Arhiva za ‘Znanstveno-stručni rad’ Kategoriju

Bibliocikliranje za kampanju “I ja želim čitati” u Glasu Slavonije

U Glasu Slavonije možete pročitati kratak tekst o ovogodišnjoj Biciklijadi FFOS-a čiji je organizator Filozofski fakultet u suradnji s Klubom studenata informacijskih znanosti Libros, Centrom za kulturu Čepin – Knjižnica, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Društvom knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema te osječkim ogrankom Hrvatskoga čitateljskog društva.

InfoDASKA 2019

U petak i subotu, 10. i 11. svibnja 2019. godine održana je još jedna studentska konferencija InfoDASKA u organizaciji studenata s Odsjeka za informacijske znanosti, a koja je okupila četrdesetak studenata iz Zagreba, Zadra i Mostara. Konferencija je započela u petak, 10. svibnja u 9 sati kada je organizatorica konferencije Ivona Palko pozdravila sve studente i profesore, nakon čega su se uzvanicima obratili i prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković u ime Odsjeka te Antonela Čepčar u ime Kluba studenata informacijskih znanosti „Libros“. Zanimljiva predavanja održavala su se u sesijama po sat vremena s pauzama u učionicama 53 i 54.  Organizatori su dizajnirali i posebnu aplikaciju na kojoj su studenti mogli pratiti informacije o konferenciji, vrijeme izlaganja, pauze, imena autora, tema i sl. Konferenciju je službeno zatvorila organizatorica Ivona Palko, a nagradu za najbolje izlaganje dobila je Marina Podkornjak sa Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija je pokazala kako je suradnja studenata sa Sveučilišta u Zadru, Osijeku, Zagrebu, Mostaru i više nego ključna za razvoj novih iskustava i znanja te buduće suradnje za one studente koji ostaju poslije nas.

Antonela Čepčar

Studenti Odsjeka na 14. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Child and the Book – Beyond the Canon (of Children’s Literature)

Studentice 2. godine diplomskog studija; Ivona Grgić (Informatologija i informacijska tehnologija) i Elizabeta Kotromanović (Informatologija i nakladništvo) sudjelovale su na 14. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Child and the Book: S onu stranu kanona (dječje književnosti) koja se održavala u Zadru 8.-10. svibnja 2019. godine. Konferencija je pokrenuta 2004.g. u Londonu te je nakon toga održana u različitim državama (Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Norveškoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu, Poljskoj i Španjolskoj). Na konferenciji se okupljaju znanstvenici, stručnjaci i studenti koji se bave znanstvenim proučavanjem dječje književnosti i književnosti za mladež iz različitih aspekata te razmjenjuju iskustva i spoznaje do kojih su došli. Predavanja su održali predavači iz Hrvatske i još čak 30 zemalja svijeta.

Studentice Ivona i Elizabeta su 10. svibnja predstavile svoj rad pod naslovom Tematske odrednice u knjigama za mlade objavljenim u Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2019. godine na kojem su radile pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Martinović. Istraživanje se odnosilo na pregled tema u literaturi za mlade objavljenoj u Hrvatskoj u protekle tri i pol godine. Rezultati ovoga rada mogu biti korisni i primjenjivi znanstvenicima koji se bave literaturom za mlade, nakladnicima, informacijskim stručnjacima i knjižničarima za mlade koji neprestano čitaju literaturu za mlade, nastoje o njoj učiti i razumijevati je kako bi unaprjeđivali strategije vrednovanja materijala za čitanje i promicanje čitanja te kako bi mlade angažirali u čitanju.

Ivona Grgić

Najave studentske konferencije InfoDASKA 2019 u medijima

Najave ovogodišnje studentske konferencije InfoDaska koja će se održati u Osijeku od 10. do 11. svibnja 2019. na Filozfskom fakultetu Osijek u organizaciji studenata Odsjeka za informacijske znanosti objavljene su u Glasu Slavonije i na portalu Osijek031.

InfoDASKA 2019 u Glasu Slavonije

U Glasu Slavonije objavljen je tekst o ovogodišnjoj studentskoj konferenciji InfoDASKA koja se održala u Osijeku od 10. do 11. svibnja 2019. na Filozofskom fakultetu Osijek u organizaciji studenata Odsjeka za informacijske znanosti. Tekst možete pročitati ovdje.

Gostujuće predavanje Alice Kolarić, Gradska knjižnica Rijeka

 

Dana 15. siječnja 2019. godine Alica Kolarić, knjižničarka iz Gradske knjižnice Rijeka održala je gostujuće predavanje studentima 2. godine diplomskog studija Informatologije u sklopu kolegija Oblici i strategije rada s mladima u informacijskom okruženju (nositelj: doc.dr.sc. Ivana Martinović).

Alica Kolarić je dipl. prof. filozofije i komparatist književnosti i dipl. knjižničar, trenutna je predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.  Studente je upoznala sa suvremenim metodama rada s mladima u knjižnici, programima poticanja čitanja mladih, zatim je predstavila projekte na kojima sudjeluje ili je sudjelovala te pružila uvid u praktična znanja i izazove s kojima se susretala prilikom rada s mladima u knjižnici.

Jure Žilić

Pohvala za izvrstan nastavni rad za akademsku godinu 2016./2017.

Dvije profesorice s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta, doc. dr. sc. Milijana Mičunović i doc. dr. sc. Ivana Martinović pohvaljene  su za izvrstan nastavni rad u ak. god. 2016./2017. Pohvala se dodjeljuje na temelju rezultata Jedinstvene sveučilišne studentske ankete u kojoj studenti brojčano i opisno procjenjuju kvalitetu održane nastave.

Gostujuće predavanje Alte Pavin Banović, mag. teologije i knjižničarstva

 

U okviru nastave iz kolegija Organizacija i poslovanje informacijskih ustanova II. magistrica teologije i knjižničarstva Alta Pavin Banović održala je 2. svibnja 2019. godine predavanje o poslovanju knjižnice Medicinske škole u Osijeku. U svome izlaganju ukratko se osvrnula na povijesni razvoj knjižnice te na građu, usluge i aktivnosti koji se organiziraju za korisnike (npr. Noć knjige, čitateljski klubovi, izložbe i sl.). Osim toga predstavila je i metodički priručnik pod nazivom Od knjige do oblaka kojega je napisala u suatorstvu s Ružom Jozić. U njemu se donose korisni primjeri za školske knjižničare koji provode knjižnično-informacijski te medijski odgoj i obrazovanje učenika.

doc. dr. sc. Darko Lacović

Gostovanje u emisiji „Otvoreni studio“ na Slavonskoj televiziji

U utorak, 30. travnja, predsjednica Kluba studenata informacijskih znanosti „Libros“ Antonela Čepčar i organizatorica konferencije InfoDASKA Ivona Palko gostovale su u emisiji „Otvoreni studio“ Slavonske televizije. Studentice su predstavile rad Kluba i aktivnosti članova te nadolazeću konferenciju InfoDASKA koja se održava od 10. do 11. svibnja na Filozofskom Fakultetu Osijek. Emisiju možete pogledati ovdje.

Antonela Čepčar

Radionica “Čitajmo uz Garfielda” na portalu Osijek 031

Kratak tekst o radionici “Čitajmo uz Garfielda” koju su u održali studenti Informacijskih znanosti možete pročitati u sklopu priloga o manifestaciji Noć knjige koja se održala 23. travnja 2019. u prostorijima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Prilog možete pronaći na portalu Osijek 031.

Pretraživanje
Arhiva