Znanstveno-stručni kolokvij POSTSCRIPTUM UZ “DRUŠTVA KONTROLE” GILLESA DELEUZEA

N  A  J  A  V  A  DOGAĐANJA u organizaciji Estetičkog laboratorija Filozofskog fakulteta:

Znanstveno-stručni kolokvij POSTSCRIPTUM UZ “DRUŠTVA KONTROLE” GILLESA DELEUZEA

VRIJEME: utorak, 6. lipnja 2023. u 18:00 sati

MJESTO: soba 40 na I. katu Filozofskog fakulteta

»Jednog će dana možda ovo stoljeće biti nazvano deleuzovskim« napisao je Michel Foucault u svom Theatrum Philosophicum-u, što je Gilles Deleuze u svom stilu popratio riječima kako je to bio »vic koji će ljude poput nas nasmijati, dok će ostali problijedjeti«.

Kada danas razgovaramo s Foucaultom i Deleuzeom, onda to najčešće činimo tako da detektiramo prijelaz s povijesnih »disciplinarnih društava« u tzv. »društvo kontrole«. Sveopća kriza s obzirom na sve ograđene okoliše – zatvor, bolnicu, vojsku, tvornicu, školu, obitelj – prema Deleuzeu, uzrokovala je novu historijsku konstelaciju. Što je tzv. »društvo kontrole« (la sociéte du control)? To je nešto što proizlazi iz sveopće preorijentacije s analognog doživljaja zbilje prema digitalnom.

Također, to je nešto što je posljedica nestanka društvenih odnosa i prelaska na paradigmu tzv. »mrežâ komunikacije«. Jer, što čini »novi duh Kapitalizma«? … Kafkijanski Preobražaj u »Zloduh Korporacije kao Mreže«.

Suvremenost koju nastanjujemo, prema Deleuzeu, možemo nazvati »entropijskim poretkom umreženih društava kontrole«. No, to je nešto što će još Étienne de La Boétie nazvati i… »dobrovoljnim ropstvom«.

»Mnogi mladi ljudi na čudan se način hvale da su `motivirani`; oni ponovno, ili dodatno, zahtijevaju da budu upregnuti u naukovanje i neprekidno obučavanje«. To je jasno svakome tko danas pokušava ex cathedra oživjeti neke tradicionalne načine poučavanja. Susret će se sa »zidom« nerazumijevanja, zapravo, »tupila«. No, ipak, Deleuzeov text iz 1990., Postskriptum uz društva kontrole – a koji je svoju zasluženu pozornost dobio tek prijevodom na engleski 1992. – zaključuje drukčijom intonacijom. A svezigledno »zadaće mišljenja« s kojom bi se mogli suočiti gore prizvani »mladi ljudi«.

Dakle: »Na njima je da otkriju čemu su to prisiljeni, oblikovani da služe, baš kao što su i njihovi stariji otkrili, i to ne bez teškoća, telos discipline. Spirale zmije znatno su složenije od rovova krtičnjaka«. Krtice, zmije… o čemu je tu riječ?

Na ovo i neka druga pitanja pokušat će odgovoriti seminar studenata prve godine diplomskog studija filozofije, uz asistenciju i moderiranje EstLab-ovaca, Boška Pešića, Adriana Bučeka i Marijana Krivaka, uz bonus-gostovanje Daria Vugera.

Sve ovo dešava se u utorak 6. lipnja 2023., u sobi 40 ffos-a.

C – O – N Control https://www.youtube.com/watch?v=oU-QtcYWlTg

mk