Pisac i znanstvenik – autoetnografski pejzaži Kristiana Novaka

Iako se može steći dojam da se o Kristianu Novaku do sada saznalo pa gotovo sve, i iz njegova profesionalnog, ali i privatnog života, možete biti uvjereni u to da ćemo u našem razgovoru s njim idućeg utorka na novom događanju EstLaba i to već poznato dobiti na jedan nov, razigran način kojim on pristupa svakom novom susretu i svakom pitanju koje mu se postavi.

Lajtmotiv našeg razgovora bit će sjecište Kristianovih područja djelovanja, kako ih on sam naziva, ona pisca i jezikoslovca, područja koja se susreću u metodi autoetnografije, dubokog proznog poniranja u pejzaže Međimurja i njegovih ljudi. Koliko su njihovi životi i događaji koji pokreću radnje Kristianovih romana specifični za Međimurje, a koliko su univerzalni i bliski svakome od nas? Koliko se znanstvena, analitička metoda jezikoslovnog istraživanja može primijeniti i pri pisanju duboko subjektivnog doživljaja naoko faktički ogoljenih podataka koji su pokretači radnji u njegovoj prozi? Odmaže li ona možda?

Kolegu jezikoslovca pitat ćemo i to koliko je jezik sȃm građevno tkivo njegovih romana ili jezik, možda, ima ulogu koju često zanemarujemo, onu glavnog junaka? Koliko dijalekt i standard, a koliko funkcionalni ili narativni stil mogu utjecati na subjektivnu, a onda i objektivnu percepciju djela i njegovih likova?

Čak ako i niste imali priliku pročitati koji roman Kristiana Novaka, a moguće je da niste jer su u knjižnicama oni rezervirani i po nekoliko mjeseci unaprijed, a u knjižarama vlada njihova nestašica, dođite u Svečanu dvoranu Filozofskog fakulteta u Osijeku u utorak, 19. ožujka gdje ćete imati priliku popričati s trenutačno, ali i inače, najtraženijim suvremenim piscem u Hrvatskoj. Iz brojnih javnih nastupa Kristiana Novaka stječe se dojam da on doista voli razgovarati s ljudima, sa žarom razmjenjivati ideje i naglas promišljati o motivima svojih djela, o procesu pisanja i načinima na koji njegova djela doživljavaju njegovi čitatelji, pa je ovo jedinstvena prilika sudjelovati u sinergiji pisca i njegove publike.