Arhiva za ‘Nekategorizirano’ Kategoriju

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Muzej Slavonije

Dana 10. 12. 2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, izložbu “Veliki rat i 1918. kontinuiteti, diskontinuiteti, nasljeđe”; u Muzeju Slavonije. Studente je u stručnom obilasku izložbe vodio autor izložbe kustos Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela.

Studenti su se upoznali s najvažnijim izlošcima iz fundusa, ali i sa složenim procesom nastanka ove zanimljive izložbe (od koncepta i izbora predmeta, preko vizualnog identiteta do financijskih i drugih izazova) kojom se u Muzeju Slavonije obilježava 100. obljetnica Velikoga rata. Zanimljivo je da su izložbi građom doprinijeli kustosi Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela, Odjela tehnike i Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, ali i da su izloženi predmeti koji su osobne uspomene, a dotiču sve aspekte života u diskontinuitetu, kontinuitetu i nasljeđu koje je malom čovjeku ostavila 1918. godina.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Studenti 1. godine preddiplomskog studija posjetili Državni arhiv u Osijeku

 

Studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije u okviru terenske nastave iz kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti posjetili su 5. prosinca 2018. Državni arhiv u Osijeku. Voditeljica Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Manuela Kozić predstavila je studentima povijesni razvoj i djelatnost arhiva. Studenti su imali prilike pogledati izložbu postavljenu povodom 125. obljetnice rođenja dr. Kamila Firingera, osnivača i prvog ravnatelja arhiva u Osijeku koja obuhvaća izloške iz njegove osobne ostavštine, dokumente o osnivanju i njegovom radu u arhivu. Osim toga studenti su obišli čitaonicu specijalne knjižnice i spremišta s gradivom gdje su između ostaloga mogli vidjeti ocjene koje su u srednjoj školi imali eminentni kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.

dr. sc. Darko Lacović

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Stalnu izložbu vodenog svijeta

Dana 3. 12.2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, Stalnu izložbu vodenog svijeta, jedinstvenu zbirku fosila, puževih  kućica, školjaka i glavonožaca, spužvi, koralja, zvjezdača, ježinaca, rakova, neobičnih riba, morskih pasa i dr, a koja se nalazi u osječkoj Tvrđi.

Studenti su tijekom vođenog obilaska izložbe i upoznavanja s najvrjednijim i najzanimljivijim izlošcima, saznali i na koje se sve načine sakupljeni prirodoslovni predmeti koriste u edukativne svrhe (u okviru školskih posjeta i nastave biologije, povijesti, likovne umjetnosti, filozofije itd.). Dio predavanja bio je posvećen i nastanku ove iznimne makaloške zbirke, iza koje kao i uvijek iza privatnih zbirki, stoji strast i entuzijazam pojedinca – sabirača, ali i s izazovima s kojim se Izložba susreće u svakodnevnom radu.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Volonterska radionica u Klasju

Dana 28. studenog 2018. godine studenti Informatologije i Informacijskih znanosti (Tomislava Žilić, Antonela Čepčar i Ivana Sliško)  te studenti Medicine (Marija Batrnek, Antonela Šarić, Mia Sušac, Ivana Agatić te Ivana Szegi (medicinska sestra) zajedno su organizirali još jednu kreativnu radionicu s djecom iz Dječjeg doma Klasje. Još jedna u nizu radionica okupila je zainteresirane studente na zajedničko druženje i kreativan rad, a tematika radionice bile su jesenske radosti. Štićenici Doma izrađivali su lišće od hamer papira i konca, preslikavali pravo lišće na papire te izrađivali šarenu jesensku šumu od glinamola. Još dodatnog veselja nije nedostajalo, za što su se pobrinule naše studentice Sliško i Čepčar s veselim pjesmicama (uz pratnju gitara). Djeca su uživala u zajedničkom druženju, a posebice u pjevanju i plesanju, a naučili su i neke nove vještine. I ove ak. godine nastavlja se suradnja s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek (GISKO) koja nam je ustupila veliki broj slikovnica i djela znanstveno-popularne tematike za stariji uzrast. Djeca će se tako na svakoj (tematskoj) radionici susretati s knjigama i slikovnicama, pa će se na taj način razvijati afinitet i ljubav prema knjigama i čitanju. Suradnja između Odsjeka i Dječjeg doma Klasje traje već nekoliko godina, a tradicionalne radionice nastavljaju se u punom jeku – već sljedeći mjesec kreće božićna radionica i pregršt novih ideja i iskustava. Svi zainteresirani studenti mogu se priključiti Facebook grupi „Volontiranje u Klasju – MEFOS I FFOS“ i sudjelovati u organiziranju radionica (grupa je javna).

Antonela Čepčar

4. znanstveni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti

Dana 28. studenog 2018. održan je 4. znanstveni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti na kojem je doc. dr. sc. Gordana Lesinger održala predavanje pod naslovom „Komunikacija odnosa s javnošću – Utjecaj odnosa s medijima na postavljanje dnevnih medijskih agendi“. U nastavku možete pročitati sažetak predavanja.

Na znanstvenom kolokviju će biti dotaknuti sadržaji iz njezine istoimene znanstvene monografije koja obrađuje osnovne pojmove vezane za medijsku konstrukciju stvarnosti, komunikacijske procese između političkih odnosa s javnošću i političkog novinarstva, te ulogu praktičara za odnose s javnošću u postavljanju medijskog dnevnog reda. Nadalje obrađuje se medijsko okruženje danas jer mediji i medijsko okruženje danas, ali možemo reći od kada zapravo postoje mediji za masovno komuniciranje, prolaze kroz prekretnice i transformacije. Prilagođavaju se potrebama konzumenata, ali i promjenama u načinu života. Kako su se transformirali i prilagođavali medij, tako su se nužno morali prilagoditi i djelatnici za odnose s medijima. Novim su se uvjetima prilagodili i političari koji zajednički sa svojim timovima za odnose s javnošću kreiraju izjave, događaje i konferencije za novinstvo koji se vjerojatno ne bi niti događali da nema medija koji će to popratiti. Transformacija medijskog okruženja, mnoštvo događaja kreiranih od strane timova za odnose s javnošću kao i neprestano medijsko posredovanje informacija, znatno su olakšali posao praktičarima za odnose s javnošću. Novinari željni informacija prihvaćaju svaki podatak iz bilo kojeg izvora, pa čak i curenje informacija. Nerijetko informacije poteku iz neimenovanih izvora ili kontekstualiziranih susreta kada se dogode off the record informacije. Biti novinar danas i raditi u ovakvom medijskom okruženju nije ni malo lak zadatak, a sve vještiji timovi za odnose s javnošću koriste trenutnu situaciju čime postižu povoljne i poželjne rezultate za svoje klijente. Primarna zadaća praktičara za odnose s medijima je odaslati poruku ciljnoj javnosti ili javnostima, a najučinkovitiji put, zbog širokog dosega, jesu mediji za masovno komuniciranje. Praktičari pomno biraju poruke koje će odaslati. Biraju i političare koji imaju najviše autoriteta te liderskih sposobnosti kako bi izjava imala veće značenje u javnosti stoga se postavlja pitanje kako određene informacije postaju tema u medijima, te kako te teme postaju sastavni dio naših svakodnevnih agendi o kojima razgovaramo na dnevnoj bazi. Zašto su to baš te teme i kako one utječu na naše stavove te ponašanje. U svijetu u kojem živimo, fokus događanja nameću velike svjetske agencije te vodeće domaće medijske kuće koje određuju što je vijest i o čemu treba izvijestiti, a o čemu ne. Od samog događaja o kojemu su medije izvijestili praktičari za odnose s javnošću, a koji se potom našao u medijskom prostoru, treba proći određeno vremensko razdoblje dok medijska agenda postane i javna agenda. Učinak neke teme nije trenutan jer je to proces  u kojem javnost mijenja svoje stavove.

Voditeljica Znanstvenog kolokvija doc. dr. sc. Anita Papić

Izvanredna skupština Kluba studenata informacijskih znanosti „Libros“

Dana 21. studenoga 2018. u 13:30 sati održana je Izvanredna skupština Kluba studenata informacijskih znanosti „Libros“. Izvanrednu skupštinu sazvalo je predsjedništvo Kluba.

Dnevni red bio je:

 1.  Otvaranje izvanredne skupštine i utvrđivanje kvoruma
 2.  Razrješenje trenutnog vodstva Kluba
 3.  Usvajanje novog Statuta
 4.  Odabir novog vodstva

Sve točke dnevnog reda su usvojene, dok je staro vodstvo Kluba (Lana Horvatić – predsjednica, Ivona Palko – potpredsjednica, Katarina Đurđević – tajnica) razriješeno dužnosti. Glasovima članova Kluba odabrano je novo vodstvo koje čine Antonela Čepčar – predsjednica, Maja Šimenić – potpredsjednica, Tea Bizik – tajnica i Maria Holjevac – likvidatorica.

Antonela Čepčar, studentica 1. godine dvopredmetnog
diplomskog studijaInformatologije i Informacijske tehnologije

Nastupno predavanje dr. sc. Kristine Feldvari

Dana 22. studenog 2018. godine dr. sc. Kristina Feldvari održala je nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog  kao predsjednice,  izv. prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković i doc. dr. sc. Borisa Bosančića, kao članova te ostalim nastavnicima i studentima Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Tema nastupnog predavanja bila je “Jezici i sustavi za predmetno označavanje i pretraživanje”, a održano je u sklopu kolegija Predmetno označivanje i pretraživanje na dvopredmetnom diplomskom sveučilišnom studiju Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

 

Studentica Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovala u Ljetnoj školi informacijskih znanosti

Druga po redu Ljetna škola informacijskih znanosti održala se od 1. do 6. srpnja 2015. godine u Grazu, a glavni organizator bio je profesor Christian Schloegl. Ljetna škola informacijskih znanosti dio je projekta EINFOSE te je nastao i razvio se pod vodstvom profesorice Tatjane Aparac Jelušić.  Glavni cilj Ljetne škole jest privući studente preddiplomskih studija da upišu diplomski studij iz područja informacijskih znanosti. Ove godine, program je trajao 6 dana te je nastava pokrivala četiri područja: razvoj informacijskih znanosti, metodologiju istraživanja u informacijskim znanostima, traženje i pretraživanje informacija te evaluaciju informacijskih usluga.

Katarina Đurđević, 1. godina dvopredmetnog diplomskog studija Informatologije i Informacijske tehnologije

Nastupno predavanje dr. sc. Tomislava Jakopeca

Dana 21. studenog 2018. godine dr. sc. Tomislav Jakopec održao je nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Zorana Velagića  kao predsjednika,  izv. prof. dr. sc. Borisa Badurine i doc. dr. sc. Milijane Mičunović, kao članova te ostalim nastavnicima i studentima Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Tema nastupnog predavanja bila je “Verzioniranje izvornog koda”, a održano je u sklopu kolegija Informacijsko-komunikacijska struktura na dvopredmetnom diplomskom sveučilišnom studiju Informacijske tehnologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

29. Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti

U srijedu, 21. studenoga 2018. godine, s početkom u 12:20 održan je Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti u organizaciji predstavnika studenata. Pred studenatim, uglavnom prve godine preddiplomskog i diplomskog studija, te nekoliko profesora izložene su studentske aktivnosti koje su se odvijali tijekom prošle akademske godine. Studenti su na zabavan način prikazali najzanimljivije radionice i projekte koje su organizirali i/ili vodili, sudjelovanja na konferencijama, volontiranju, humanitarnim akcijama te stručnim usavršavanjima. Izloženo je deset studentskih aktivnosti:

 1.  RoboCode – Ivona Palko
 2. ASIS&T -Jure Žilić
 3. Webcamp – Nikola Milić
 4. BOBCATSSS 2018 – Cvijetin Vidaković
 5. LIDA 2018 – Tomislava Žilić
 6. Praksa u samostanskoj knjižnici – Rea Čevapović
 7. InfoDaska 2018 – Ivana Svalina
 8. Ljetna škola informacijskih znanosti – Katarina Đurđević
 9. FEIS 2018 – Mislav Glavačević
 10. WeAreDevelopers – Lana Horvatić.

Osim navedenih aktivnosti, kratko su predstavljena i druga događanja u kojima su studenti sudjelovali (Kitteens, projekt Prandau-Norman, Noć Muzja itd.) o kojima više možete pročitati na mrežnim stranicama Novosti. Čestitamo studentima na izvrsnim izlaganjima, sudjelovanju u raznim studentskim aktivnostima te studentici Ivoni Palko na organizaciji i vođenju Stručnog kolokvija Odsjeka.

Ines Horvat

 

Pretraživanje
Arhiva