Izazovi suočavanja s prošlošću

Odsjek za povijest

U četvrtak, 11. travnja 2024., održano je osmo popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku. Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Klasić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je izvrsno posjećeno predavanje Ima li povijesti bez ustaša i partizana? Biti povjesničar u Hrvatskoj.

Predavač je istaknuo da mu je bavljenje poviješću tijekom karijere donijelo brojne pozitivne stvari poput mogućnosti izrade vlastitih dokumentarnih filmova, sudjelovanja u televizijskim emisijama, suradnje s poznatim osobama, pisanja  kolumni i objavljivanja knjiga, niza priznanja za vlastiti rad i slično. Međutim, karijera povjesničara i javno angažiranog intelektualca priskrbila mu je i različite neugodnosti poput otvorenih prijetnji smrću. Zbog svojih je tumačenja hrvatske povijesti od strane nekih pojedinaca prozvan „izdajnikom“. Izv. prof. dr. sc. Klasić izjavio je da ne smatra da je manje Hrvat u odnosu na ostale jer tvrdi da je tijekom NDH počinjen genocid nad Židovima, Srbima i Romima ili zato jer ističe da su i partizani svojevremeno bili hrvatski branitelji. Dodao je i da Jugoslaviju ne smatra tamnicom hrvatskog naroda te da je nužno suočavanje s činjenicom da su tijekom 1990-ih Hrvati počinili brojne zločine nad Srbima. Međutim, dodao je da se istovremeno ne smatra ni hrvatskim nacionalistom kada kaže da je Bleiburg najveća sramota partizanskog antifašističkog pokreta, da su ljudska prava, političke i građanske slobode u socijalističkoj Jugoslaviji bili ograničeni, da srpski političari i intelektualci snose najveću odgovornost za ratove 1990-ih te da je operacija „Oluja” doista bila oslobodilačka akcija. Naglasio je da se suočavanje s prošlošću ne smije temeljiti na tendencioznosti, selektivnosti, ideologiji, relativizaciji i subjektivnosti, već na znanstveno utemeljenim činjenicama, multiperspektivnom pristupu, spremnosti na dijalog (s neistomišljenicima) i uvažavanju argumenata. U nastavku predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoje Klasić osvrnuo se rat i političku situaciju u Hrvatskoj tijekom 1990-ih, odnosno utjecaj rastućeg nacionalizma na pojavu povijesnog revizionizma čije se posljedice vide i danas u pogledu odnosa jednog dijela javnosti prema određenim poglavljima hrvatske povijesti 20. stoljeća.

Nakon predavanja otvorena je dugačka i zanimljiva rasprava o izazovima proučavanja povijesti 20. stoljeća, hrvatskoj historiografiji, kulturi sjećanja i brojnim drugim pitanjima. Snimka cjelokupnog predavanja i rasprave dostupna je na YouTubeu. Posljednje popularno-znanstveno događanje 12. ciklusa Otvorenog četvrtka najavljeno je za kraj svibnja.

Tekst: Luka Pejić, suvoditelj Otvorenog četvrtka

Fotografije: Stefan Zundanović