Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i doc. dr. sc. Boris Badurina za rad “Students of humanities and social sciences and e-democracy” objavljen u časopisu Information and Learning Science dobili priznanje Highly Commended paper in the 2018 Emerald Literati Network Awards for Excellence

Djelatnici našeg Odsjeka, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i doc. dr. sc. Boris Badurina za svoj su rad “Students of humanities and social sciences and e-democracy”, objavljen u časopisu Information and Learning Science, dobili hvalevrijedno priznanje za izvrsnost – Highly Commended paper in the 2018 Emerald Literati Network Awards for Excellence. Rad je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/ILS-04-2017-0031.

Čestitamo!

Nagrađeni studenti Odsjeka za informacijske znanosti na međunarodnoj konferenciji LIDA 2018

Na međunarodnoj konferenciji Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age – LIDA)  koja se u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a održala u Zadru od 13. do 15. lipnja 2018. nagradu za najbolji studentski rad dobile su studentice diplomskog studija Informatologije iz Osijeka Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik  za svoje istraživanje pod naslovom The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility.

Čestitamo!

Nagrada pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura koji su osigurali anonimni donatori.

Pored nagrađenog rada, na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i sljedeći studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku:

Izlaganje na sesiji Student Showcase:

  1. Ivona Grgić and Cvijetin VidakovićOnline Information Behavior of Older Adults: Pilot-Study from Osijek Retirement Home
  2. Vedrana Filić, Tena Vilček and Mateja ParadžikPublic Library Space Assessment from Librarians and Patrons’ Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek

Posterska izlaganja:

  1. Jure Žilić and Anita Papić. E-Citizen: Perceptions and Experiences of Modern Citizenry in Croatia
  2. Ana Leh, Dajana Stojanović and Anita PapićInstructional Design Models for Diversity, Inclusivity and Flexibility
  3.  Tomislava Žilić, Jure Žilić and Sanjica Faletar TanackovićPublic Libraries Are for All?: The Study of Perception and (non) Use of Public Libraries by Working Class Adults in the City of Osijek
  4. Tomislava Žilić and Ivana Svalina. How Diverse Is LIDA?
  5. Endrina Eskić and Ivana ĆosićThe Opinion of ihe Information Science Students of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek on Introducing the Picture Book “My Rainbow Family” in Libraries

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

 

LIDA 2018

Ovogodišnja međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu ( Libraries in the Digital Age – LIDA)  održala se po petnaesti put (prvi put je održana 2000. godine) u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a. Konferencija se održava svake dvije godine, a na njoj se problematiziraju raznovrsni izazovi s kojima se susreću informacijske ustanove u suvremenom okruženju. Gotovo 100 izlagača iz prakse, znanosti i akademije od 13. do 15. lipnja 2018. bavilo se ovogodišnjom temom koja glasi Informacijske ustanove i društvena pravda: dostupnost, raznolikost i uključenost. Među posebno posjećenim predavanjima, koja su izazvala bogate i plodne rasprave ističu se ona koja su se bavila kritičkim knjižničarstvom, aktivizmom i ulogom knjižnica u suvremenom demokratskom društvu, ljudskim pravima i položaju pripadnika manjinskih skupina u samoj informacijskoj profesiji, knjižničnim uslugama raznovrsnim marginaliziranim ili manjinskim skupinama u zajednici (beskućnicima, zatvorenicima, izbjeglicama, članovima LGBTIQ zajednice, etničkim i jezičnim manjinama, djeci s posebnim potrebama itd.) te lažnim vijestima i mikroagresijom.

Na ovogodišnjoj je konferenciji sudjelovalo 146 sudionika, iz 24 zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Litva, Francuska, Slovenija, Turska, Nigerija, Češka, Indija, Finska, Švedska, Norveška, Irska, Velika Britanija, Novi Zeland, Australija, Mađarska, Iran, Njemačka, Čile i Jordan. Na ovogodišnjoj su konferenciji ugošćene dvije pozvane predavačice: Nicole A. Cooke (University of Illinois at Urbana-Champaign, SAD) i Toni Samek (University of Alberta, Kanada).  Na konferenciji je u okviru doktorskog foruma, tzv. Student Showcase programa i posterske sesije sudjelovalo i 30ak doktorskih, diplomskih i preddiplomskih studenata iz više zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Irska, Njemačka, SAD itd.), koji su izložili svoja istraživanja i aktivno sudjelovali u raspravama.

Na konferenciji je dodijeljena i nagrada za najbolje postersko izlaganje Tagging in Online News Articles (autorice: Lucija Kraljev, Antonija Grgeč  i Drahomira Cupar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) te nagrada za najbolji studentski rad The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility (autorice: Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek), koja pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura (koje su osigurali anonimni donatori).

Konferencija LIDA ne bi bila moguća bez studenata iz Osijeka i Zadra koji su volontirali pri organizaciji konferencije (od komunikacije sa sponzorima, preko održavanja društvenih mreža do osiguravanja neometanog odvijanja konferencija u Zadru). Sudjelovanje deset studenata Odsjeka za informacijske znanosti s Filozofskog fakulteta omogućili su Filozofski fakultet Osijek, Grad Osijek, Grad Popovača i OCLC iz SAD-a.

Tijekom godina konferencija LIDA je postala jedna od ključnih konferencija u području knjižničnih i informacijskih znanosti, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, na kojoj se sudionici bave iznimno relevantnim temama, teorijske i praktične naravi, razmjenjuju svoja znanja i iskustva te u ugodnom i prijateljskom okruženju i neformalnim razgovorima i druženjima dogovaraju buduće zajedničke projekte. Konferencija se održala pod pokroviteljstvo Hrvatskog knjižničarskog društva i Hrvatskog informacijsko  i dokumentacijskog društva, a podržava ju i krovno međunarodno udruženje informacijskih stručnjaka ASIST.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Rektorova nagrada studentima Odsjeka za informacijske znanosti u akademskoj godini 2017./2018.

 

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti Josipa Iljić, Manuela Orličnik, Ivana Dejanović, Cvijetin Vidaković, Elizabeta Kotromanović i Iva Magušić-Dumančić dobitnici su Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. za sudjelovanje u pripremi 6. broja časopisa Libros.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku će uručiti nagrade studentima 28. svibnja 2018. godine prigodom proslave Dana Sveučilišta.

Čestitamo!

Predstavljanje časopisa “LIBROS”

Promocija novog broja Librosa kojeg izdaje istoimeni Klub studenata informacijskih znanosti “Libros” pri Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku održana je 23. svibnja 2018. u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta. Časopis su predstavili Lana Horvatić, predsjednica udruge Libros, Ivona Palko, zamjenica predsjednice i Cvijetin Vidaković, glavni urednik časopisa. Časopis je namijenjen studentima informacijskih i srodnih znanosti te svim ostalim zaintersiranim čitateljima. Osim stručnih tema, objavljuje i članke vezane uz studentski život.

 

InfoDASKA 2018 – Mostar

Studentska konferencija InfoDASKA održala se 10. i 11. svibnja 2018. godine u Mostaru. Na konferenciji je sudjelovalo 6 studenata s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarina Đurđević, Ana Boras, Antonela Galić, Ivana Svalina, Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Katarina Đurđević i Ana Boras zajedno su predstavili rad na temu „Stavovi studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku o fenomenu podatak, informacija, znanje“. Antonela Galić napravila je rad u suradnji s Tenom Ištuk, ali je samostalno predstavila rad na temu „Kompetencije informacijskih stručnjaka 21. stoljeća“. Ivana  Svalina predstavila je rad na temu „Put do informacije: informacijska pismenost studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“, te su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević predstavili rad na temu „IT kompetencije zaposlenika AKM ustanova na području Osijeka“. Studenti su krenuli u Mostar u utorak, 8. svibnja u 20:40 h s osječkog kolodvora, te su stigli u Mostar u srijedu, 9. svibnja u 07:00h. Studenti su bili smješteni u hostelu „Dino“ u kojemu su imali dva noćenja. Prvi dan studenti su obilazili grad Mostar i Međugorje. Drugoga dana, odnosno prvog dana konferencije, studenti su se upoznali s organizatorima konferencije nakon čega je slijedila registracija za konferenciju te slušanje gostujućeg predavanja. Nakon toga, prvo  izlaganje prvog dana konferencije imali su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Nakon pauze, svoje izlaganje imale su i Katarina Đurđević i Ana Boras. U trećem bloku izlaganja prvoga dana konferencije, svoje izlaganje imala je Ivana Svalina. Nakon završetka prvoga dana, organizirano je večernje druženje za sve studente koji su sudjelovali na konferenciji. Idućega dana konferencije svoje izlaganja imala je Antonela Galić, te je konferencija uspješno privedena kraju. Potom je slijedilo zajedničko fotografiranje, zahvala organizatora svim gostima, nakon čega su Antonela Galić i Mislav Glavačević najavili održavanje studentske konferencije InfoDASKA 2019 u Osijeku te pozvali sve prisutne na što veći odaziv i zahvalili se organizatorima na lijepom gostoprimstvu. Nakon toga, jedan od organizatora proveo je sve studente kroz turističko razgledavanje Mostara čime im je skratio vrijeme do čekanja autobusa za povratak kući koji je polazio u 20:40 s mostarskog kolodvora. Studenti su došli u Osijek u subotu, 12. svibnja u 07:00h.

Mislav Glavačević

Studenti Informatologije na Pop up pikniku

Dana 20. travnja 2018. godine studentice 2. godine Dvopredmetnog diplomskog studija informatologije Matea Šumrada, Sanja Sušilović, Katarina Paulić i Matea Paradžik pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Gordane Dukić sudjelovale su na Pop up pikniku u Habjanovcima u Etno kući. Pop up piknik je organiziran kako bi studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta i studenti Odjela za kulturologiju predstavili rezultate istraživanja o migrantima i izbjeglicama. Studentice informatologije provele su medijsku analizu izvješćivanja o migracijama i izbjeglicama.

Studenti su sudjelovali u istraživačkom dijelu međunarodnog Erasmus+ projekta Grandama’s story čiji je nositelj engleska neprofitna organizacija Legacy WM, a hrvatski partneri koji sudjeluju u projektu su Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza. Ciljevi projekta uključuju razvoj novih digitalnih alata i edukativnih materijala za rad s mladim migrantima i izbjeglicama te njihovo uključivanje u aktivnosti zajednice.

Više možete pročitati u Sveučilišnom glasniku.

izv. dr. sc. Gordana Dukić

Photo by: Dražen Lazić

O BOBCATSSS 2019 i projektu EINFOSE u EUCLID-ovom Newsletteru

U 35. EUCLID-ovom Newsletter-u možete pročitati priloge prof. dr. sc. Kornelije Petr BalogIvone Grgić, studentice 1. godine dvopredmentog diplomskog studija Informatologije. Prof. dr. sc. Petr Balog predstavila je projekt Erasmus + Project European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization (EINFOSE), a studentica Ivona Grgić BOBCATSSS 2019 – međunarodnu studentsku konferenciju koja će se po prvi puta održati u Osijeku od 22. do 24. siječnja 2019. godine.

Više možete pročitati na EUCLID-ovim mrežnim stranicama.

 

Djelatnici Odsjeka suradnici na projektu “Virtualni muzej crne slavonske svinje – fajferice”

Projekt “Virtualni muzej crne slavonske svinje – fajferice” osmišljen je kako bi se digitalizacijom građe o crnoj slavonskoj svinji omogućilo promicanje njene kulturno-povijesne važnosti, zaštita i očuvanje značajne kulturne baštine kao i pristup sadržaju o pasmini svim zainteresiranim korisnicima. Voditelj projekta je doc. dr. sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, a dr. sc. Tomislav Jakopec i asistentica Mirna Gilman članovi su projektnog tima. Tomislav Jakopec bio je zadužen za tehničku izvedbu stranice točnije dizajn mrežnog mjesta, implementaciju mrežnog dizajna na WordPress sustav, postavljanje sustava u produkciju, definiranje politike sigurnosne kopije te usklađivanje tijekom unosa sadržaja dok je Mirna Gilman bila zadužena za unos sadržaja koji je osigurao Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

Više o projektu možete pročitati u Sveučilišnom glasniku.

Studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Klub Libros) i djeca iz Klasja posjetili Arheološki muzej

 

Dana 3. svibnja 2018. studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Klub Libros) organizirale su još jednu igraonicu za djecu iz Klasja (dječji dom). Kako se u mjesecu svibnju obilježava Međunarodni dan muzeja, ovomjesečna se igraonice održala u Arheološkom muzeju u Osijeku. Djeca su uz iznimno zanimljivo vodstvo muzejske pedagoginje Jesenke Ricl obišla muzejski postav te rješavala interaktivne zadatke. U planu je nastavak suradnje i sudjelovanje u kreativnim radionicama koje su organiziraju u okviru 23. edukativno-muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja na temu lađe.

Sanjica Faletar Tanacković

Pretraživanje
Arhiva