Arhiva za ‘Nekategorizirano’ Kategoriju

Djeca iz DV Lane pridružila su se humanitarnoj akciji za djecu iz Klasja u organizaciji studentskog kluba Libros

Humanitarnoj akciji za djecu iz Klasja (u organizaciji studentskog kluba Libros) pridružila su se i djeca iz DV Lane koja su 19. prosinca 2017. na Fakultet donijeli sve ono što su tijekom prosinca prikupili u svom vrtiću. Kako bismo im se zahvalili, ugostili smo ih u našoj Knjižnici, ukratko im ispričali čime se bave nastavnici i studenti na FFOS-u te ispripovijedali nekoliko kratkih priča o kućnim čudovištima koja, prema poznatom ilustratoru i književniku Stanislavu Marijanoviću, opsjedaju ljude, a posebno djecu i studente te ih ometaju u učenju (npr. Čipoglav: čudovište elektronskih igara, Zgubidan Buljooki: čudovište televizije). Kako bi na trenutak osjetili kako to izgleda biti student, priredili smo im i kratki test. Test su svi uspješno riješili i za nagradu su dobili diplome.

 

Na sastanku Odsjeka održanom 31. kolovoza 2017. godine poželjeli smo sreću i puno uspjeha na novom radnom mjestu na School of Information Management, Victoria University of Wellington, Novi Zeland, našoj dugogodišnjoj djelatnici doc. dr. sc. Maji Krtalić.

Posjet Univerzitetne knjižnice Maribor

 

U petak 15. rujna 2017. godine Filozofski fakultet posjetili su djelatnici Univerzitetne knjižnice Maribor. Obišli su Knjižnicu Filozofskog fakulteta, a zatim im je voditeljica Odsjeka izv.prof.dr.sc. Gordana Dukić predstavila Odsjek za informacijske znanosti.

 

Dr. sc. Tomislavu Jakopecu dodijeljena nagrada za stručni rad

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Osijeku, 10. veljače 2017. godine, održanoj prigodom 56. godišnjice djelovanja Filozofskog fakulteta, djelatniku našeg Odsjeka, dr. sc. Tomislavu Jakopecu, dodijeljena je nagrada za stručni rad.

 

Studenti druge godine diplomskoga studija u studijskoj posjeti GISKO-u

Dana 21. studenog studenti druge godine diplomskoga studija su u okviru kolegija „Arhitektura baštinskih ustanova“ posjetili GISKO. U okviru istoga kolegija studenti su posjetili i novoizgrađenu Knjižnicu Poljoprivrednog fakulteta.

Nagrađena aplikacija tima Bottom line na App Start Contest

Čestitamo studentici treće godine informatologije Mirni Marić na dobivenoj prvoj nagradi za aplikaciju Angler na natjecanju App Start Contest s timom Bottom Line. Mirnino iskustvo rada na izradi aplikacije donosimo u nastavku teksta, a o samoj aplikaciji možete više saznati na Facebook stranici Angler.


Moja suradnja s Bottom Line timom počinje u siječnju ove godine nakon što mi se javio jedan od članova tima, Adrian Žgaljić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, s pitanjem jesam li zainteresirana pridružiti se timu s ulogom grafičkog dizajnera. Osim Adriana i mene, u timu su još bili Antonio Buničić, također student FER-a, i Helena Radiček, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.Natjecanje na kojem smo sudjelovali zove se App Start Contest te se održava u organizaciji je eSTUDENT-a. Pravo sudjelovanja imaju studenti iz Hrvatske, a za timove s najboljim aplikacijama predviđene su vrijedne novčane nagrade.  Za prvo mjesto 20.000 kn, drugo mjesto 13.000 kn i treće mjesto 7.000 kn. Osim toga, dodjeljivale su se i nagrade za najbolji dizajn u iznosu od 3000 kn, i najbolju prezentaciju u iznosu od 1000 kn. Aplikacija na kojoj smo radili zove se Angler.  To je android aplikacija koja uz pomoć metoda računalnog vida pomaže u rješavanju geometrijskih zadataka. Temelji se na ideji uvođenja pametnih telefona u proces obrazovanja i rješavanja matematičkih i geometrijskih problema. Moj zadatak bio je osmisliti vizualni identitet aplikacije što uključuje dizajn logotipa, odabir boja, dizajn sučelja, dizajn prezentacije i svih shema potrebnih za prezentaciju.Nakon ulaska u polufinale, a zatim i u finale, 3. lipnja 2016. godine održana je konačna prezentacija naše aplikacije koja nam je donijela pobjedu i nagradu od 20 000 kuna. Nagradu dijelom planiramo uložiti u daljnji razvoj aplikacije i njezino plasiranje na tržište, a ostatak podijeliti međusobno.

 

Mirna Marić

 

Svečana promocija doktora znanosti

U ponedjeljak, 28. rujna 2015. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je svečana promocija doktora znanosti i dodjela počasnog doktorata znanosti.

Akademski stupanj doktora društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti stekli su Kristina Feldvari, Tomislav Jakoper, Darko Lacović i Josipa Selthofer.

Čestitamo našim doktorandima i želimo im puno profesionalnog i osobnog uspjeha.

Održan sastanak Odsjeka za informacijske znanosti

U srijedu, 16. rujna 2015. održan je redovni sastanak Odsjeka kao uvod u početak nove akademske godine 2015./2016. koja je ujedno i godina obilježavanja 10 godina djelovanja Odsjeka za informacijske znanosti.

Nakon toga održan je višesatni radni sastanak posvećen temi postojećih i novih studijskih programa.

Što Osijek Software City misli o novom studijskom programu “Informacijska tehnologija”?

Što Osijek Software City misli o novom dvopredmetnom diplomskom studiju Informacijske tehnologije možete pročitati na njihovim mrežnim stranicama.

Budući da su neki od ciljeva djelovanja OSC Udruge i usmjeravanje obrazovanja u području IT-a te zapošljavanje mladih obrazovanih stručnjaka u IT industriji, drago nam je da je program novog diplomskog studija naišao na njihovo veliko odobravanje.

Zahvaljujemo se na iskazanoj podršci i marketingu našeg novog studija i radujemo se budućoj suradnji. 🙂

Dani 3D printanja – Poziv na predavanja i radionice

Od 7. do 10. svibnja u Osijeku će se održavati Dani 3D printanja u organizaciji osječkog hacklaba #labOS i Poduzetničkog inkubatora BIOS. Tijekom četiri dana šest će predavača (Zagreb, Osijek, Vinkovci) predstaviti mogućnosti 3D modeliranja u Blenderu i tehnologiju 3D printanja na 3D printerima Ultimaker 1 i Ultimaker 2.

U četvrtak, 7. svibnja možete poslušati dva uvodna predavanja na temu 3D printanja (u 10 sati) i 3D modeliranja (u 11 sati). Nakon predavanja slijedi i uvodna radionica “3D modeliranje s Blenderom” koja će se održati isti dan od 13 do 16 sati.

Sljedeća tri dana održat će se tematske radionice.

  • Prva radionica “3D modeliranje u Blenderu za 3D printanje” održat će se u petak, 8. svibnja od 10 do 16 sati.
  • Druga radionica “Uvod u 3D printanje” održat će se u subotu, 9. svibnja, također od 10 do 16 sati.
  • Treća radionica pod nazivom “Savjeti i napredni trikovi u 3D printanju” održat će se u u nedjelju, 10. svibnja od 10 do 16 sati.

Također, u četvrtak i subotu organizirani su Dani otvorenih vrata tehnologije 3D printanja (od 12 do 16 sati) kada možete slobodno doći i upoznati se s radom 3D printera Ultimaker1 i Ultimaker 2.

Predavanja i radionice održat će se u prostoru Poduzetničkog inkubatora BIOS, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341.

Predavanja su slobodna, a za radionice je obvezna prijava na www.hacklabos.org

Blender je slobodna i open source 3D grafička aplikacija dostupna za većinu operativnih sustava (Linux, MS Windows, Mac OSX, OpenBSD, i dr.). Ima vrlo široki spektar mogućnosti i koristi se za modeliranje, UV unwrapping, teksturiranje, rigging, fluid simulacije, skinning, animiranje, renderiranje, particle i druge simulacije, non-linear editing, compositing i razvijanje interaktivnih 3D aplikacija. Ovdje možete pogledati neke od projekata nastalih zahvaljujući Blenderu.

Tehnologija 3D printanja često se definira kao tehnologija aditivne proizvodnje za koju mnogi tvrde da ima potencijal pokrenuti treću industrijsku revoluciju. 3D printanje podrazumijeva postupak izrade 3D objekata iz digitalnih datoteka korištenjem 3D printera i odgovarajućih materijala, tj. filamenata (ABS ili PLA plastike, metala, keramike i dr.). Ova tehnologija koristi se u svrhu izrade i ispitivanja modela i (funkcionalnih) prototipa, izrade koncepata i 3D konstrukcija i sl., a primjenjuje se u arhitekturi, medicini, dizajnu, aeronautici, umjetnosti, informatici, robotici i mnogim drugim područjima.

Hacklab #labOS osječki je hackerspace koji kroz svoj program rada organizira niz edukacija za mlade u obliku interaktivnih predavanja i radionica na temu otvorenih tehnologija, otvorenog hardvera i otvorenog softvera. Program #labOS-a objedinjuje više stručnih područja – robotiku, elektroniku, programiranje, modeliranje (3D printanje,3D vizualizacija i dr.), linux OS, računalne mreže, umjetnost (likovna umjetnost, glazbena umjetnost, fotografija i dr.) i dizajn (pametna odjeća, analogno-generativni dizajn, VJ-ing i dr.).

Pretraživanje
Arhiva