Izvještaj s prakse u Blatu

Već nekoliko godina naši studenti idu na ljetnu praksu u samostansku knjižnicu Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Ove godine smo kolegica Konjevod i ja provele 12 dana na praksi, točnije od 14.07. do 27.07.2019. S nama je išla i asistentica Ines Horvat koja nas je mentorirala u radu u knjižnici. Bile smo smještene u prostorijama samostana gdje su nas časne sestre lijepo dočekale i omogućile nam hranu. Rad u knjižnici se najviše sastojao od katalogizacije u sustavu Crolist te razvrstavanja građe i preslagivanja polica. Nakon radnog dana najčešće smo išle do plaže tj do obližnjeg mjesta Prigradice. Navečer su se odvijali razni događaji povodom Blatskog ljeta pa smo uglavnom šetali mjestom i družili se, a jedan dan smo stigle posjetiti i grad Korčulu. Savjetujemo ostalim studentima da iskoriste ovu mogućnost za odrađivanje prakse u Blatu jer imaju priliku malo se maknuti iz Osijeka, upoznati novo mjesto i usavršiti svoj rad u Crolistu koji će im svakako biti potreban ako se žele nastaviti baviti knjižničarstvom.

Mihaela Kolić

29. Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti

U srijedu, 21. studenoga 2018. godine, s početkom u 12:20 održan je Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti u organizaciji predstavnika studenata. Pred studenatim, uglavnom prve godine preddiplomskog i diplomskog studija, te nekoliko profesora izložene su studentske aktivnosti koje su se odvijali tijekom prošle akademske godine. Studenti su na zabavan način prikazali najzanimljivije radionice i projekte koje su organizirali i/ili vodili, sudjelovanja na konferencijama, volontiranju, humanitarnim akcijama te stručnim usavršavanjima. Izloženo je deset studentskih aktivnosti:

  1.  RoboCode – Ivona Palko
  2. ASIS&T -Jure Žilić
  3. Webcamp – Nikola Milić
  4. BOBCATSSS 2018 – Cvijetin Vidaković
  5. LIDA 2018 – Tomislava Žilić
  6. Praksa u samostanskoj knjižnici – Rea Čevapović
  7. InfoDaska 2018 – Ivana Svalina
  8. Ljetna škola informacijskih znanosti – Katarina Đurđević
  9. FEIS 2018 – Mislav Glavačević
  10. WeAreDevelopers – Lana Horvatić.

Osim navedenih aktivnosti, kratko su predstavljena i druga događanja u kojima su studenti sudjelovali (Kitteens, projekt Prandau-Norman, Noć Muzja itd.) o kojima više možete pročitati na mrežnim stranicama Novosti. Čestitamo studentima na izvrsnim izlaganjima, sudjelovanju u raznim studentskim aktivnostima te studentici Ivoni Palko na organizaciji i vođenju Stručnog kolokvija Odsjeka.

Ines Horvat

 

Stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prijašnjih godina, i ovog su ljeta studenti, točnije studentice Odsjeka za informacijske znanosti odrađivale svoju praksu u samostanskoj knjižnici Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Praksa se odvijala u ljetnom periodu, od 12. srpnja do 19. rujna. Osim studentica i nastavnika našeg Odsjeka sudjelovali su i studenti i nastavnici Odsjeka za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studentice su bile podijeljene u četiri grupe i u Blatu su boravile po dva tjedna. Pod mentorstvom asistentice Ines Horvat praksu su odradile tri grupe. Prva je grupa praksu odrađivala u razdoblju od 12. do 26. srpnja, a u njoj su bile Maja Šimenić i Adriana Hibik te studentica Josipa Ljubić i asistentica Nikolina Peša sa Sveučilišta u Zadru . Od 8. do 22. kolovoza u Blatu su boravile Ivana Svalina, Helena Rečić i Tomislava Žilić, a od 22. kolovoza do 5. rujna Ana Boras, Rea Čevapović i Marijana Đurčević. Zadnja grupa u Blatu je boravila od 5. do 19. rujna, a u njoj su pod mentorstvom knjižničarke Zrinke Džoić sa Sveučilišta u Zadru praksu odrađivale Sara Bajić i Mihaela Grgić. Sve studentice bile su smještene u prostorijama samostana kod časnih sestara koji odiše jednom posebnom toplinom. Knjižnica se također nalazi u sklopu samostana, a pristup do nje je ograničen.

 

Radni dan je započinjao oko 8:30, ali prije posla neizostavan je bio fini doručak i kava koji su nas svako jutro u 8 sati dočekali na stolu. Poslovi koji su se odrađivali su: katalogizacija u sustavu Crolist, izdvajanje građe iz fonda koja pripada zbirci Ostojić, reorganizacija i nadopunjavanje zbirke periodike koja je bila smještena u prizemlju samostana te naposljetku rekapitulacija obavljenih poslova i početak planiranja za buduće radnje. Nakon ručka koji je bio u 13 sati, odmarali smo ili se otišli okupati na neku od korčulanskih plaža.  Poslije odmora nastavili bi raditi do 18 sati te bi dan završili večerom koja je bila u 19 sati. Nakon večere često smo odlazili u šetnju Blatom. Osim znanja koje smo stekli odrađivanjem stručne prakse, usvajanja radnih navika i sklapanja novih prijateljstava, našli smo vremena i za istraživanje otoka Korčule. Tako smo posjetili i sam grad Korčulu, Velu Luku, mjesto Prižbu, otok Proizd udaljen pola sata vožnje brodom iz Vele Luke, ali i ostala manja mjesta i plaže ovog prekrasnog otoka.

Svim studentima preporučili bismo ovakav oblik odrađivanja prakse jer, osim što se usvoji puno znanja i iskustva, upoznaje se i jedan novi, nama često nepoznat način života, kao što je život i rad u samostanu. Ovim putem htjeli bismo još jednom zahvaliti svim časnim sestrama koje su nas lijepo ugostile u svom domu i brinule da nikada nismo gladni.

Adriana Hibik i Maja Šimenić

Sklopljen sporazum o suradnji između tvrtke Udonis i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Od prosinca 2017. godine studenti preddiplomskog studija Informatologije mogu obveznu stručnu praksu odraditi i u tvrtci Udonis s kojom je Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku sklopio sporazum o suradnji. Kroz stručnu praksu studenti će moći produbiti svoja znanja i vještine stečene na preddiplomskom studiju te pomoći djelatnicima Udonisa u organizaciji i izvršavanju njihovih svakodnevnih stručnih i poslovnih aktivnosti prilikom izrada web aplikacija, marketinga i dizajna. Studenti na stručnoj praksi mogu obavljati niz poslova od kojih izdvajamo nekoliko sljedećih: dizajn ili prilagodba korisničkog sučelja mrežnog mjesta/aplikacija, izrada marketinških kampanja na društvenim mrežama, optimizacija web stranica za Google i druge tražilice, izrada dijelova mrežnih aplikacija, izrada dokumentacije razvojnih programera, izrada promotivnih materijala i mnogi drugi.

Volontiranje i stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prošle godine, studenti našeg Odsjeka su i ovog ljeta jedan dio svojih praznika odvojili za volontiranje u Blatu na Korčuli, u knjižnici samostana Blažene Marije Propetog Isusa Petkovići župnom uredu. Volontiranje i obavljanje prakse odvijalo se u grupama, a svaka je grupa na otoku boravila po dva tjedna. U razdoblju od 25. srpnja do 7. kolovoza u Blatu su boravili Mihaela Kolarić, Ivana Ćosić, Stijepo Vrdoljak te Jure Žilić, od 8. do 21. kolovoza Tena Vilček i Dajana Stojanović, a od 22. kolovoza do 3. rujna Mia Kuzmić i Marta Matijević. Studenti su putovali na različite načine i različitim rutama, autobusima, vlakovima, trajektima i katamaranima. Djevojke su bile smještene, kao i prošle godine, u samostanu kod časnih sestara, a dečki kod župnika. Ovisno o razdoblju u kojemu su studenti bili tamo, izvršavali su se različiti poslovi: čišćenje, sređivanje, popisivanje i fotografiranje stare građe u župnom uredu te katalogizacija u samostanskoj knjižnici. Klasični dan u Blatu izgledao je ovako: doručak u 8:00 sati, posao od 8:30 do 12:30, kada je bilo vrijeme ručka, te nakon ručka do 16 sati posao, a nakon toga slobodno vrijeme.

Svi studenti su, osim korisnog praktičnog iskustva, sklopili nova prijateljstva, upoznali nove krajeve Hrvatske i kući ponijeli lijepe uspomene. Ostalim studentima poručuju: „Svatko od nas studenata trebao bi ovakvo iskustvo doživjeti bar jednom tijekom studiranja. Kolege preddiplomci, ali i diplomci, dajte priliku ovakvim avanturama, a svoj život obogatite još jednim predivnim i korisnim iskustvom.“.

Tena Vilček

Iskustvo s prakse u Državnom arhivu Osijek

Jedan od najzanimljivijih dijelova studiranja svakako je studentska praksa. Kada smo tijekom studija obilazili najpoznatije informacijske ustanove u Osijeku, meni se najviše svidio posjet Državnom arhivu jer sam velika ljubiteljica povijesti. Već sam tada odlučila da ću svoju studentsku praksu odraditi tamo. Moj prvi zadatak u Arhivu bio je da se upoznam sa svim fondovima koje Arhiv posjeduje te sam tek tada uvidjela o kolikom se bogatstvu arhivske građe doista radi. Tek nakon toga krenuo je moj praktični rad u Arhivu: zadatak mi je bio da građi poput matičnih knjiga, knjiga umrlih, zapisnika, raznih pravnih knjiga većeg značaja, itd. izmjerim visinu, širinu, odredim jezik i broj stranica. Slijedeći stroga pravila rada s građom, cijelo sam vrijeme nosila plavu kutu i bijele rukavice. Nakon toga dobila sam zadatak da pronađem sve dokumente iz 1956. i 1957. godine koji govore o Oktobarskoj revoluciji u Mađarskoj. Iz spremišta sam svaki dan obrađivala po nekoliko kutija u kojima je znalo biti i po četiri sveska s po dvjestotinjak papira. Ali, ni najmanje se nisam žalila. Isprva je malo monotono listati papire, no činjenica da zapravo cijelo vrijeme čitate o događajima iz stvarne povijesti, o nečemu što se stvarno dogodilo prije pedeset ili sto godina, rad je učinio zanimljivijim. Ponekad se znalo pojaviti neko poznato ime iz javnoga života što mi je posebno privuklo pozornost i ponekad me iznenadilo pričama koje od ranije nisam znala.

Praksa u Arhivu za mene je bila jedno odlično i pozitivno iskustvo i preporučila bih je ne samo ljubiteljima povijesti, nego i ostalima. Osim što se nauči stručni posao, puno se toga može doznati i o povijesti svoga kraja. Vlastitu povijest možemo naučiti jedino istražujući je.

Dora Tatar

Potpisan sporazu o suradnji s tvrtkom Hammer d.o.o.

Filozofski fakultet potpisao je sporazum o suradnji oko održavanja stručnih aktivnosti studenata preddiplomskog studija Informatologije. Sporazum je potpisan s tvrtkom Hammer d.o.o.. Radi se o maloj i dinamičnoj tvrtki orijentiranoj na razvoj softvera za financijske institucije. Glavni je proizvod tvrke Insa Portfolio Management System. Sjedište tvrtke je u Osijeku, a softver se razvija u partnerstvu sa švicarskom tvrtkom Insa Investment Software AG.

Ciljevi i organizacija stručne prakse, studentske obveze, sadržaj stručne prakse, mentorstvo i voditeljstvo te ostala pitanja u vezi sa stručnom praksom uređeni su dokumentom Pravilnik o stručnoj praksi studenata preddiplomskog studija Informatologije

Potpisan sporazum o suradnji s tvrtkom Jake Sharp Co.

Filozofski fakultet potpisao je sporazum o suradnji oko održavanja stručnih aktivnosti studenata preddiplomskog studija Informatologije. Sporazum je potpisan s tvrtkom Jake Sharp Co. Tvrtka je specijalizirana za dizajn i prilagodbu korisničkog sučelja mrežnih mjesta i aplikacija, odnosno za izradbu eCommerce rješenja na Magento platformi. Više o njihovim projektima (Magento konzulting, Magento razvoj, Magento dizajn) možete pročitati na mrežnim stranicama tvrtke, a novosti možete pratiti na službenom blogu.

Ciljevi i organizacija stručne prakse, studentske obveze, sadržaj stručne prakse, mentorstvo i voditeljstvo te ostala pitanja u vezi sa stručnom praksom uređeni su dokumentom Pravilnik o stručnoj praksi studenata preddiplomskog studija Informatologije

Praksa u Mostaru

Sredinom svibnja dobile smo obavijest da smo, od nekoliko prijavljenih, izabrane za odrađivanje stručne prakse u knjižnici Franjevačkog samostana u Mostaru te smo se 2. kolovoza spakirale i krenule na put. U Mostar smo, nakon vrlo zanimljivog putovanja, stigle oko pola osam ujutro. Po nas je došao fra Ante Marić, jedan od knjižničara s kojim smo provodile dobar dio vremena u Mostaru. Nakon upoznavanja, odveo nas je u Internat školskih sestara Franjevki, kako bi se smjestile. Upoznale smo časnu sestru Lucijanu koja nas je najsrdačnije dočekala, bez obzira što smo je prekinuli u doručku, i odvela u naše sobe. Kada smo ostavile stvari, fra Ante nas je poveo u kratki obilazak našeg budućeg ‘radnog’ prostora. Obišli smo okolinu samostana i crkve sv. Petra i Pavla usput slušajući kratku povijest njihove izgradnje i obnove.

Ušavši u samostan uslijedio je naš veliki uzdah i izraz divljenja! Stale smo otvorenih usta, širom otvorenih očiju i bez ijedne misli i riječi ‘snimale’ smo okolinu u kojoj se nalazimo. Još uvijek nema dovoljno riječi da se opiše ljepota, prekrasna priroda, biljke i zelenilo te sami zidovi i cijeli klaustar samostana – a nismo bile ni svjesne što nas tek čeka kada uđemo. Prošavši kroz tri strane samostana, došli smo i do crkve koja nas je također oborila s nogu. Nekoliko trenutaka kasnije, u prekrasno uređenoj knjižnici, dočekala nas je, ni manje ni više nego ‘duša’ knjižnice – naša mentorica Zdravka Šilić. Od nje smo kroz dva tjedna uz praksu naučile bezbroj stvari koje su potrebne da bi uspješno obavljale posao knjižničara.

Svaki dan od 8 do 16 sati, pokušavale smo biti vrijedne i marljive u obavljanju svih zadanih poslova. Najviše smo, vjerovali ili ne, voljele obavljati poslove katalogizacije u programu BiblioNET, koji je u usporedbi s Crolistom, neka se nitko ne uvrijedi, MRAK! Osim katalogiziranja, pakirale smo knjige koje su se odvozile u spremište, odvajale duplikate knjiga te unosile primjerke, dodjeljivale UDK brojeve i signaturu, savladale tehniku rukovanja ‘kliznim’ policama za knjige, koje su nas, usput rečeno, oborile s nogu najviše od svega! Nakon radnog vremena, obilazile smo grad, a fra Ante se pobrinuo da nam pokaže i druga mjesta u okolici Mostara. Poveo nas je na brdo Humac da bacimo pogled na cijeli grad, posjetili Međugorje, Široki Brijeg i Gorance gdje, iz vlastitog iskustva možemo reći, prave najbolje palačinke u okolici.

Ta dva tjedna su, na našu veliku žalost, uz rad i ugodno društvo, protekao munjevito brzo te na kraju svega možemo samo reći da se, uz najbolju volju, riječima ne može opisati nešto o čemu bez prestanka možeš pričati danima, a da opet ne uspiješ ispričati sve lijepe, zanimljive, vrlo poučne i urnebesno smiješne događaje, da ne opišeš druženja s predivnim ljudima koji su nas okruživali i sve ono što smo naučile kroz dva tjedna.

Od srca im svima zahvaljujemo na svoj toplini i srdačnosti (kuharicama koje su nas preeedobro hranile, društvu za ručkom – gđi. Ankici i g. Nikoli, svim fratrima i časnim sestrama), mentorici Zdravki, koja nas je, uz beskrajno strpljenje, naučila stvarima koje ne možeš naučiti slušajući predavanja, koja je bila uvijek dobro raspoložena i vedra te je tu vedrinu širila i na nas i što se uvijek brinula da se ne naradimo previše! J A posebno hvala fra Anti, izuzetnoj osobi koja toliko zrači pozitivnom energijom i u čijem se društvu uvijek osjećaš neopisivo raspoloženo, što se uvijek brinuo da nismo gladne i da nam nije dosadno, što nas je obrazovao i zabavljao raznim pričama i događajima i što je naš boravak u Mostaru učinio doista nezaboravnim i prekrasnim!

(Tekst napisale Katarina Paulić i Tajana Šimošić)

Moje iskustvo s prakse u Hrvatskoj narodnoj banci

Ove akademske godine objavljen je Natječaj HNB-a u kojemu je pisalo da traže studente za obavljanje studentske stručne prakse. Ono što me posebno potaknulo da se prijavim bilo je to što sam prvi put vidjela da u natječaju traže, između ostalih, i informacijske stručnjake. Bilo mi je drago što su prepoznali da traže baš nas te sam to shvatila kao priliku koju ne bih trebala propustiti i prijavila sam se.

Praksa je trajala točno mjesec dana i radila sam svaki dan puno radno vrijeme, od 8h-16h i odrađivala sam je u Informacijsko-dokumentacijskom odjelu koji inače obuhvaća arhiv i knjižnicu Banke. Radila sam kao informacijski stručnjak u arhivu, a voditelj arhiva je gospodin Egon Kraljević kojemu sam jako zahvalna što me upućivao u svaki novi posao koji je morao odraditi i sa strpljenjem mi pokazivao i objašnjavao sve što me zanimalo.

Moje radno mjesto nalazilo se u uredu s još pet studenata koji imaju priliku raditi ondje preko Student servisa. Atmosfera u uredu je bila vrlo opuštena, ali i radna, što i je najbolja kombinacija za veću efektivnost i produktivnost u poslu.

Što se tiče posla, odrađivala sam poslove vezane uz digitalizaciju gradiva. Točnije, pripremala sam gradivo za digitalizaciju, tzv. patchiranjem i skeniranjem, nakon čega sam ga vraćala u prvobitno stanje, tzv. odpatch. Ovaj postupak radi se sa svakim pojedinim registrom. Osim pripreme za digitalizaciju, išla sam i na preuzimanje gradiva u razne direkcije kojega su one pripremile te smo ga smještali u arhiv gdje smo mu dodjeljivali mjesto i brojeve. Također, jedan od poslova s kojim sam se upoznala jeste i izlučivanje gradiva iz arhiva. Poznavajući zakone i pravila, zajedno s gospodinom Egonom, izrađivala sam popise za izlučivanje. Pomoću izrađenih popisa gradivo se pronalazi u arhivu i uništava se pomoću stroja za uništavanje i rezanje papira. Najveći dio mog posla odnosio se na opis starijeg gradiva. Opisala sam stotinjak registara onim atributima koje zahtijeva poslovanje arhiva. Dakle, htjela bih naglasiti, iako je već poznato, kako je praktični rad jako bitan za razumijevanje i shvaćanje nekoga posla pa tako i ovdje. Na fakultetu sam učila o teoriji poslovanja arhiva, što mi tada i nije bilo posve jasno, ali tek kada sam i sama to primijenila, odradila neke od navedenih poslova, shvatila sam kako su svi ti postupci i procesi jednostavni i laki za odraditi. Poslove sam ukratko opisala jer ne želim stavljati naglasak samo na to što sam radila, želim reći da steći radno iskustvo ne znači samo naučiti nešto raditi, već puno više od toga.

Nakon samo prvog dana prakse, više je nisam doživljavala kao obvezu, nije mi bila opterećenje, jer, baš naprotiv, uživala sam u tih mjesec dana, spojila sam ugodno s korisnim. Ovom praksom proširila sam vidike, osjetila kako je to biti zaposlenik ovakve institucije, vidjela kako stvari funkcioniraju negdje dalje pa i konkretno upoznala arhivski posao u praksi i još puno toga. Ono što je najvažnijee jeste da su moja očekivanja ispunjena, ali ja sam doživjela i više od očekivanoga. Mislim da je svaki čovjek zadovoljan kada nakon određenog posla i uloženog truda vidi da vrijeme nije potrošeno uzalud, nego da je iz toga izvukao nešto pozitivno i korisno, ono što ide njemu na izgradnju pa prema tome, i na izgradnju njegove zajednice.

(Tekst napisala Ema Čelebić)