Skupovi u veljači i ožujku

U veljači i ožujku na Filozofskom fakultetu održana su dva značajna skupa: 6. međunarodna konferencija: Suvremeni izazvi u poučavanju jezika struke i studentska konferencija „Žene jučer, danas, sutra“.


6. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA: SUVREMENI IZAZOVI U POUČAVANJU JEZIKA STRUKE

Od 23. do 25. veljače 2023. godine na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku održana je 6. međunarodna konferencija pod nazivom “Suvremeni izazovi u poučavanju jezika struke”. Konferenciju je organizirala Udruga nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku. Riječ je o međunarodnoj stručno-znanstvenoj konferenciji koju Udruga organizira svake dvije godine, a ove je godine po prvi puta održana na osječkom Sveučilištu.

Konferencija je okupila više od stotinu nastavnika stranih jezika struke s gotovo svih hrvatskih visokih učilišta kao i izlagače iz nekoliko stranih zemalja. Sudionici su imali priliku održati izlaganja i radionice te izložiti postere o raznim temama iz područja jezika struke, kao što su metodički izazovi u nastavi stranih jezika na tercijarnoj razini, razvoj silabusa i nastavnih materijala, analiza diskursa u jeziku struke, ocjenjivanje i vrednovanje, profesionalni razvoj nastavnika jezika struke te o brojnim drugim vrijednim aspektima istraživanja i poučavanja jezika struke. Osim na hrvatskom jeziku, izlaganja su održana na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Plenarna izlaganja održana su na engleskom jeziku, a izlagači su bili: izv. prof. dr. sc. Vesna Bagarić Medve (Filozofski fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku) i doktorand Bojan Prosenjak, dr. sc. Pilar Mur-Dueñas (Pedagoški fakultet, Sveučilište u Zaragozi, Španjolska) i dr. sc. Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu).

slika sudionika skupa


STUDENTSKA KONFERENCIJA „ŽENE JUČER, DANAS, SUTRA“

Studentsku konferenciju „Žene jučer, danas, sutra“ organizirali su studenti Mihael Cojić, Karolina Hegediš i Anamarija Plečić, studenti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Konferencija se održala 8. i 9. ožujka 2023. godine u Svečanoj dvorani (prostorija 60) na Fakultetu. Cilj konferencije bio je prikazati kako prošlost utječe na našu sadašnjost i kako će naša sadašnjost oblikovati budućnost, osobito kada je riječ o položaju žene u različitim privatnim i profesionalnim područjima. Dana 8. ožujka je službeno otvorenje konferencije bilo u 9:30, a program je trajao do 17:35. Drugoga dana program je započeo u 9:00, a završio u 17:50.

Na konferenciji su prvog dana (8. ožujka) kao izlagači sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Anita Dremel sa Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Tema izlaganja profesorice Dremel bila je „Feminizmi jučer, danas, sutra“. Nakon profesorice Dremel uslijedilo je izlaganje dr.sc. Gabriele Dobsai sa Katedre za mađarski jezik i književnost, koja je održala predavanje na temu „Kako su žene doprinijele Mađarskoj revoluciji i borbi za slobodu 1848-49. godine?“. Potom je uslijedilo izlaganje Petre Plantosar s temom „Serve, ancile, famule i robinje u srednjem vijeku“. Nakon ovoga izlaganja uslijedila su dva studentska izlaganja. Prve studentice izlagačice bile su  Beatriz Brkić i Sandra Naletilić, studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, sa temom „Marija Jurić – Zagorka: zaštitnica hrvatske i ženske misli“. Potom je uslijedilo izlaganje studenta Luke Grbavca, koji je održao izlaganje na temu „Žena, majka, basileus – položaj žena u Bizantskom Carstvu“.

Nakon ovoga izlaganja uslijedila je pauza za ručak u vlastitom aranžmanu. Pauza je trajala do 14:00 te je nakon nje nastavljen program konferencije.

Prve izlagačice nakon pauze za ručak bile su Tatjana Topalov i Nikolina Baškarad iz udruge Đola, koje su održale izlaganje na temu „Mistična Baranja i one koje ju takvom čine“. Nakon udruge Đola, izlaganje su održale bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarina Tomašević i Sonja Erceg, sa temom „Zastupljenost žena u udžbenicima povijesti. Potom je uslijedilo izlaganje studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, Dejane Đurić i Leonarde Perić, na temu „Prva žena SFRJ“. Studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, Franka Maslov, izložila je temu „Harriete Tubman – heroina podzemne željeznice“. Posljednje izlaganje prvoga dana konferencije održala su mag. preaesc. educ. Vedrana Kuti i studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku Marta Keglević, na temu „Ravnopravnost učimo od malih nogu“.

Na konferenciji su drugog dana (9. ožujka) kao izlagači sudjelovali: studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Maja Grgić i Nera Tomić. Tema njihova izlaganja bila je „„Savršena žena“ u vizualnim medijima – ljudsko biće ili objekt?“. Nakon toga je uslijedilo predavanje bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Valentine Markasović s temom „ Djevojčica, baka, vuk: adaptacije Crvenkapice i razvoj ženskog lika u bajki“. Potom je uslijedilo izlaganje Mirne Šostarko, stručne suradnice Dkolektiva – organizacije za društveni razvoj, na temu „Ženski aktivizam i Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“. Slijedeće na redu izlaganje je bilo od bivše studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, Dore Rašić i studentice Pravnog fakulteta u Osijeku, Lare Rašić, sa temom „Madame de Pompadour – više od ljubavnice“. Iduće na redu predavanje je bilo studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku, Filipa Lasića i Dore Bašić, na temu „Ideje Mary Wollstonecraft i njezin utjecaj na razvoj feminizma“. Studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, Lucija Tomašević, imala je izlaganje s temom „Slavenka Drakulić: Kao da me nema“.

Nakon ovoga izlaganja uslijedila je pauza za ručak u vlastitom aranžmanu. Pauza je trajala do 14:00 te je nakon nje nastavljen program konferencije.

Prva izlagačica nakon pauze za ručak bila je književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, koja je održala predavanje na temu „Žena – snaga svedena na površnost ljepote“. Potom je uslijedilo izlaganje Tomislave Ćavar, studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, na temu „Postoji li ženski pogled?“. Dorotea Drnasin, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je izlaganje na temu „Pozicija žena u obitelji i braku u Engleskoj krajem 18. stoljeća“. Potom je uslijedilo izlaganje studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarine Mikulić, s temom „„Pomozi mi da to učinim sam“ – Montessori odgoj za mir, pravdu, samostalnost i bolje sutra“. Petra Pekarić, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je izlaganje na temu „Dora Maar – Picasso i ja“. Iduće izlaganje bilo je na temu „Menstruacija: od tabu teme do zvijezda“, koje je održala studentica Filozofskog fakulteta Vanesa Jalšovec. Sljedeće studentsko izlaganje održala je Nera Kovač s temom „Doprinos žena u razvoju informacijske tehnologije“. Posljednje studentsko izlaganje, te ujedno i posljednje izlaganje na konferenciji, bilo je izlaganje studentice Filozofskog fakulteta u Osijeku Irene Kapović na temu „„Što je žena?“ – suvremena definicija žene“.

Na konferenciji su se mogla čuti vrlo zanimljiva i kvalitetna izlaganja, a o uspješnosti provedene konferencije govori i mnoštvo pohvala kako od strane izlagača, tako i od strane nastavnika Odsjeka za povijest te posjetitelja konferencije.