Klub studenata informacijskih znanosti “Libros” organizira humanitarnu akciju za štićenike dječjeg doma “Klasje”

Tijekom prosinca Klub studenata informacijskih znanosti Libros organizira humanitarnu akciju prikupljanja donacija za štićenike dječjeg doma Klasje u Osijeku. Humanitarnu akciju popratili su i mediji, pa o njoj detaljnije možete pročitati u “Glasu Slavonije” na: http://www.glas-slavonije.hr/350826/3/Prikupljaju-donacije-za-djecu-iz-Klasja

Studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Klub Libros) sudjelovale u Božićnoj igraonici za djecu iz dječjeg doma Klasje

Dana 13. 12. 2017. studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (KLub Libros) pridružile su se organizaciji Božićne igraonice za djecu iz Klasja (dječji dom). Djeca su uz pomoć studenata izrađivala snijegovića od čarapa i riže, a potom je održan i kratki koncert prigodnih pjesmica uz glazbenu pratnju (i naše kolegice Antonele Čepčar na gitari) na kojem su sudjelovali svi sudionici igraonice. Budući da je druženje završeno dječjim skandiranjem “Hoćemo još! Hoćemo još!”, s nestrpljenjem i radošću očekujemo sljedeće druženje u siječnju sljedeće godine.

 

Predavanje studentice 2. godine diplomskog studija u okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti

Dana 11. 12. 2017. u okviru kolegija “Teorija i praksa informacijskih djelatnosti” predavanje je održala Mateja Paradžik, studentica 2. godine diplomskog studija Informatologija i Informacijska tehnologija. Kolegica Paradžik predstavila je studentima 1. godine preddiplomskog studija Informatologije svoj završni rad na temu statusa i percepcije knjižničara u društvu.

 

Obrana diplomskog rada

Dana 7. prosinca 2017. godine student Robert Janus uspješno je obranio diplomski rad pod naslovom “Objektivistički pristup informaciji Toma Stoniera” pred povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Anita Papić, predsjednica, doc. dr. sc. Boris Badurina, član i doc. dr. sc. Boris Bosančić, mentor.

Posjet Muzeju likovnih umjetnosti Osijek

Dana 6. prosinca 2017. godine studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku u okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti. Muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl i kustosi upoznali su studente s djelatnošću muzeja i muzejskim fundusom koji se sastoji od zbirki slika, crteža, grafika i skulptura. Muzej prikuplja hrvatsku likovnu baštinu od 18. stoljeća do danas. Studenti su imali prilike vidjeti izložbu studenata i profesora Umjetničke akademije u Osijeku te gostujuću izložbu Ive Šebalja pod nazivom „Slikarstvo traži ijeme“.

Sklopljen sporazum o suradnji između tvrtke Udonis i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Od prosinca 2017. godine studenti preddiplomskog studija Informatologije mogu obveznu stručnu praksu odraditi i u tvrtci Udonis s kojom je Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku sklopio sporazum o suradnji. Kroz stručnu praksu studenti će moći produbiti svoja znanja i vještine stečene na preddiplomskom studiju te pomoći djelatnicima Udonisa u organizaciji i izvršavanju njihovih svakodnevnih stručnih i poslovnih aktivnosti prilikom izrada web aplikacija, marketinga i dizajna. Studenti na stručnoj praksi mogu obavljati niz poslova od kojih izdvajamo nekoliko sljedećih: dizajn ili prilagodba korisničkog sučelja mrežnog mjesta/aplikacija, izrada marketinških kampanja na društvenim mrežama, optimizacija web stranica za Google i druge tražilice, izrada dijelova mrežnih aplikacija, izrada dokumentacije razvojnih programera, izrada promotivnih materijala i mnogi drugi.

Studenti 3. godine preddiplomskog studija posjetili knjižnicu Pravnog fakulteta u Osijeku

U okviru kolegija Sveučilišno knjižničarstvo 30. studenoga 2017. godine studenti 3. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su knjižnicu Pravnog fakulteta u Osijeku. Voditeljica knjižnice Ljiljana Siber upoznala je studente s poslovanjem knjižnice, građom, uslugama koje se nude korisnicima i slično.

 

Studenti 1. godine preddiplomskog studija posjetili Državni arhiv u Osijeku

 

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti 29. studenoga 2017. godine studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su Državni arhiv u Osijeku. Arhivist Danijel Jelaš upoznao je studente s poviješću i poslovanjem Arhiva, vrstama arhivskog gradiva, obavijesnim pomagalima, odjelima, uslugama itd.

Gostujuće predavanje “Adaptirane knjižnične zgrade”

Dana 22. 11. 2017. u okviru izbornog kolegija “Arhitektura baštinskih ustanova” predavanje je održala Sabina Vidanec, naša diplomandica koja trenutno u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku prolazi stručno osposobljavanje. Kolegica Vidanec upoznala je studente 2. godine diplomskog studija Informatologije s obilježjima adaptiranih knjižničnih zgrada te izazovima s kojima se nose ustanove koje su smještene u zgradama i prostorima koji nisu namjenski građeni za knjižničnu djelatnost.

Kolegica Vidanec, koja je ovu temu izvrsno obradila na svom diplomskom radu (u sklopu kojega je posjetila sve narodne knjižnice u Osječko-baranjskoj županiji te analizirala njihove prostorne karakteristike) objavila je nedavno i znanstveni rad u kojem je objavila spoznaje prikupljene u spomenutom diplomskom istraživanju. Budući da kolegice u okviru kolegija “Arhitektura baštinskih ustanova” provode manje istraživački projekt čiji je cilj analizirati prostorna obilježja središnje knjižnice i svih ogranaka GISKO-a, posebice u odnosu na njihovu funkcionalnost i fizičku dostupnost, nakon izlaganja je uslijedila i rasprava u kojoj su studentice dobile korisne savjete i informacije.

Održan Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti 7. studenog 2017.

U utorak 7. 11. 2017. godine s početkom u 17:35 sati održan je Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti u organizaciji predstavnika studenata. Pred šezdesetak studenata, uglavnom prve godine preddiplomskog studija, i nekoliko profesora prezentirane su najznačajnije i najzanimljivije aktivnosti iz prošle akademske godine. Studenti su nas na zabavan način informirali o radionicama i projektima koje su organizirali i vodili, o sudjelovanju na konferencijama, volontiranju te stručnom usavršavanju na ljetnoj školi.  Trinaest je studenata prezentiralo ukupno deset aktivnosti kako slijedi:

  1. LEGO Mindstorms radionice (21. 10. 2016.) – Dajana Stojanović
  2. „Nakladništvo – trendovi i konteksti“ (1. i 2. 12. 2016.) – Jelena Duvančić
  3. Kreativna riznica (27. 4. 2017.) – Vedrana Filić
  4. InfoDaska (5. i 6. 5. 2017.) – Tea Miličević, Katarina Đurđević i Ana Boras
  5. Susret za mlade sa Silvijom Šesto (16. 5. 2017.) – Mateja Paradžik
  6. „Živi muzej“ (20. 5. 2017.) – Eva Stojić i Mihaela Kolić
  7. Shift (svibanj 2017.) – Željana Hrkač
  8. European Summer School of Information Science (28. 8. – 1. 9. 2017.) – Ivona Grgić
  9. Volontiranje u Blatu (17. 7. – 29. 7. 2017.) – Tena Vilček
  10. Mipro (svibanj 2017.) –  Tena Vilček

Čestitamo studentima na izvrsnim izlaganjima te studentici Teni Vilček na organizaciji i vođenju Stručnog kolokvija Odsjeka.

Gordana Dukić

 

 

Pretraživanje
Arhiva