Znanstveni skupovi u svibnju 2023.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON DIGITAL TRANSFORMATION AND INCLUSIVENESS OF THE HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS IN THE TIME OF CRISIS SITUATIONS

 MULTIPLIER EVENT 4, 22.-23. svibnja 2023.

Međunarodna konferencija “Digital Transformation and Inclusiveness of the Higher Education Institutions in the Time of Crisis Situations” je planirana u sklopu Erasmus + projekta “Digital Education for Crisis Situations: Times When There is no Alternative- DECriS” (2020-1-HR01-KA226-HE-094685). DECriS projekt koordinira Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku (Hrvatska) s partnerima Stiftung Universität Hildesheim, Njemačka, Universitat de Barcelona, Španjolska, University of Library Studies and Information Technologies, Bugarska i Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (SRCE), Hrvatska.

Cilj je projekta stvoriti okvir za pravilno usvajanje otvorenih obrazovnih sadržaja (Open Educational Resources) općenito, a posebno u kriznim situacijama, čime se nastoji poboljšati kvaliteta online učenja, smanjiti osjećaj izolacije uobičajen u situacijama poput posvemašnjeg zatvaranja (lockdown) te podržati nastavnike i studente u njihovu razvoju, posebno u smislu prilagodljivog, personaliziranog i svrhovitog učenja. Također, projekt ima nekoliko specifičnih istraživačkih ciljeva čija se realizacija temelji na primjeni inovativnih digitalnih tehnologija, usavršavanju digitalne kompetencije, razvoju inovativnih kurikuluma i obrazovnih metoda te ostvarivanju međunarodne suradnje, odnosno suradnje sveučilišta i poslovnog sektora.

POZVANI PREDAVAČI: Airina Volungeviciene, (Vytautas Magnus University, Litva) i Mario Hibert, (Department of Comparative Literature and Library Sciences, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

Više informacija o organizaciji i programu konferencije možete pronaći na sljedećoj mrežnoj stranici: http://decris.ffos.hr

 

LIDA (Libraries  the Digital Age) – 24. do 26. svibnja

Međunarodna konferencija LIDA (Libraries  the Digital Age) održala se od 24. do 26. svibnja ove godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku. LIDA je znanstvena konferencija koja se od 2000. godine održava u Hrvatskoj, u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i  Sveučilišta Rutgers (SAD).

Renomirani stručnjaci i znanstvenici iz zemlje i svijeta na ovoj se konferenciji već više od 20 godina bave promjenama i izazovima koje digitalno okruženje donosi knjižnicama i informacijskim društvima općenito. Na ovogodišnjem su skupu, čija je tema bila „Information Everywere“, sudjelovala 103 sudionika iz 19 zemalja iz cijeloga svijeta (Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, SAD, Novi Zeland, Pakistan, Slovenija, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Australija, Francuska, Litva, Bosna i Hercegovina, Danska, Mađarska, Norveška, Poljska, Island). Na skupu su izlagali i student (diplomski i doktorski), a održana je i posebna sesija koja je bila posvećena nedavno preminulom kodirektoru konferencije, svjetski priznatom znanstveniku koji je najveći znanstveni i stručni doprinos dao u području školskog knjižničarstva, profesoru Rossu Toddu sa Sveučilišta Rutgers.

Pozvani predavači i autori prihvaćenih izlaganja bavili su se temama kao što su: informacijska pismenost; uloga knjižnica kao demokratskih ustanova u društvu kojem se dogodila komodifikacija (digitalnog) znanja), digitalna ostavština i privatnost u digitalnom okruženju, otvoreni obrazovni sadržaji, obrazovanje knjižničara i informacijskih stručnjaka te njihova uloga u digitalnoj transformaciji, informacijsko ponašanje različitih društvenih skupina i pojedinaca – npr. osoba s tetovažama na Novom Zelandu) i u različitim kontekstima (npr. u potrazi za zdravstvenim informacijama); upotreba računalnih igara u visokoškolskim knjižnicama, suradnji knjižnica i civilnih udruga, oblikovanje specijaliziranih digitalnih informacijskih usluga i inovativne knjižnične usluge (virtualno) pripovijedanja priča, razvoj građanske odgovornosti, usluge za izbjeglice itd. Na skupu je izlagalo i nekoliko nastavnika i studenata Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, a odabrani su radovi objavjeni u posebnom broju znanstvenog časopisa Education for Information.

Konferencija se organizirala uz podršku Filozofskog fakulteta u Osijeku, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Škole za informacije i komunikacije Sveučilišta Rutgers (SAD) te brojnih sponzora (Europski ogranak Svjetske udruge za informacijsku znanost (ASIS&T), Goethe Institut, IZUM Slovenian Institute of Information Science, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Vindija, Balkan Pharm). Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva, Hrvatskog knjižničarskog društva te Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.

Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnim stranicama skupa (http://lida.ffos.hr/), a sljedeća će se LIDA održati u svibnju 2025. godine.