Odsjek za informacijske znanosti na STV-u

Dana 15. siječnja 2019. izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, Mirna Gilman Ranogajec, asistentica te Antonela Čepčar, studentica 1. godine dvopredmetnog diplomskog studija i predsjednica Librosa gostovale su u emisiji Otvoreni studio na Slavonskoj televiziji. Otvoreni studio je emisija koja svakog radnog dana uživo u sklopu programa “Za dobar dan” donosi različite teme, a u ovom su prilogu gošće predstavile događanja na Odsjeku za informacijske znanosti – međunarodnu studentsku konferenciju BOBCATSSS 2019 te 20. obljetnicu Odsjeka za informacijske znanosti kao i Klub studenata informacijskih znanosti.

Prilog možete pogledati na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=BhhGe2tKB84

 

izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš sudjelovala na Ljetnoj školi Hidden Libraries II

Izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš sudjelovala je na Ljetnoj školi Hidden Libraries II: Utrecht Network Summer School koja se održavala od od 2. do 13. srpnja 2018. godine u Grazu (Austrija) s tri izlaganja:

  1. Book provenance
  2. How to identify, intrepret and critically evaluate various forms of ownership markings
  3. Looking for the books owned by the noble family Pejačević from Našice, Croatia (18-20th century).

Više o Ljetnoj školi možete pronaći na sljedećoj poveznici https://hiddenlibraries.eu/

izv. prof. dr. sc. Jelena Lakuš

O novom kolegiju Metodika nastave informatike u okviru programa cjeloživotnog učenja u Glasu Slavonije

Glas Slavonije popratio je uvođenje novog kolegija Metodika nastave informatike u okviru programa cjeloživotnog učenja čija je nositeljia doc. dr. sc. Anita Papić, djelatnica Odsjeka za informacijske znanosti. Više možete pročitati u Glasu Slavonije.

Djelatnici Odsjeka sudjelovali na međunarodnom znanstvenom simpoziju “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj”

Ove je godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku od 24. do 26. svibnja 2018. održan 7. Međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj”. Simpozij okuplja znanstvenike, stručnjake i gospodarstvenike iz zemlje i inozemstva baveći se potencijalima koje ima istočna Hrvatska, a koji nisu dovoljno iskorišteni. Ove su godine na Simpoziju predstavljena 122 znanstvena rada 290 autora i koautora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Češke republike, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Poljske, Turske, Velike Britanije te Hrvatske.

U okviru jedne od tema Simpozija „Ljudski kapital i socioekonomski razvoj“, dr. sc. Snježana Stanarević Katavić, dr. sc. Darko Lacović i izv. prof. dr. sc. Gordana Dukić predstavili su istraživanje naslovljeno “Informacijske potrebe osječkih maturanata pri donošenju odluke o izboru studija i budućoj karijeri”. U svjetlu aktualnih okolnosti kada stjecanje akademskog stupnja ne jamči zaposlenje, cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi na koji način osječki maturanti donose odluku o izboru fakulteta, na temelju kojih kriterija odabiru buduće zanimanje, koje su im sve informacije potrebne za donošenje odluke te koje izvore koriste kako bi se informirali o budućem studiju i mogućnostima zapošljavanja. Studija je također nastojala ustanoviti koliko su dobro informirani o tržištu rada. Rezultati ove studije mogu pomoći unapređenju planiranja i upravljanja ljudskim kapitalom sa svrhom poticanja razvoja istočne Hrvatske.

doc. dr. sc. Snježana Stanarević Katavić

Djelatnici Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovali na stručnom skupu Susret konzervatora i restauratora arhivskog i knjižnog gradiva i umjetnina na papiru

Dana 26. rujna 2018. godine djelatnici Odsjeka za informacijske znanosti prof. dr. sc. Damir Hasenay i Ines Horvat, asistentica sudjelovali su na stručnom skupu Susret konzervatora i restauratora arhivskog i knjižnog gradiva i umjetnina na papiru s izlaganjem pod naslovom Izazov sveobuhvatnog pristupa u izradi Nacionalnog programa zaštite pisane baštine.

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji MIPRO 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Sanja Sušilović, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu MIPRO 2018 u Opatiji s izlaganjem rada pod naslovom Students’ preferences regarding the transfer of information and knowledge through infographics tools.

doc. dr. sc. Anita Papić

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji MakeLearn 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Endrina Eskić, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu  MakeLearn 2018 u Napulju u Italiji s izlaganjem rada pod naslovom Big data and data science: a scientometrics approach.

doc. dr. sc. Anita Papić

Doc. dr. sc. Anita Papić sudjelovala na konferenciji EduVISION 2018

Doc. dr. sc. Anita Papić i Katarina Đurđević, studentica Odsjeka za informacijske znanosti su sudjelovale na međunarodnom skupu EduVISION 2018 u Ljubljani, Slovenija od 29. studenoga do 1. prosinca 2018. godine s izlaganjem rada pod naslovom Students’ Information Behaviour in Seeking Scientific and Professional Information.

doc. dr. sc. Anita Papić

Predstavljanje knjige doc. dr. sc. Marije Erl Šafar

Dana 18. listopada 2018. godine održano je predstavljanje knjige doc. dr. sc. Marije Erl Šafar pod nazivom “Razvoj pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj”. Predstavljanje knjige se održalo povodom Mjeseca hrvatske knjige u prostorijama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Više možete pročitati u Glasu Slavonije.

Donacije za Dječji dom Klasje

U predvorju Filozofskog fakulteta početkom prosinca postavljena je kutija za donacije Dječjem domu Klasje. Donacije su se mogle donositi za vrijeme radnog vremena Fakulteta, a svi zainteresirani mogli su donijeti školski pribor, slatkiše, igračke, društvene igre i sl. Odsjek za informacijske znanosti akciju prikupljanja donacija provodi već drugu godinu za redom, a pokazalo se kako se sa svakom godinom interes profesora, studenata i građana povećava. Akciju je prošlog Božića pokrenula izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar – Tanacković, a donacije su se ove godine mogle donositi do srijede, 19. 12. 2018. godine u 16 sati, nakon čega su pokloni podijeljeni mališanima u Klasju. Vesela i nasmijana dječja lica dočekala su naše studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Tomislava Žilić, Maja Šimenić, Adriana Hibik, Eva Stojić, Mihaela Kolić i Valentina Dežić) te studentice 1. godine diplomskog studija Informacijskih tehnologija i Informatologije (Ivana Sliško i Antonela Čepčar) koje su im uručile poklone. Klub studenata informacijskih znanosti „Libros“  te Odsjek za informacijske znanosti još jednom se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su svojim donacijama uljepšali Božić onima kojima je to najpotrebnije!

Antonela Čepčar

Pretraživanje
Arhiva