Projekt Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji

Interdisciplinarni projekt izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković i prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek pod nazivom “Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji” jedan je od 37 projekata koje je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odlučio financirati u okviru Internog natječaja za prijavu znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata UNIOS – ZUP 2018.

U okviru projekta provest će se istraživanje kojim će se utvrditi financijska, socijalna, mirovinska, nasljedna, zdravstvena i druga prava osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti (AB) i članova njihovih obitelji te ispitati njihove informacijske potrebe i utvrditi obrasci ponašanja pri traženju potrebnih informacija. Budući da u Hrvatskoj ne postoje stručnjaci koji su specijalizirani isključivo za AB, u okviru predloženog projekta okupili su se po prvi puta istraživači iz različitih znanstvenih disciplina relevantnih za ovu problematiku s informacijskog, pravnog i medicinskog aspekta (mr. sc. Silvija Dološić, predsjednica udruge Memoria, Osijek; prof. dr. sc. Sanda Erdelez, University of Missouri, SAD; prof. dr. sc. Renata Perić, Pravni fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku; dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, poslijedoktorand, Filozofski fakultet Osijek te doc. dr. sc. Sanda Škrinjarić-Cincar, Medicinski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku).

Sanjica Faletar Tanacković

43. skupština i stručni skup Hrvatskog knjižničarskog društva

Jure Žilić, student 2. godine diplomskog studija Infomatologija i Informacijska tehnologija, sudjelovao je na 43. skupštini i stručnom skupu Hrvatskog knjižničarskog društva, pod nazivom “Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030”, koji se održao od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji. Žilić je na skupu volontirao i predstavio rad u obliku posterskog izlaganja, naslovljen “Znanstvena istraživanja u hrvatskom knjižničarstvu iz perspektive knjižničara: rezultati istraživanja”, koji je izrađen u suautorstvu Jure Žilić (Filozofski fakultet Osijek), Sanjica Faletar Tanacković (Filozofski fakultet Osijek) i Maja Panian Selimić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).

Sanjica Faletar Tanacković

 

Nastupno predavanje dr. sc. Snježane Stanarević Katavić

 

Dana 16. listopada 2018. godine dr. sc. Snježana Stanarević Katavić održala je nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta pred povjerenstvom u sastavu  izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković kao predsjednice, prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog  i doc. dr. sc. Ivane Martinović, kao članica, te ostalim nastavnicima i studentima Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Tema nastupnog predavanja bila je “Izazovi informacijskog ponašanja u kontekstu informacijskog obilja”, a održano je u sklopu kolegija Informacijsko ponašanje korisnika na dvopredmetnom diplomskom sveučilišnom studiju informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

 

Prijem studenata prve godine preddiplomskog studija informatologije

Dana 1. listopada 2018. godine održan je prijem studenata prve godine preddiplomskog studija informatologije. Okupljenim se studentima obratila zamjenica voditelja Odsjeka za informacijske znanosti izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković. Zaželjela im je dobrodošlicu na Fakultet i sam Odsjek te ih upoznala s akademskim pravima i obvezama.

FEIS – International Symposium on the Future of Education in Information Science

U vremenu od 10.-11. rujna 2018. u Pisi (Italija) održan je međunarodni simpozij pod nazivom Future of Education in Information Science (FEIS). Ovaj je simpozij bio završna manifestacija u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta EINFOSE (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization, http://einfose.ffos.hr/). Projekt koji je započeo 2016. godine za cilj je imao istražiti mogućnosti harmonizacije ishoda učenja na razini visokoškolskih ustanova u području informacijskih i komunikacijskih znanosti u Europi, a sve s ciljem poticanja mobilnosti studenata na europskoj razini te privlačenja studenata koji su preddiplomski studij završili u nekom drugom znanstvenom području na diplomski studij informacijskih znanosti.

Na FEIS konferenciji predstavljen je nacrt dokumenta nastalog u sklopu projekta pod nazivom Policy Recommendations for Entry Requirements and Learning Outcomes in Information Science, a za njegovu finalizaciju upotrijebit će se brojni komentari I rasprave koje su vođene tijekom simpozija. Finalni document bit će upućen nacionalnim i međunarodnim tijelima i agencijama koje skrbe za visokoškolsko obrazovanje informacijskih stručnjaka, njihove kompetencije, te priznavanje kvalifikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Simpozij je okupio brojne stručnjake zainteresirane za temu obrazovanja iz raznih zemalja svijeta, a kao pozvani izlagači sudjelovali su Leif Kajberg (School of Library and Information Science, Denmark), David Bawden (City, University London, UK), Gary Marchionini (School of Information and Library Science, University of North Carolina at Chapel Hill, USA) te Anna Maria Tammaro (DILL International Master Digital Library Learning, University of Parma, Italy).

Na simpoziju su izlagali i članovi Odsjeka:

Sanjica Faletar Tanacković i Jure Žilić (zajedno s kolegama iz Turske) Serap Kurbanoglu i Yurdagul Unal (Hacettepe University, Turkey)  na radu pod nazivom Student perceptions of LIS programs and profession: Study among undergraduates in Croatia and Turkey

Boris Badurina i Boris Bosančić s posterom Which ICT competencies should be required by students enrolled at graduate programs in Information Science?

te studenti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Zvonimir Žulj koji su posterom predstavili Odsjek.

 

 

Uvodno izlaganje i predstavljanje projekta održale su Tatjana Aparac-Jelušić i Kornelija Petr Balog.

Kornelija Petr Balog

Filozofijada 2018.

Filozofijada je studentski događaj koji se održava svake godine te mu je cilj povezivanje studenata filozofskih i filoloških fakulteta Jugoistočne Europe. Cilj događaja je postizanje komunikacije i suradnje studenata kroz različite aktivnosti. Na Filozofijadi se odvijaju natjecanja u sportovima, kvizu znanja, debati itd. Filozofijada 2018. se održala u Crnoj Gori u mjestu Bečići od 28. travnja do 3. svibnja 2018. Filozofski fakultet Osijek na  Filozofijadi sudjeluje tek nekoliko godina, ali odaziv studenata je uvijek velik. Ove godine na Filozofijadu je poslano 83 studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku te je većina sudjelovala u različitim aktivnostima. Vrijeme smo provodili na utakmicama, kvizovima, debatama, plaži i drugim mjestima za zabavu te je opuštanje bilo zajamčeno. Filozofijada je mjesto savršeno za upoznavanje drugih studenata i druženje. Nadamo se da će i sljedeće godine odaziv biti velik.

Tomislava Žilić

Kulendayz 2018

Ususret nadolazećoj akademskoj godini održani su još jedni, ove godine jubilarni deseti KulenDayzi. Ova je konferencija značajna za naše prostore budući da je jedina konferencija koja se održava u istočnom dijelu Hrvatske, a dotiče se tema iz područja informacijske znanosti. Prepoznatljiva je po puno narančaste boje, puno slame i po slavonskom specijalitetu kulenu po kojemu je i dobila tako prepoznatljivo ime. Ove su godine predavanja i zanimljiv program održani na dvije lokacije – u prostoru streljane Pampas i u Poduzetničkom inkubatoru BIOS koji je bio rezerviran za najmlađe posjetitelje konferencije. Konferencija je sveukupno trajala 3 dana –  od petka 31. kolovoza do nedjelje 2. rujna.

Dr. sc. Tomislav Jakopecu je 1. rujna u sklopu KulenDayz Teacherz sekcije imao predavanje na temu “Razgovarajmo o programskom jeziku Pythonu” namijenjeno profesorima informatike u osnovnim i srednjim školama.  S obzirom da će se Python od jeseni učiti u školama, predavanjem su istaknute pozitivne i negativne strane navedenog programskog jezika te su se razmatrale razlozi njegova odabira, ali i mogućnosti njegovog zauzimanja značajnijeg udjela u odabiru programskih jezika “privrede” i u Hrvatskoj.

Marija Holjevac, Ivana Svalina i Borna Ungar, studenti Odsjeka za informacijske znanosti volontirali su na konferenciji te su u suradnji s ostalim volonterima pripremali poklone (goodie bags) za polaznike konferencije, sastavljali lego-robote te stekli još jedno iskustvo kao i nova poznanstva.

dr.sc. Tomislav Jakopec

Marija Holjevac i Ivana Svalina

 

 

WeAreDevelopers World Congress 2018

Studentice prve godine diplomskog dvopredmetnog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija Filozofskog fakulteta u Osijeku sudjelovale su na ovogodišnjoj konferenciji pod nazivom ”WeAreDevelopers World Congress 2018”. Konferencija se održala u Beču u vremenu od 16. do 18. svibnja 2018. godine. Studentice koje su volontirale i sudjelovale na konferenciji su Ivana Dejanović, Željana Hrkač, Lana Horvatić, Monika Bikadi i Ivana Ćosić.

Tijekom trodnevne konferencije studentice su sudjelovale su timu koji je bio zadužen za registraciju. Posao je prošao bez ikakvih poteškoća, a sudionici konferencije bili su zadovoljni obavljenim poslom. Tijekom cijele konferencije postojala je mogućnost odlaska na različita predavanja koja su držali stručnjaci u područjima IT-a općenito. Neka od predavanja koja su bila posjećena su govor Jonasa Jacobi na temu ”IBM and the Developer Economy”, govor Mate Rimca na temu ”Role of Developers in the Making of an Electric Hypercar”, govor Johna Romero na temu ”DOOM’s Development: A Year of Madness”, govor Martina Sonnenholzer na temu ”Closing my Window with Java Script” itd.

Studentice su nakon ove međunarodne konferencije dobile dodatnu motivaciju za daljnje sudjelovanje na istim ili sličnim konferencijama, ali i motivaciju za poboljšanje znanja u IT području te bi svim ostalim studentima našeg Odsjeka preporučile da se uključe u ovakve izvannastavne aktivnosti koje će im donijeti puno pozitivnih iskustava, događanja i uspomena.

Monika Bikadi

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i doc. dr. sc. Boris Badurina za rad “Students of humanities and social sciences and e-democracy” objavljen u časopisu Information and Learning Science dobili priznanje Highly Commended paper in the 2018 Emerald Literati Network Awards for Excellence

Djelatnici našeg Odsjeka, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i doc. dr. sc. Boris Badurina za svoj su rad “Students of humanities and social sciences and e-democracy”, objavljen u časopisu Information and Learning Science, dobili hvalevrijedno priznanje za izvrsnost – Highly Commended paper in the 2018 Emerald Literati Network Awards for Excellence. Rad je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/ILS-04-2017-0031.

Čestitamo!

Nagrađeni studenti Odsjeka za informacijske znanosti na međunarodnoj konferenciji LIDA 2018

Na međunarodnoj konferenciji Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age – LIDA)  koja se u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a održala u Zadru od 13. do 15. lipnja 2018. nagradu za najbolji studentski rad dobile su studentice diplomskog studija Informatologije iz Osijeka Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik  za svoje istraživanje pod naslovom The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility.

Čestitamo!

Nagrada pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura koji su osigurali anonimni donatori.

Pored nagrađenog rada, na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i sljedeći studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku:

Izlaganje na sesiji Student Showcase:

  1. Ivona Grgić and Cvijetin VidakovićOnline Information Behavior of Older Adults: Pilot-Study from Osijek Retirement Home
  2. Vedrana Filić, Tena Vilček and Mateja ParadžikPublic Library Space Assessment from Librarians and Patrons’ Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek

Posterska izlaganja:

  1. Jure Žilić and Anita Papić. E-Citizen: Perceptions and Experiences of Modern Citizenry in Croatia
  2. Ana Leh, Dajana Stojanović and Anita PapićInstructional Design Models for Diversity, Inclusivity and Flexibility
  3.  Tomislava Žilić, Jure Žilić and Sanjica Faletar TanackovićPublic Libraries Are for All?: The Study of Perception and (non) Use of Public Libraries by Working Class Adults in the City of Osijek
  4. Tomislava Žilić and Ivana Svalina. How Diverse Is LIDA?
  5. Endrina Eskić and Ivana ĆosićThe Opinion of ihe Information Science Students of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek on Introducing the Picture Book “My Rainbow Family” in Libraries

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

 

Pretraživanje
Arhiva