralo različitim oblicima suradnje, pa tako i dotičnim skupom.

Na skupu je sudjelovalo tridesetak kako mladih, tako i iskusnih znanstvenika iz Europe i SAD-a, koji se u svome znanstvenoistraživačkom radu bave pitanjima američke književnosti, filma, glazbe, video igara i općenito popularne kulture. Ovogodišnja tema skupa, dokidanje stereotipa u američkoj popularnoj kulturi, zanimljiva je iz dva aspekta. S jedne strane, u kontekstu globalne kulture koja nastaje i omogućena je masovnim medijima te digitalnim tehnologijama, razumijevanje postupka stereotipizacije drugih, a napose načina dokidanja takvih stereotipa, nužan je preduvjet za međusobno razumijevanje, komunikaciju i suradnju. S druge strane, američka popularna kultura iznimno je utjecajna te je od 60-ih godina prošloga stoljeća naovamo izvršila možda i najsnažniji utjecaj na hrvatsku popularnu kulturu. Zato je potrebno i vrijedno proučavati zašto i na koje načine američka popularna kultura promovira ili dokida različite stereotipe svojim prikazima različitih skupina, primjerice, slabovidnih i slijepih ljudi, ljudi s poremećajima mentalnog zdravlja, te prikazima nasilja, seksualnosti i sličnih tema, i kako se to odražava na konzumente takvih kulturnih proizvoda.

Plenarno predavanje održala je profesorica Kamilla Elliott sa Sveučilišta u Lancasteru (Ujedinjeno Kraljevstvo). Profesorica Elliott na Filozofskom fakultetu Osijek već je gostovala 2017. godine, kada je u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost održana prva međunarodna konferencija o adaptacijskim studijima u Hrvatskoj.

Tijekom skupa, održana je i izborna skupština HUAmS-a na kojoj je prof. dr. sc. Sanja Runtić s Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek izabrana za predsjednicu, a Valentina Markasović, doktorandica na poslijediplomskom studiju Književnost i kulturni identitet na Filozofskom fakultetu Osijek, za tajnicu Udruženja.