Terenska nastava u Travniku i Sarajevu

Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost te Odsjeka za informatologiju u ponedjeljak, 17. travnja 2023., pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Marice Liović i prof. dr. sc. Kristine Peternai Andrić sudjelovali su na terenskoj nastavi u Travniku i Sarajevu.

Druženje s Travnikom počelo je na Plavim vodama uz potok Šumeća, što je početna i završna slika Andrićeve najopsežnije kronike, djela Travnička hronika. Nakon Šumeća Amela Tiro, muzejska pedagoginja Zavičajnoga muzeja Travnik, provela nas je ulicama Travnika do Tvrđave Stari grad, jednoga od fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne koji je nastao početkom 15 st. Sa zidina Tvrđave, koja danas ima status nacionalnoga spomenika Bosne i Hercegovine, imali smo prigodu uživati u panormami grada, ali i upoznati se s najvažnijim travničkim kulturno-povijesnim lokalitetima (Sahat kula, brojne džamije od kojih je možda najživopisnija Šarena džamija, Vezirov konak, Nadbiskupska gimnazija, Katolička crkva Ivana Krstitelja u kojoj je Ivo Andrić i kršten…) kao i one koje nobelovac Andrić spominje u svojim književnim djelima, ponajviše u romanu Travnička hronika.

Budući da je temeljni zadatak terenske nastave bio proširiti znanja o Ivi Andriću i njegovu književnom stvaralaštvu, razgledavanje Travnika nastavilo se u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića, gdje su studenti dobili priliku vidjeti gdje je rođen književni nobelovac. Ondje su vidjeli književnikovu rodnu sobu uređenu tradicionalnim namještajem koji potječe iz vremena njegova rođenja (1892.) i knjižnicu s više od 700 književnih časopisa i knjiga u kojima se prikazuje Andrićev književni opus. Iznimnu vrijednost imaju časopisi u kojima je Andrić objavljivao svoje prve pjesme, prva izdanja njegovih zbirki i romana te knjige s njegovim potpisom koje su osobni dar Ive Andrića travničkome Muzeju. U sobi posvećenoj Travničkoj hronici studenti su vidjeli i faksimile rukopisa te prvo izdanje Travničke hronike (izdano u Beogradu 1945.), kao i mnoge fotografije, crteže i umjetničke radove koji prikazuju izgled Travnika u vrijeme kad se odvija radnja toga romana.

Nakon razgledanja Travnika i rodne kuće Ive Andrića, terenska nastava nastavila se u Sarajevu. Ondje smo u poslijepodnevnim satima prošetali uz Miljacku (Latinska ćuprija – Latinluk) te jednom od najstarijih i najživopisnijih orijentalnih tržnica u ovom dijelu Europe – Baščaršijom. Obogaćeni mnogim novim znanjima o Ivi Andriću i njegovu književnom stvaralaštvu  u večernjim satima, krenuli smo prema Osijeku, a iskustvo s terenske nastave u Travniku i Sarajevu zasigurno će nam svima ostati u lijepom sjećanju.

 

Ivana Majksner