InfoDASKA 2024.

15. međunarodna studentska konferencija InfoDASKA održala se 23. i 24. svibnja 2024. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ovogodišnju su konferenciju organizirali studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku uz podršku nastavnika Odsjeka za informacijske znanosti i Uprave Filozofskog fakulteta u Osijeku. Tema ovogodišnje konferencije bila je “Umjetna inteligencija – izazovi i mogućnosti” te su studenti informacijskih znanosti iz Mostara, Osijeka, Sarajeva, Zadra i Zagreba izložili 22 rada.

Prvi dan konferencije započeo je pozvanim predavanjem doc. dr. sc. Milijane Mićunović s Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Pozvano predavanje, naslovljeno kao krovna tema konferencije, pružilo je izvrstan i zanimljiv uvod u pitanja izazova s kojima se društvo susreće pri upotrebi umjetne inteligencije, ali i ukazalo na brojne mogućnosti njezine primjene. Nakon pozvanog predavanja uslijedile su tri sesije u kojima je predstavljeno ukupno 11 izlaganja.

Tijekom prvog dana konferencije svoja su izlaganja predstavili i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku: Borna Petrović i Irena Poje predstavili su temu “Pismenost u području umjetne inteligencije studenata informacijskih znanosti”, Lea Mihaljević izložila je temu “AI pismenost” te Klara Krnjić koja je izlagala na temu pod naslovom “Buđenje emocija: mogu li roboti i UI razviti emocije?.

Tijekom drugog dana konferencije studenti su također u tri sesije održali preostalih 11 izlaganja te je studentica Bernarda Bošnjak, urednica časopisa Libros, predstavila 13. i posljednji broj studentskog časopisa studenata Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Izlaganje je održala i alumni studentica Donata Szombathelyi koja je predstavila temu pod naslovom “Obrana digitalnog neba uz AIDefender”.

Neke od tema koje su studenti iz Zagreba, Sarajeva i Mostara predstavili bile su “Umjetna inteligencija kao metodološki alat u procjeni ličnosti”, “Digitalni aristotel”, “AI chatbot u ulozi knjižničara na info pultu”, “Umjetna inteligencija u glazbenoj industriji”, “Can machines think?” itd. Izlaganja su pobudila zanimljive rasprave koje su se nakon izlaganja i postavljenih pitanja odvijale i tijekom pauza za kavu, a u večernjim su satima svi zainteresirani studenti sudjelovali u organiziranoj zabavi – pub kvizu te koktel zabavi.

Neizostavno je napomenuti da se konferencija održala uz pokroviteljstvo Filozofskog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog knjižničarskog društva, kao i sponzora koji su omogućili pauze za kavu (RedBull, Hell, Gondola, BalkanPharm). Sudionici su na konferenciji stekli nova znanja kroz zanimljive i opširne podteme te su imali priliku podijeliti svoje znanje s kolegama. Osim znanja konferencija im je donijela nova poznanstva, iskustva i nezaboravan provod.