Znanstveni skupovi FFOS-a u prosincu 2021.

KOMUNIKACIJA I JEZIK Jezično posredovanje u Karpatskom bazenu u vrijeme pandemije, 3. i 4. prosinca 2021.
32. KRLEŽINI DANI U OSIJEKU Devedesete u hrvatskoj drami i kazalištu, 7.-10. prosinca
UIP-2020-02-3695 Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća 1. istraživačka radionica, 15. i 16. prosinca

 

 

 

 

 

Detaljnije o skupovima:

Katedra za mađarski jezik i književnost već četvrti put organizira znantvsni skup KOMUNIKACIJA I JEZIK ovaj puta u suradnjui s Državnom agencijom za prevođenje i ovjeru prijevoda d.d. iz Budimpešte. Tema ovogodišnjeg skupa bila je Jezično posredovanje u Karpatskom bazenu u vrijeme pandemije. Skup se održao 3. i 4. prosinca 2021. u hibridnom obliku u prostorijama Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Na skupu je sudjelovalo 28 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Belgije, Luksemburga, Rumunjske, Slovačke i Republike Srbije.

Znanstveni simpozij 32. KRLEŽINI DANI U OSIJEKU na temu Devedesete u hrvatskoj drami i kazalištu održan je od 7. do 10. prosinca 2021. godine. Riječ je o dugovječnom i najvažnijem teatrološkom i dramatološkom simpoziju u zemlji koji se održava od 1987. godine. Sponzori skupa su Ministarstvo znanosti, Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

Na Filozofskom je fakultetu Osijek 15. -16. prosinca 2021. godine održana 1. istraživačka radionica u sklopu istraživačkog projekta UIP-2020-02-3695 “Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća”, koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Na radionici je sudjelovalo ukupno 11 sudionica tijekom dva dana, a članice istraživačke skupine su tijekom prvog dana predstavile provedene aktivnosti i rezultate u sklopu projekta, a tijekom drugog je dana predstavljena baza podataka SRCE PUH i NVivo, nakon čega je uslijedila rasprava o terminologiji i metodologiji te razmjena ideja i prijedloga, kao i dogovor o radnom planu za sljedeće projektno razdoblje.