Održan XXVIII. skup o Multimediji u nastavi

 

Dana 6. i 7. srpnja u organizaciji Katedre za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Odjela za multimedije u nastavi Društva za informatiku Neumann János iz Mađarske održana je XXVIII. međunarodna konferencija Multimediji u nastavi. Domaćin konferencije ove godine bio je Filozofski fakultet u Osijeku. Dosada je na godišnjim konferencijama Multimediji u nastavi održano gotovo 1 500 izlaganja na kojima je sudjelovalo oko 1 800 autora, a konferencijama je dosad prisustvovalo više od 3 000 sudionika. Cilj je stručnog i znanstvenog skupa potaknuti komunikaciju između mađarskih i stranih stručnjaka koji djeluju u području obrazovanja, njegova istraživanja i razvijanja. Plenarna izlaganja su održala ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo i izv. prof. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, nakon kojih su uslijedila izlaganja na mađarskom i engleskom jeziku koja su, između ostaloga, pokrili teme korporativne edukacije i razvoja kompetencija, virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti u nastavi, poučavanja tehnologije dronova, iskustva učenja u 21. stoljeću, multimedija u nastavi glazbe, istraživanja svemira i svemirskih aktivnosti u suvremenoj nastavi i tehnoloških promjena okruženja za učenje.

Odbor za dodjelu nagrada Odjela za multimedije u nastavi Društva za informatiku Neumann János, dodijelio je Ani Lehocki-Samardžić, voditeljici Katedre za mađarski jezik i književnost u Osijeku nagradu Prsten za multimedije u obrazovanju za posebne zasluge u razvijanju i primjeni novih nastavnih metoda. I ovim joj putem čestitamo! U sklopu konferencije održana je predstavljanje zbornika A horvátországi magyarság a 21. században (Mađarska zajednica u Hrvatskoj u 21. stoljeću) uz prigodni kulturni program s glazbom, plesom i dramskim nastupom kojeg su obogatili plesači Kulturno-umjetničkog društva Csárdás iz Suze, dramska sekcija Udruge Zrinyi, učenici Prosvjetno-kulturnog centra Mađara i glazbenici na violini Aleks Csapó i Laura Vujčić. Zbornik su predstavili János Pusztay, urednik ciklusa Magyar Szemhatár (u prijevodu: Mađarski obzori), i Ana Lehocki-Samardžić, urednica zbornika o zajednici u Hrvatskoj.

Tijekom drugoga dana sudionici su imali priliku proširiti svoja znanja za uspješnu komunikaciju u virtualnom svijetu sudjelovanjem u radionici Monike Molnar pod nazivom Interaktivnost u online nastavi – pomagala, programi, mogućnosti, te su imali mogućnost isprobati upravljanja dronovima. Konferencija je završila izletom sudionika Mađarima u Vukovaru. Organizatori ovim putem ponovno zahvaljuju Rozaliji Jakumetović, predsjednici Udruge Mađara Grada Vukovara i Margiti Kovač, potpredsjednici Udruge Mađara Grada Vukovara na srdačnom prijemu!