11. ciklus Otvorenog četvrtka: Psihologija teorija urote

U četvrtak, 15. prosinca 2022., održat će se treće popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Psihologija teorija urote, koje će održati dr. sc. Igor Mikloušić.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

Teorijama urote nazivaju se sve tvrdnje da su uzroci značajnih političkih ili društvenih događaja rezultat zavjere dvoje ili više skrivenih i moćnih aktera. Od poricanja klimatskih promjena i otpora cjepivu do ravnozemljaša i uvjerenja da je jednog od Beatlesa zamijenio dvojnik, čini se da gotovo svaka znanstvena činjenica, povijesni događaj ili javno izneseno mišljenje ima svoju alternativnu – urotničku – interpretaciju. I dok neke urote sigurno postoje, promatranje svijeta isključivo kroz prizmu teorija urote može imati korozivni učinak na mentalno zdravlje, kao i potencijal za stvaranje razdora i neprijateljskih osjećaja unutar društva. Također, teorije urote stvaraju potencijal za nasilje i grupne sukobe prema etničkoj ili društvenoj skupini koja se smatra uzrokom ili orkestratorom urote. Nakon desetljeća rubnog interesa za psihologiju teorija urote pandemija COVID-19 nenadano je propela istraživanja psihologije u pozadini teorija urote u središte pozornosti. U ovom predavanju proći ćemo kroz neka od glavnih otkrića iz tog područja istraživanja, identificirajući različite kognitivne i društvene čimbenike koji olakšavaju usvajanje tih uvjerenja, kao i neke alate za razabiranje činjenica od fikcije.

O PREDAVAČU:

Dr. sc. Igor Mikloušić psiholog je i znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu, usavršavao se na Sveučilištu u Oxfordu te se bavi temama vezanim uz ličnost i interakciju ljudi s novim, digitalnim svijetom. Sudjeluje na domaćim i međunarodnim skupovima, redovito objavljuje znanstvene radove te je suautor dvaju poglavlja u knjigama i jedne knjige. Sudjelovao je u nastavi i držao pozvana predavanja na više sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od pokretača platforme Psihološka Pomoć koja ima za cilj promoviranje mentalnog zdravlja i destigmatizaciju traženja psihološke pomoći. Autor je niza popularno-znanstvenih tekstova, emisija i predavanja, a 2019. dodijeljena mu je Državna nagrada za znanost za popularizaciju znanosti. U popularizaciji znanosti posebno se usmjerava na evolucijsku psihologiju. Uz znanost, bavi se letenjem balonima na vrući zrak te je predsjednik Balon kluba Zagreb i hrvatski reprezentativac u tome sportu.