Arhiva 2021.

DUGI ŽENSKI MARŠ U OSIJEKU

16. prosinca 2021. godine Alumni udruga FFOS i Muzej Slavonije organizirali su predstavljanje knjige Dugi ženski marš  dr. sc. Ane Rajković Pejić. Predstavljen je primjer istraživanja navedenih tema na primjeru žena unutar obrazovnog sustava, istaknuta važnost sustavnosti i metodologije autorice, ali i društveno-politički kontekst istraživanja ženskih pitanja kako u svijetu, tako i Hrvatskoj.

 

 

ISKUSTVA IZ BRUXELLESA I KAKO SE PREDSTAVITI POSLODAVCU U STRANOJ ZEMLJI

Još jedno u nizu sjajnih online predavanja na Zoomu približilo nam je iskustva našeg alumnija Slavena Lendića. Predavanje su na svojim ekranima pratili studenti FFOS-a i nekolicina nastavnika s Odsjeka za engleski jezik i književnost FFOS-a. Slaven nam je u svom predavanju 8. prosinca 2021. pružio neke komadiće slagalice koji nedostaju, odnosno objasnio kako je došao od točke A, studija humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, do točke B, rada u institucijama EU-a u Bruxellesu. Možemo reći da put nije bio pravocrtan.

Počevši stažirati u DG Translation (Odjelu za prevođenje) u Bruxellesu bila je njegova odskočna daska za karijeru u institucijama EU-a. Slaven nas je zatim proveo kroz „labirint“ EU-institucija, objašnjavajući opcije stažiranja u institucijama EU-a. Istaknuo je dvije opcije, prva je tzv. EPSO (engl. The European Personnel Selection Office) stažiranja, a druga tzv. „Blue Book” stažiranje (engl. Blue Book Traineeship). Nakon odrađenog stažiranja u Odjelu za prevođenje, Slaven je želio ostati u Bruxellesu i ondje dalje graditi karijeru. U tu svrhu prijavio se na Belgijski zavod za zapošljavanje (Actiris Brussels). Kao druge mogućnosti za traženje posla u Bruxellesu naveo je i agenciju za privremeno zaposlenje Randstad, kao i korisne portale za pretrage poslova poput Eurobrussels, Euractiv, itd., koje omogućuju pristup u privatni sektor Bruxellesa. Naveo je brojne korisne savjete i poveznice i ponudio svoju pomoć svakome tko se odvaži slijediti neki dio njegova puta.

 

 

IKT U ODGOJNO-OBRAZOVNOM RADU

U utorak, 30. studenog 2021. godine, održano je predavanje pod nazivom IKT u odgojno- obrazovnom radu. Predavanje je bilo organizirano u virtualnom okruženju putem Zoom platforme s početkom u 18:00 sati u trajanju od sat i pol vremena. Predavanju je prisustvovao 71 sudionik s područja Republike Hrvatske, a većinom su to bili učitelji i nastavnici koji rade u osnovnim i srednjim školama.

Predavačice mr. sc. Marija Bulut Lukačević, Marina Arambašić i Liljana Marinjak predstavile su mogućnosti i prednosti rada u online alatima Canva, Weebly i Genially. Učiteljica savjetnica mr. sc.  Marija Bulut Lukačević predstavila je Canvu, njegovu moguću primjenu u odgojno-obrazovnom radu učitelja i stručnih suradnika, prijavu u sustav online alata, mogućnostima koje nudi te prikazala vlastite izrade koje koristi u svakodnevnom radu. Učiteljica mentorica Marina Arambašić predstavila je izradu mrežne stranice upotrebom online poslužitelja pod nazivom Weebly. Sudionici su imali priliku upoznati se s izradom i uređivanjem stranice, oblikovanjem,  ugrađivanjem interaktivnih sadržaja, dokumenata, prezentacije i fotografije.

Učiteljica savjetnica Ljiljana Marinjak govorila je o online digitalnom alatu naziva Genially, stvaranju i dijeljenju medijskih kreacija i prezentacija svih vrsta. Predavačica je pojasnila kako izraditi vlastiti korisnički račun, približila mogućnosti i opcije kreiranja sadržaja u obliku prezentacije, kviza, infografike, društvenih igara i čestitki.

 

 

OSNOVE PEDAGOGIJE

U utorak, 26. studenog 2021. godine, održano je predstavljanje udžbenika pod nazivom Osnove pedagogije  koje su napisali prof. dr. sc. Marko Mušanović i izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš. Predavanje je bilo organizirano u maloj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek s početkom u 17:00 sat. O knjizi su govorili njezin autor izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš, recenzent drugog dopunjenog izdanja prof. dr. sc. Zlatko Miliša i dr. sc. Dean Cikovac.

Udžbenik Osnove pedagogije nastoji približiti odabrane naslove i teme koje uokviruju temeljne spoznaje unutar pedagogijskog znanstvenog diskursa. Odabrane teme objašnjavaju temeljne pojmove pedagogije polazeći od definiranja pedagogijske znanosti, metodologije, razvoja pedagoških ideja, samog pojma odgoja pa sve do bitnih komponenti unutar sustava pedagogije. Svojim sadržajem udžbenik pruža jasno i pregledno razumijevanje fenomena odgoja za sve koji se bave obrazovanjem i odgojem, ali i važno sredstvo za pripremu sveučilišne nastave na kolegijima koji se bave uvodom u pedagogiju, općom pedagogijom ili osnovama pedagogije. Upravo je na temeljima znanstvene potrebe za propitivanjem suvremenih pedagogijskih procesa i njihove važnosti u shvaćanju pedagogije kao znanosti, proizašla i potreba da se udžbenik dopuni novim sadržajima.

 

 

KAKO POČETI I OPSTATI KAO PREVODITELJ

U ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine na Zoom kanalu Filozofskoga fakulteta u Osijeku održano je predavanje naziva Kako početi i opstati kao prevoditelj. Predavanje je održala Larisa Bašić, magistra engleskoga i njemačkoga jezika i književnosti koja je na Filozofskome fakultetu u Osijeku završila prevoditeljski smjer.

Predavanje je privuklo brojne virtualne posjetitelje u čijoj su skupini najviše dominirali studenti diplomskoga studija, prevoditeljskoga smjera. Larisa je predavanje organizirala u skladu sa svojim prevoditeljskim putem koji je započeo stažiranjem u prevoditeljskoj službi u Bruxellesu. Osim zajedničke prevoditeljske službe Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, predstavila im je druge europske institucije i poučila sudionike gdje mogu pronaći relevantne informacije o mogućnostima rada i stažiranja kao i na koji način pripremiti dokumente za prijavu. Objasnila je što znači raditi preko autorskoga ugovora i na koji se način obračunava honorar. Nadalje, opisala je rad u prevoditeljskog agenciji i istaknula da, osim jezičnih, djelatnik treba posjedovati vještine rada u timu i vođenja tima kao i mentorske vještine. Radom u prevoditeljskoj agenciji djelatnik ima mogućnost usavršavanja vokabulara u različitim područjima prevođenjem različitih tekstova ili specijaliziranja u nekom području. Kao jednu od najvećih prednosti rada u prevoditeljskoj agenciji Larisa je istaknula sigurnost uplate plaće i mogućnost realiziranja godišnjih odmora te bolovanja. Treća je mogućnost rada u poduzeću gdje je dodatno naglašena mogućnost specijalizacije u određenome području. Međutim, za rad u poduzeću karakteristična je kombinacija prevoditeljskoga/lektorskoga posla i administrativnih zadataka, što nije svačija preferencija. Predavačica je pojasnila razliku prevoditeljskih zadataka poput lokalizacije teksta, kreativnog uređivanja sadržaja i marketinške obrade teksta i vizuala.  Konačno, predavačica je objasnila koji su postupci prilikom otvaranja vlastitog obrta te izdvojila brojne prednosti (samo svoj gazda, upravljanje svojim vremenom, odabir klijenata, rad s međunarodnim klijentima, itd.) i nedostatke (stalna dostupnost klijentima, kašnjenje isplate, zamjenjivost, jeftinija konkurencija, strojni prijevod, neplaćen godišnji odmor i sl.).

 

 

MOJ PUT DO BRUXELLESA

U srijedu, 23. lipnja 2021. godine na Zoom kanalu Filozofskoga fakulteta u Osijeku održano je predavanje naziva Moj put do Bruxellesa. Predavanje je održao magistar njemačkog jezika i književnosti Hrvoje Grganović koji je zaposlen na radnom mjestu vanjskoga stručnjaka za projekte i komunikaciju u Bruxellesu.

Hrvoje je istaknuo potrebu sudjelovanja u programima mobilnosti i ponudio svoju stručnu pomoć svim zainteresiranim slušateljima. Iako većina studenata smatra da je najvažnije usvojiti stručna znanja i vještine koje će pratiti i visoke ocjene, Hrvoje je otkrio da poslodavci, barem oni s kojima se on susretao, traže još jednu stvar, a to je spremnost na volontiranje jer se tijekom volontiranja usvajaju vještine timskog rada, komunikacijske i međuljudske vještine koje se u puno manjem obujmu usvajaju tijekom studija. Stoga je Hrvoje apostrofirao važnost volontiranja koje, osim usvajanja spomenutih vještina, otvara brojna poslovna vrata i stvara cjeloživotna poznanstva.

U tematski je drugome dijelu svoga predavanja Hrvoje prezentirao novi izgled i opcije Europassa – najpoznatijega portala za izradu životopisa i popratnoga pisma zamolbe za posao/stipendije/prakse i sl. S obzirom na brojne velike promjene poput zelene i digitalne tranzicije, (post)pandemijskog razdoblja i digitalizacije učenja, Hrvoje je istaknuo potrebu poznavanja rada u Europassu i izrade životopisa. Osim za izradu životopisa i zamolbe za posao/stipendiju/praksu, novi Europass nudi mogućnost izrade e-profila koji je dostupan europskim poslodavcima. S druge strane, tražiteljima posla Europass nudi mogućnost pregledavanja oglasa za posao koji odgovaraju profilu i željama onoga koji traži posao. U slučaju nedoumica, Hrvoje je ponudio svoju pomoć.

 

 

VIRTUALNI DAN KARIJERA

U srijedu, 26. svibnja 2021. godine na Zoom kanalu Filozofskoga fakulteta u Osijeku održan je Virtualni dan karijera na kojemu su sudjelovali diplomirani studenti Filozofskoga fakulteta u Osijeku. Budući da se studijski programi Filozofskoga fakulteta u Osijeku stereotipno promatraju kroz prizmu odgoja i obrazovanja, cilj je bio okupiti diplomirane studente FFOS-a koji su studirali na različitim smjerovima FFOS-a, a danas rade poslove koji nisu u sustavu odgoja i obrazovanja.

Tijekom jednosatnog predavanja 6 je diplomiranih studenata iznijelo svoje poslovne priče čiji ćemo sažetak donijeti u nastavku.

 Vladimir Bjelobrk magistar je pedagogije i hrvatskog jezika i književnost. 2011. je godine diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku završivši preddiplomski i diplomski studij pedagogije i hrvatskog jezika i književnosti. Nekoliko je godina radio u sustavu odgoja i obrazovanja na radnom mjestu stručnog suradnika pedagoga. 2018. se godine odlučio usmjeriti u području pojačane brige i nadzora nad djecom i mladeži, čiji je bio voditelj. „Izlet“ u svijet izvan sustava odgoja i obrazovanja doveo ga je do današnjeg radnog mjesta ravnatelja Centra za autizam u Osijeku. Priznao je kako je plašio dolaska u Centar jer je trebao preuzeti najodgovorniju ulogu u instituciji koja se bavi teško oboljelom djecu, za što ga studij nije pripremio. Aucades fortuna iuvat – geslo je kojim se Vladimir vodi pa je hrabro zakoračio u svijet za koji i od kojega treba još puno učiti.

Renata Forjan magistra je mađarskog i engleskog jezika i književnosti. Renata je 2013. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Prije studija, točnije od 2000. godine, radila je u Parku prirode Kopački rit na poslovima vezanima uz turizam i promociju. Za vrijeme studija, nastavila je raditi u Parku prirode Kopački rit sve do kraja 2019. godine. Iako je išla drugačijim putem negoli što ide većina studenata jer je prvo radila pa se odlučila za studij, to nije vidjela kao prepreku; štoviše, iskustvo joj je pomoglo prilikom studiranja. Nakon studija, postala je sudskim tumačem za mađarski i engleski jezik i otvorila svoj obrt za prevoditeljske usluge. Od 2020. godine do danas zaposlena je na mjestu direktorice u Turističkoj zajednici Općini Bilje – Kopački rit koja je potpisala ugovor o suradnji s Filozofskom fakultetom u Osijeku koji će slati studente prevoditeljska studija na kraću praksu u Turističku zajednicu.

Hrvoje Grganović magistar je njemačkog jezika i književnosti čiji je prevoditeljski smjer završio na Filozofskome fakultetu u Osijeku. Više je puta istaknuo financijsku i operativnu pomoć koju mu je pružio Fakultet kojemu će za to uvijek biti zahvalan. Tražeći svoje mjesto pod sunce, Hrvoje je otišao u Bruxelles i okušao se na različitim razgovorima za posao da bi se u konačnici, trenutno, smjestio na radnome mjestu vanjskog službenika za projekte i komunikacijsku podršku.

Ana Jurić magistra je psihologije koju je završila na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2011. godine od kada radi u struci. 5 je godina provela radeći u sustavu socijalne skrbi (SOS Dječje selo Ladimirevci i Centar za socijalnu skrb Osijek). Posljednjih je 5 godina zaposlenica plavih odora koje nas svakodnevno čuvaju. Drugim riječima, radi u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj kao stručni savjetnik psiholog. Uz to je završila edukaciju iz geštalt psihoterapije. Ana je priznala kako joj je bilo vrlo teško motivirati kolege da joj se povjere i zatraže stručnu pomoć nakon proživljenih stresnih i traumatskih događaja posebice jer je to struka tradicionalno vezana uz muški, „neranjivi“ rod. No, nepokolebljiva je Ana strpljivo gradila povjerenje i uspjela u svome zadatku pa joj se sada kolege obraćaju za pomoć i oko privatnih problema.

Branislav Miličić završio je Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 2008. godine, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Završio je i poslijediplomski studij crkvene povijesti na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku na kojemu honorarno predaje Povijest Crkve. 2010. je godine upisao poslijediplomski doktorski studij Humanističke znanosti, smjer povijest na Sveučilištu u Zadru. Sudjelovao je na nekoliko znanstvenih skupova. Područja su mu znanstvenog djelovanja crkvena, gospodarska i monetarna povijest 19. i 20. stoljeća. Danas je zaposlen kao kustos u Muzeju Slavonije u Osijeku gdje vodi numizmatski odjel. Održao je više skupnih i jednu samostalnu izložbu. Član je udruge Hrvatski autorski strip i Alumni udruge FFOS-a te predsjednik Agencije lokalne demokracije, Osijek.

Mirna Šostarko magistra je pedagogije i filozofije. Posljednje je 4 godine zaposlena u civilnom sektoru. Nakon radnog iskustva u Udruzi za rad s mladima Breza, danas radi kao stručna suradnica u DKolektivu i Hrvatskom centru za razvoj volonterstva. Ujedno je i suosnivačica Mladforme te Udruge Generator. Bavi se promocijom aktivizma mladih i kritičkog razmišljanja.

Mišo Tokić magistar je filozofije i hrvatskog jezika i književnosti. Nakon završetka diplomskog studija filozofije i hrvatskog jezika, Mišo se 2011. godine zaposlio u izdavačkoj kući Alfa na mjesto stručnog suradnika u promociji i marketingu, a 2016. je postao koordinatorom. Godinu poslije upisao je poslijediplomski studij na Doktorskoj školi u Osijeku na studiju Menadžment u kulturi, umjetnosti i obrazovanju. Kroz razne projekte doprinosi razvoju tvrtke i lokalne zajednice ustrojivši tako Alfinu akademiju na kojoj obrađuju stručne teme vezane uz nastavni proces. Tijekom tog je projekta održano više od 100 stručnih webinara 92 predavača, bilo je 31 225 posjeta i 15 089 pregledanih snimki. Mišo je održao veći broj predavanja i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje na županijskim i međužupanijskim stručnim skupovima. Posebno je ponosan na projekte razvijanja materijala za darovite učenike i učenike koji rade po primjerenom programu.

 

TRIBINA: YOUTH WORK – PEDAGOGIJA NEFORMALNOG RADA S MLADIMA

Suradnja Alumni udruge Filozofskog fakulteta u Osijeku i Odsjeka za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku rezultirala je tribinom održanom 28. travnja 2021. godine preko Zoom platforme. Tribina je obrađivala temu Youth Worka, odnosno nastojalo se upoznati sve prisutne s pojmom Youth Work, a da bi publika mogla shvatiti što je to, moderatorice su ugostile četiri stručnjaka iz tog područja (youth workere) te dvoje mladih koji su bili korisnici neformalnog rada s mladima.

O Youth Worku iz perspektive profesionalizma govorili su Irena Mikulić, voditeljica odjela obrazovanja u PRONI Centru za socijalno podučavanje, zatim Nikica Torbica, voditelj Društvenog Ateljea, suosnivač inicijative mladih Mladforma te predsjednik upravnog odbora Alumni udruge FFOS, Mirna Šostarko, također jedna od suosnivačica inicijative mladih Mladforma te suradnica u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva i Branimira Penić, članica upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske. Perspektivu mladih koji su sudjelovali u projektima namijenjenima mladima predstavili su dvoje izuzetnih mladih pojedinaca – Iva Milas, učenica prvog razreda jezične gimnazije te Saša Milaković, student druge godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Razgovor s mladima upotpunio je i prigodni videozapis, uradak učenice Ive Milas koja je nastojala slikovito prikazati dobrobiti sudjelovanja u takvim projektima. Čitavu tribinu moderirale su studentice Hrvatskog jezika i književnosti i Pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Ana Gorup i Bernarda Brekalo.

 

 

PROGRAM JAČANJA OBITELJI

U srijedu, 3. ožujka 2021. godine, održano je predavanje pod nazivom Program jačanja obitelji – Brižan dom za svako dijete. Predavanje je organizirano u virtualnom okruženju na Zoom platformi s početkom u 17:30 sati i trajalo je sat vremena, a održala ga je Tihana Stapić.

Predavanje je namjenu pronašlo u osvješćivanju širokog kruga obrazovnih djelatnika s programom koji provodi SOS Dječje selo Ladimirevci naziva Program jačanja obitelji. Navedeni program za cilj ima intenzivan rad na jačanju ranjivih obitelji, pomaganju u prevladavanju trenutačnih životnih teškoća, osnaživanju roditeljskih kompetencija, pružanju podrške djeci i mladima u procesu odrastanja, školovanja i sazrijevanja, a sve to s jasnim i glavnim s ciljem sprječavanja raspada obitelji i izdvajanja djece iz obitelji.

U radu Programa jačanja obitelji u Osječko-baranjskoj županiji sudjeluju Centri za socijalnu skrb Osijeka, Valpova, Našica i Donjeg Miholjca uz financijsku potporu Osječko-baranjske županije i SOS Dječjeg sela Hrvatska. Program jačanja obitelji u OBŽ-u traje od 16. 3. 2016. godine i sastoji se od mobilnog tima i savjetovališta. Glavni je cilj omogućiti djeci koja su u riziku od gubitka roditeljske skrbi odrastanje u brižnom obiteljskom okruženju, sprječavanje razdvajanja, reintegraciju obitelji i postizanje samoodrživosti. Osnovne usluge za djecu i jačanje kapaciteta roditelja koje pruža mobilni tim jesu obrazovna podrška, zdravstvena podrška, socijalna podrška, psihološka podrška, podrška roditeljima, ekonomska podrška, pravna podrška, podrška u poboljšanju stambenih/životnih uvjeta, prehrambena podrška, rekreacijska podrška i podrška u odjeći.

 

 

KAKO POSTATI ETWINNER?

U četvrtak, 25. veljače 2021. godine, održano je predavanje pod nazivom Kako postati eTwinner. Predavanje je organizirano u virtualnom okruženju na Zoom platformi s početkom u 18:00 sati i trajalo je sat vremena.

U središtu predavanja bilo je svim sudionicima pobliže objasniti što je to eTwinnig portal i kako on može pridonijeti kvalitetnom profesionalnom razvoju. Predavanje je podijeljeno u 3 dijela, u kojima su sudionici dobili uvid u nešto teorijskog znanja, ali i dobar dio praktičnog rada na portalu eTwinning. Naše su predavačice učiteljice razredne nastave iz OŠ Ladimirevci (Ljiljana Marinjak, Marina Arambašić i mr. sc. Marija Bulut Lukačević), koje dugo i s odličnim rezultatima koriste eTwinning portal kao dio svog profesionalnog rada.

U uvodnom dijelu predavanja saznali smo što je to eTwinning, odnosno što kao platforma nudi odgojno-obrazovnim radnicima. Predavačica je istaknula brojne prednosti koja pruža rad kroz eTwinning projekte, mogućnosti surađivanja sa školama s lokalne, državne i europske razine. Unutar online platforme i kroz suradnju učitelji mogu dobivati razna priznanja i nagrade koje kasnije mogu uspješno primijeniti u svome profesionalnom napredovanju i radu. Uvodni dio pokazao nam je i način registracije korak po korak, kao i početak rada na platformi.

U drugom smo dijelu od učiteljice Arambašić doznali nešto više o praktičnom snalaženju na online platformi eTwinning. Zajednički prolaženjem online platforme eTwinning u realnom vremenu doznali smo kako napraviti profil i pronaći druge korisnike/partnere na platformi. Upoznati smo s mogućnošću izrade osobnog portfelja, pronalaskom projekata koji odgovaraju našim interesima i sposobnostima. Također, pokazivanjem portala eTwinning u realnom vremenu predavačica je pokazala polaznicima kako mogu pratiti osobni napredak na platformi.

U završnom dijelu online predavanja od mr. sc. Marije Bulut Lukačević doznali nešto više o TwinSpaceu. Kako smo mogli doznati od predavačice, TwinSpace je virtualno mjesto na kojem se razvijaju eTwinningovi projekti, dostupno je samo učiteljima i učenicima koji sudjeluju u projektima, ali s mogućnošću pozivanja i drugih interesnih skupina. Nadalje, prisutnim slušateljima objašnjeno je da TwinSpace omogućuje organiziranje vlastitog projekta korištenjem suradničkih alata te organiziranjem mrežnih sastanaka. Predavačica je prisutne u realnom vremenu upoznala s načinima oblikovanja vlastitih stranica, sadržaja, unošenja materijala online te organizacijom online sastanaka za partnere uključene u projekt.

 

IZLOŽBA „DONACIJE – IZBOR IZ ZBIRKI MUZEJA SLAVONIJE 1994. – 2019.“ – VIRTUALNA ŠETNJA MUZEJOM SLAVONIJE

Predavanje i vodstvo održano je u četvrtak, 28. siječnja 2021. predvečer uoči Noći muzeja. Bilo je to prvo virtualno vodstvo održano u Muzeju Slavonije, a održano je pred nekoliko zainteresiranih profesora i učenika. Nakon kratkog uvoda i predstavljanja domaćina, moderator dr. sc. Ivan Lenard predao je riječ domaćinu. Za početak, domaćin mr. sc. Branislav Miličić, kustos u Muzeju Slavonije, u svom predavanju upoznao je posjetitelje s poslovima kustosa i sudbinom predmeta nakon što on završi u Muzeju. Tako se moglo saznati kako sve predmeti mogu završiti u Muzeju i što s njima kustosi i muzejski tehničari sve moraju učiniti kako bi postali muzejski predmeti.

Kroz virtualno razgledavanje izložbe „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“ proveo nas je naš domaćin, voditelj Numizmatičkog odjela Muzeja Slavonije u Osijeku, i upoznao nas je sa zanimljivim predmetima koji su u Muzej stigli donacijom i nakon obrade postali muzejskim predmetima spremnima za izložbu. Vidjeli smo tako darovane knjige, stare studentske bonove Sveučilišta J. J. Strossmayera, sve do starih mobitela koji su, eto nastavili svoj život kao muzejski predmeti.