RoboCode

U rujnu 2017. godine, početkom nove akademske godine, krenuli smo s projektom RoboCode. Inicijator projekta bio je profesor Jakopec koji je održavao radionice s EV3 Lego Mindstorms robotima te je svoje znanje odlučio prenijeti na studente. Tako smo pokrenuli program osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u nastavi ka STEM području. U pokretanju projekta sudjelovali su i pojedinci iz OSC-a, Rotary Kluba Juraj Strossmayer, NK Osijeka, Bobija te Biscuit People-a. Zbog kvalitete projekta odlučili smo održati radionice s 10 djece iz svake škole kako bismo ih mogli detaljno upoznati s Lego Mindstorms robotima. Osim učenja, djeca su se na svakoj radionici imali prilike zabaviti osmišljajući programe na robotu koji bi pokazivali njihovu kreativnu stranu.

 

Na temelju tih programa odabirali smo dva pobjednika koje je očekivao Hackathon nakon svih održanih radionica. Tijekom projekta posjetili smo i gimnazije u Vukovaru te III. gimnaziju u Osijeku, kao i prvašiće u osnovnoj školi u Čepinu. Nakon 8 održanih radionica, uslijedile su pripreme za Hackathon te i sam Hackathon gdje je na kraju kao pobjednica proglašena Nika Važić, učenica osnovne škole „Franje Krežma“, a nagrada je bila EV3 robot. Radionice su se nastavile pa su tako volonteri posjetili i dvije škole u Vinkovcima, a održano je i nekoliko radionica u Dalmaciji. Sveukupno 12 volontera i studenata Informacijskih tehnologija s Filozofskog fakulteta sudjelovalo je u projektu, a to su: Ivona Grgić, Marija Buhin, Tena Vilček, Ivana Ćosić, Dajana Stojanović, Endrina Eskić, Lana Horvatić, Andrea Mihaljević, Jelena Duvančić, Katarina Blažević i Ana Leh. S brojkom većom od 300 djece prešli smo svoja očekivanja za projekt koji se nastavlja održavati i dalje čije je vođenje ove godine preuzela studentica Ivana Ćosić, skupa s novim studentima Filozofskog fakulteta i ne sumnjamo da će se tradicija provođenja projekta nastaviti i dalje.

Ana Leh

Stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prijašnjih godina, i ovog su ljeta studenti, točnije studentice Odsjeka za informacijske znanosti odrađivale svoju praksu u samostanskoj knjižnici Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Praksa se odvijala u ljetnom periodu, od 12. srpnja do 19. rujna. Osim studentica i nastavnika našeg Odsjeka sudjelovali su i studenti i nastavnici Odsjeka za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studentice su bile podijeljene u četiri grupe i u Blatu su boravile po dva tjedna. Pod mentorstvom asistentice Ines Horvat praksu su odradile tri grupe. Prva je grupa praksu odrađivala u razdoblju od 12. do 26. srpnja, a u njoj su bile Maja Šimenić i Adriana Hibik te studentica Josipa Ljubić i asistentica Nikolina Peša sa Sveučilišta u Zadru . Od 8. do 22. kolovoza u Blatu su boravile Ivana Svalina, Helena Rečić i Tomislava Žilić, a od 22. kolovoza do 5. rujna Ana Boras, Rea Čevapović i Marijana Đurčević. Zadnja grupa u Blatu je boravila od 5. do 19. rujna, a u njoj su pod mentorstvom knjižničarke Zrinke Džoić sa Sveučilišta u Zadru praksu odrađivale Sara Bajić i Mihaela Grgić. Sve studentice bile su smještene u prostorijama samostana kod časnih sestara koji odiše jednom posebnom toplinom. Knjižnica se također nalazi u sklopu samostana, a pristup do nje je ograničen.

 

Radni dan je započinjao oko 8:30, ali prije posla neizostavan je bio fini doručak i kava koji su nas svako jutro u 8 sati dočekali na stolu. Poslovi koji su se odrađivali su: katalogizacija u sustavu Crolist, izdvajanje građe iz fonda koja pripada zbirci Ostojić, reorganizacija i nadopunjavanje zbirke periodike koja je bila smještena u prizemlju samostana te naposljetku rekapitulacija obavljenih poslova i početak planiranja za buduće radnje. Nakon ručka koji je bio u 13 sati, odmarali smo ili se otišli okupati na neku od korčulanskih plaža.  Poslije odmora nastavili bi raditi do 18 sati te bi dan završili večerom koja je bila u 19 sati. Nakon večere često smo odlazili u šetnju Blatom. Osim znanja koje smo stekli odrađivanjem stručne prakse, usvajanja radnih navika i sklapanja novih prijateljstava, našli smo vremena i za istraživanje otoka Korčule. Tako smo posjetili i sam grad Korčulu, Velu Luku, mjesto Prižbu, otok Proizd udaljen pola sata vožnje brodom iz Vele Luke, ali i ostala manja mjesta i plaže ovog prekrasnog otoka.

Svim studentima preporučili bismo ovakav oblik odrađivanja prakse jer, osim što se usvoji puno znanja i iskustva, upoznaje se i jedan novi, nama često nepoznat način života, kao što je život i rad u samostanu. Ovim putem htjeli bismo još jednom zahvaliti svim časnim sestrama koje su nas lijepo ugostile u svom domu i brinule da nikada nismo gladni.

Adriana Hibik i Maja Šimenić

Projekt Prandau – Norman

Projekt Prandau – Norman održan je u Muzeju Slavonije 18. svibnja 2018. u večernjim satima. U projektu su sudjelovali zaposlenici Muzeja Valpovštine, Jesenka Ricl, muzejska pedagoginja Muzeja Slavonije, Hrvatsko narodno kazalište i studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije Mirna Orešković, Tijana Nikolić, Marija Žilić i Filip Mudri. Studenti su sudjelovali u izložbi odjeveni u odijelo i haljine te su predstavljali članove obitelji Prandau – Normann, izlagali o dolasku i životu obitelji na ove prostore, odgovarali na postavljena pitanja posjetitelja te predstavili projekt.

WebCamp 2017

Peto izdanje WebCampa održano je 6. i 7. listopada 2017. godine u Plaza Event centru u Zagrebu. Konferencija je namijenjena developerima, dizajnerima, studentima i ostalim entuzijastima iz svijeta developmenta. Svake godine konferenciju posjeti preko osamsto stručnjaka iz brojnih zemalja. Peto izdanje posjetili i studenti Odsjeka za informacijske znanosti: Dajana Stojanović, Manuela Mikulecki, Ana Leh, Andrea Mihaljević, Jelena Duvančić, Tena Vilček, Marija Buhin, Ivona Grgić, Lana Horvatić, Monika Bikadi, Ivana Ćosić, Željana Hrkač, Endrina Eskić, Nikola Milić i Cvijetin Vidaković. Studenti su imali prilike poslušati iznimno zanimljiva predavanja o modernom developmentu i inovacijama iz svijeta web dizajna.

Cvijetin Vidaković

Cisex friday

 

11. svibnja 2018. godine održan je CISEx Friday, manifestacija koja se u Osijeku održava već već trideset i treći put što ukazuje na važan status koji naš grad ima u IT industriji. CISEx (Croatian Independent Software Exporters) udruga je koja okuplja sve proizvođače softvera koji svoje proizvode „izvoze“ izvan granica države. Na događaju poput ovoga okupljaju se ljudi iz IT industrije koji imaju za predstaviti nešto novo ili jednostavno žele prezentirati svojim kolegama ono na čemu trenutno rade. Ove je godine studentica preddiplomskog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija predstavila diplomski studij Informacijskih tehnologija Odsjeka za informacijske znanosti.

STEM Kitteens

Kitteens, projekt koji se prvi put održao 8. i 9. lipnja 2018. godine u Osijeku, “pokrenut je s ciljem edukacije djevojak od 14 do 19 godina kako bi ih potaknuli prema tehničkim smjerovima i znanjima te osnažili žensku populaciju u samom IT-u. Projekt okuplja lokalnu zajednicu koja bi radila na razmjeni iskustva, vještina i znanja te se tako povezali sa ostalim zajednicama u Hrvatskoj i Europi” (https://kitteens.org/).

Ivona Palko

Posjet Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije 31. listopada 2018. godine posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku (GISKO). Tom prigodom Siniša Petković, dipl. knjižničar proveo je studente kroz knjižnicu te ih upoznao s poviješću knjižnice i uslugama u Austrijskoj čitaonici, a djelatnici koji rade na ostalim odjelima predstavili su studijsku čitaonicu, rad razvojne matične službe, odjel obrade i službu nabave građe. Na posljetku studenti su obišli posudbeni odjel za odrasle te odjel za rad s djecom i mladima.

Darko Lacović

Projekt Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji

Interdisciplinarni projekt izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković i prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek pod nazivom “Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji” jedan je od 37 projekata koje je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odlučio financirati u okviru Internog natječaja za prijavu znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata UNIOS – ZUP 2018.

U okviru projekta provest će se istraživanje kojim će se utvrditi financijska, socijalna, mirovinska, nasljedna, zdravstvena i druga prava osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti (AB) i članova njihovih obitelji te ispitati njihove informacijske potrebe i utvrditi obrasci ponašanja pri traženju potrebnih informacija. Budući da u Hrvatskoj ne postoje stručnjaci koji su specijalizirani isključivo za AB, u okviru predloženog projekta okupili su se po prvi puta istraživači iz različitih znanstvenih disciplina relevantnih za ovu problematiku s informacijskog, pravnog i medicinskog aspekta (mr. sc. Silvija Dološić, predsjednica udruge Memoria, Osijek; prof. dr. sc. Sanda Erdelez, University of Missouri, SAD; prof. dr. sc. Renata Perić, Pravni fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku; dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, poslijedoktorand, Filozofski fakultet Osijek te doc. dr. sc. Sanda Škrinjarić-Cincar, Medicinski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku).

Sanjica Faletar Tanacković

43. skupština i stručni skup Hrvatskog knjižničarskog društva

Jure Žilić, student 2. godine diplomskog studija Infomatologija i Informacijska tehnologija, sudjelovao je na 43. skupštini i stručnom skupu Hrvatskog knjižničarskog društva, pod nazivom “Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030”, koji se održao od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji. Žilić je na skupu volontirao i predstavio rad u obliku posterskog izlaganja, naslovljen “Znanstvena istraživanja u hrvatskom knjižničarstvu iz perspektive knjižničara: rezultati istraživanja”, koji je izrađen u suautorstvu Jure Žilić (Filozofski fakultet Osijek), Sanjica Faletar Tanacković (Filozofski fakultet Osijek) i Maja Panian Selimić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).

Sanjica Faletar Tanacković

 

Nastupno predavanje dr. sc. Snježane Stanarević Katavić

 

Dana 16. listopada 2018. godine dr. sc. Snježana Stanarević Katavić održala je nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta pred povjerenstvom u sastavu  izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković kao predsjednice, prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog  i doc. dr. sc. Ivane Martinović, kao članica, te ostalim nastavnicima i studentima Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Tema nastupnog predavanja bila je “Izazovi informacijskog ponašanja u kontekstu informacijskog obilja”, a održano je u sklopu kolegija Informacijsko ponašanje korisnika na dvopredmetnom diplomskom sveučilišnom studiju informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

 

Pretraživanje
Arhiva