Terenska nastava

17.1.2020. godine održana je terenska nastava u sklopu kolegija Metode zaštite papirne građe za studente 1. godine diplomskog studija informatologije. Terenska nastava obuhvaćala je posjet laboratoriju za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu te obilazak samog arhiva uz stručno vodstvo. Dočekali su nas srdačno i počastili su nas kako bismo se okrijepili nakon puta. Laboratorij je specijaliziran za konzerviranje i restauriranje spomeničke baštine pisane na papiru, pergameni i koži, a mi smo svi zajedno mogli vidjeti i na konkretnim primjerima kako se to i radi. Na početku su nas odmah uveli u same postupke restauracije knjige na konkretnom primjeru, kako to rade u teoriji, a kasnije su nam pokazali i kako to izgleda u praksi.. Ono što smo slušali na predavanjima, sada smo mogli vidjeti kako u stvarnosti. To se posebno odnosi na pomagala i alate kojima se služe prilikom postupaka koje smo mogli vidjeti uživo, opipati i vidjeti na koji se način koristi. Vidjeli smo kako se mjeri pH oštećenog papira, na koji način radi digitalni mikroskop te isto tako kako se koristi stroj za laminaciju papira koji radi na preko 100°C. Nakon toga, vidjeli smo na koji se način spašava tiskana građa nakon štete koju su napravili kukci gdje se radio postupak popunjavanja pomoću pulpe i hidraulične preše, što je bilo vrlo interesantno za pogledati. U zadnjem dijelu vidjeli smo na koji se način restaurira tiskana građa kao što su matične knjige, nacrti u boji, plakati i sl. te Okolina u kojoj se radi i tip restauracije koji se obavlja što je najviše možda privuklo pažnju svih nas.  Nakon obilaska laboratorija, otišli smo i u obilazak samoga arhiva gdje smo uz stručno vodstvo obišli prizemlje i sve čitaonice koje se u arhivu koriste. Čitaonice i prostorije za skupni rad su renovirane, ali sačuvani su svi izvorni stolovi, vitrine, ornamenti i ukrasi u prostorijama kako bi i dalje svaka prostorija ostala vjerodostojna vremenu u kojem je arhiv izgrađen. Naučili smo važnost restauracije s gledišta djelatnika Arhiva koji su vrlo rado izdvojili strpljenje i vrijeme da nas provedu kroz većinu postupaka koji obavljaju na svakodnevnoj bazi.

Helena Rečić

Posjet Stalnoj izložbi vodenog svijeta

U okviru nastave iz kolegija Muzeji i muzeologija studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su 11. 11. 2019. Stalnu izložbu vodenog svijeta na kojoj se mogu vidjeti fosili, kućice i ljušture slatkovodnih i kopnenih mekušaca, ali i iz Jadranskog mora i raznih svjetskih mora. Studentima su detaljno predstavljeni najvažniji izlošci iz fundusa, a posebna je pažnja bila posvećena raspravi o zanimljivom procesu nastanka i održavanja ove bogate zbirke, s posebnim naglaskom na problem zaštite velikog dijela fonda (preko 90%) koji se nalazi dislocirano u neadekvatnim uvjetima. Studenti su se upoznali i s problemima s kojima se svakodnevno susreću  privatni sabirači koje pokreće strast i entuzijazam, te želja za očuvanjem kulturne i prirodne baštine te širenjem znanja.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Posjet Arheološkom muzeju

U okviru nastave iz kolegija Muzeji i muzeologija studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su 13. 11. 2019. Arheološki muzej u Osijeku. Viša kustosica Slavica Filipović studente je provela kroz stalni postav Muzeja, pri čemu se kritički raspravljalo o samoj muzejskoj arhitekturi (prednostima i nedostacima zgrade koja je namjenski preuređena za muzej),  odabranim muzeološkim pristupima i postupcima u postavljanju i strukturiranju stalnog postava, njegovoj prilagođenosti različitim skupinama posjetitelja te izazovima s kojima se nose domaće muzejske ustanove (sredstva, programi itd.)

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Stručno putovanje u Frankfurt: sajam knjiga 2018.

Dana 9. listopada 2018. godine studenti 2. godina dvopredmetnog diplomskog studija Nakladništva Odsjeka za informacijske znanosti u pratnji asistentice Mirne Gilman Ranogajec posjetili su sajam knjiga u Frankfurtu. Zgrada u kojoj se održava sajam projektirana je u prepoznatljivom obliku olovke.. Sajam obuhvaća šest paviljona, svaki na nekoliko etaža. U paviljonima moguće je posjetiti štandove većine svjetskih, velikih i malih nakladnika. Sajam je vrvio obiljem dječje literature, posebno slikovnica i kratkih priča, oslikanih jednostavnim prikazima likova ili motiva iz priče. Dalje se ističu pop-art knjige, zatim publikacije o zdravoj ishrani te vođenju zdravog života, duhovna i self-help literatura, razni prozni žanrovi i slično. Studenti su također poslušali i nekoliko kratkih izlagača koji su predstavljali nove tehnologije i drugačije koncepte knjige i moderne tehnologije te su prisustvovali smo promociji romana “Kafkin prijatelj” autora Mire Gavrana. Studenti su tijekom svoga posjeta vidjeli razne nove tehnologije i modele poslovanja, raznolikost dizajna, igračaka i drugih interaktivnih sadržaja iz područja knjige i nakladništva.

Studenti su osim sajma knjiga posjetili i Gutenbergov muzej u Mainzu koji je osnovan početkom 20. stoljeća, na inicijativu grupe građana, te posvećen Johannesu Gutenbergu. Zbirke u muzeju uključuju opremu za tisak i primjere tiskanih materijala iz mnogih kultura. Dvije izvorne Gutenbergove Biblije su jedne od najvrjednijih izložaka. Također, izložene su rekonstrukcije, odnosno prikazi Gutenbergove radionice, procesa tiskanja i stvaranja fizičke knjige. Muzej daje stvarne primjere europske i izvaneuropske tehnologije tiskarstva od početaka do suvremenih dana. Svaki posjetitelj može upoznati povijest papira i pisanja, povijest novina i časopisa, ilustriranja knjiga i slično. Posebne zbirke uključuju razne grafike i plakate, fina izdanja i umjetničke knjige.

Antonella Ban, studentica 2. god. diplomskog studija

Posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatskom državnom arhivu i Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju HDA u Zagrebu

U petak, 11. siječnja 2019. godine, studenti 2. godine preddiplomskog studija Informatologije te studenti 1. godine diplomskog studija Informatologije, Informacijskih tehnologija i Nakladništva zajedno s profesorima Damirom Hasenayem, Darkom Lacovićem i Ines Horvat posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatski državni arhiv te Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju u Zagrebu. Posjet je organiziran u sklopu terenske nastave, a studenti i profesori imali su priliku posjetiti većinu odjela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Zbirka rukopisnih i starih knjiga, Odjel zaštite, Zbirka građe posebne vrste, Zbirka muzikalija i audiomaterijala te Kartografska i grafička zbirka). Studenti 2. godine preddiplomskog studija imali su prilike poslušati predavanje dr. sc. Ane Vukadin o novom kataložnom pravilniku. Važan dio terenske nastave bio je i posjet Hrvatskom državnom arhivu koji je osnovan 1909. godine. Profesori i studenti su se na početku posjeta upoznali s raskošnim interijerom kojega je 1911. godine uredio arhitekt Rudolf Lubinski za vrijeme bana Nikole Tomašića. Nakon razgledavanja Hrvatskog državnog arhiva, uputili su se u Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju gdje su se upoznali s raznim procesima zaštite, konzervacije te restauracije knjiga te visokosofisticiranim procesima koji knjige vraćaju u život. Terenska se nastava pokazala kao uspješna praksa koja je studentima omogućila izravno upoznavanje s gradivom koje su slušali na predavanjima kao i povezivanje s mogućom profesijom u budućnosti čime su svakako obogatili svoje znanje i postojeće vještine.

Antonela Čepčar

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Muzej Slavonije

Dana 10. 12. 2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, izložbu “Veliki rat i 1918. kontinuiteti, diskontinuiteti, nasljeđe”; u Muzeju Slavonije. Studente je u stručnom obilasku izložbe vodio autor izložbe kustos Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela.

Studenti su se upoznali s najvažnijim izlošcima iz fundusa, ali i sa složenim procesom nastanka ove zanimljive izložbe (od koncepta i izbora predmeta, preko vizualnog identiteta do financijskih i drugih izazova) kojom se u Muzeju Slavonije obilježava 100. obljetnica Velikoga rata. Zanimljivo je da su izložbi građom doprinijeli kustosi Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela, Odjela tehnike i Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, ali i da su izloženi predmeti koji su osobne uspomene, a dotiču sve aspekte života u diskontinuitetu, kontinuitetu i nasljeđu koje je malom čovjeku ostavila 1918. godina.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Studenti 1. godine preddiplomskog studija posjetili Državni arhiv u Osijeku

 

Studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije u okviru terenske nastave iz kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti posjetili su 5. prosinca 2018. Državni arhiv u Osijeku. Voditeljica Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Manuela Kozić predstavila je studentima povijesni razvoj i djelatnost arhiva. Studenti su imali prilike pogledati izložbu postavljenu povodom 125. obljetnice rođenja dr. Kamila Firingera, osnivača i prvog ravnatelja arhiva u Osijeku koja obuhvaća izloške iz njegove osobne ostavštine, dokumente o osnivanju i njegovom radu u arhivu. Osim toga studenti su obišli čitaonicu specijalne knjižnice i spremišta s gradivom gdje su između ostaloga mogli vidjeti ocjene koje su u srednjoj školi imali eminentni kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.

dr. sc. Darko Lacović

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili Stalnu izložbu vodenog svijeta

Dana 3. 12.2018. godine studenti Odsjeka za informacijske znanosti posjetili su, u okviru terenske nastave na kolegiju Muzeji i muzeologija, Stalnu izložbu vodenog svijeta, jedinstvenu zbirku fosila, puževih  kućica, školjaka i glavonožaca, spužvi, koralja, zvjezdača, ježinaca, rakova, neobičnih riba, morskih pasa i dr, a koja se nalazi u osječkoj Tvrđi.

Studenti su tijekom vođenog obilaska izložbe i upoznavanja s najvrjednijim i najzanimljivijim izlošcima, saznali i na koje se sve načine sakupljeni prirodoslovni predmeti koriste u edukativne svrhe (u okviru školskih posjeta i nastave biologije, povijesti, likovne umjetnosti, filozofije itd.). Dio predavanja bio je posvećen i nastanku ove iznimne makaloške zbirke, iza koje kao i uvijek iza privatnih zbirki, stoji strast i entuzijazam pojedinca – sabirača, ali i s izazovima s kojim se Izložba susreće u svakodnevnom radu.

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Posjet Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije 31. listopada 2018. godine posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku (GISKO). Tom prigodom Siniša Petković, dipl. knjižničar proveo je studente kroz knjižnicu te ih upoznao s poviješću knjižnice i uslugama u Austrijskoj čitaonici, a djelatnici koji rade na ostalim odjelima predstavili su studijsku čitaonicu, rad razvojne matične službe, odjel obrade i službu nabave građe. Na posljetku studenti su obišli posudbeni odjel za odrasle te odjel za rad s djecom i mladima.

Darko Lacović

Posjet knjižnici Medicinske škole u Osijeku

U okviru kolegija Organizacija i poslovanje informacijskih ustanova II studenti 3. godine preddiplomskog studija Informatologije 24. travnja 2018. godine posjetili su knjižnicu Medicinske škole u Osijeku. Knjižničarka Alta Pavin Banović upoznala je studente s poviješću i razvojem knjižnice te detaljno predstavila odgojno-obrazovnu, stručnu i kulturno-javnu djelatnost školske knjižnice. Između ostalog knjižničarka je naglasila da se u suradnji s knjižnicom u školi obilježavaju manifestacije kao što su Mjesec knjige, Noć knjige, Međunarodni dan pismenosti (8. rujna) te da su učenici angažirani u pripremi različitih izložbi.

dr. sc. Darko Lacović, poslijedoktorand