Naslovna


Odsjek za hrvatski jezik i književnost

Dobro došli na stranice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost!

 

 Voditelj Odsjeka: doc. dr. sc. Krešimir Šimić

Zamjenica voditelja Odsjeka: izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota

Koordinatorica za znanost: doc. dr. sc. Maja Glušac

ECTS koordinatorica (jednopredmetni studij): doc. dr. sc. Tina Varga Oswald

ECTS koordinator (dvopredmetni studij): doc. dr. sc. Jakov Sabljić

KONZULTACIJE KOD TENE BABIĆ SESAR, ZNANSTVENE NOVAKINJE - ASISTENTICE

Datum objave: 21.02.2017.


Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja - asistentica, u ovome će tjednu konzultacije održati u petak 24. veljače 2017. godine u vremenu od 12,30 do 14 sati.

Predstavljanje knjige "Divanimo, dakle postojimo" u Dubrovniku - prof. dr. sc. Milica Lukić i Vera Blažević Krezić

Datum objave: 17.02.2017.


U povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika koji se obilježava 21. veljače 2017. Dubrovačke knjižnice organiziraju predstavljanje knjige Divanimo, dakle postojimo (Matica hrvatska – Ogranak Osijek, 2014.) prof. dr. sc. Milice Lukić i Vere Blažević Krezić. Predstavljanje će se održati u utorak 21. veljače 2017. u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, i to u obliku razgovora između prof. dr. sc. Milice Lukić, voditeljice Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju i voditeljice Odjela za hrvatski jezik Matice hrvatske - Ogranak Osijek, i dr. sc. Vere Blažević Krezić, poslijedoktorandice, kroz koji će prof. dr. sc. Milica Lukić progovoriti o sadržaju nagrađivane knjige, ali i o važnosti materinskoga jezika te o odnosu hrvatskoga standardnog jezika i organskih idioma (s naglaskom na govore slavonskoga dijalekta). Najavu aktivnosti možete pročitati ovdje.

 

Predavanje (i radionica) "Šokački naš svagdašnji" doc. dr. sc. Silvije Ćurak i Tene Babić Sesar, znanstvene novakinje - asistentice

Datum objave: 17.02.2017.


 

Članice Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku te članice Odjela za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja - asistentica, održat će u srijedu 22. veljače 2017. godine, u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika te u okviru Festivala jezika, predavanje naslovljeno Šokački naš svagdašnji u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Najavu predavanja i radionice možete pročitati ovdje.

 

Popis studenata za ŠKOLSKU PRAKSU i datum prvoga prijma studenata

Datum objave: 17.02.2017.


Popis studenata za ŠKOLSKU PRAKSU i datum prvoga prijma studenata možete pogledati ovdje.

Doc. dr. sc. Vesna Bjedov

Natječaj u okviru programa Erasmus+ za mobilnost studenata u ak. god. 2017./2018.

Datum objave: 14.02.2017.


Objavljen je natječaj za dodjelu financijskih potpora studentima za mobilnost u svrhu studijskog boravka u inozemstvu tijekom ak. god. 2017./2018. i / ili stručne prakse u inozemstvu.

Tekst natječaja dostupan je na mrežnim stranicama Sveučilišta: http://www.unios.hr/erasmus-ka1-mobilnost-2017-2018/

Rok za prijavu je 10. ožujka 2017.

Za eventualna pitanja i savjete zainteresirani studenti mogu se javiti akademskom Erasmus koordinatoru, doc. dr. sc. Leonardu Ponu, na lpon@ffos.hr.

Konzultacije kod doc. dr. sc. Sanje Jukić

Datum objave: 25.01.2017.


Konzultacije kod doc.dr.sc. Sanje Jukić u siječnju i veljači održavat će se ponedjeljkom u 10 sati. 

Održan prvi Studentski kroatistički skup "Tekstom (p)o svakodnevici"

Datum objave: 24.01.2017.


U četvrtak, 19. siječnja 2017. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je prvi Studentski kroatistički skup. Na skupu su nastupili studenti hrvatskoga jezika i književnosti sa zagrebačkoga i osječkoga Filozofskoga fakulteta koji slušaju kolegije Tekstna lingvistika i Pragmalingvistika. S obzirom na teme izlaganja koje su se odnosile na suvremenu jezičnu stvarnost skup je održan pod nazivom Tekstom (p)o svakodnevici.

Osvrt na terensku nastavu naših studenata i njihov uspješan nastup na Studentskom kroatističkom skupu  možete vidjeti ovdje.

GLAGOPEDIJA - virtualna glagoljska enciklopedija

Datum objave: 09.10.2016.


GLAGOPEDIJA

Mobilna aplikacija GLAGOPEDIJA (za Android i Windows, odnosno WindowsPhone operacijski sustav) oblikovana je u okviru projekta "Glagoljički spomenici kroz stoljeća hrvatske pismenosti" i pod vodstvom prof. dr. sc. Milice Lukić. Projekt kojemu je cilj popularizacija i usvajanje nastavnih sadržaja iz hrvatske jezične povijesti (pismovna sastavnica: glagoljički, ćirilički i latinički spomenici) odobrila je i financirala Uprava Filozofskoga fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a projekt je osmišljen i realiziran pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost (Programski ugovori, cilj "Unapređenje ishoda učenja" u ak. godini 2014./2015. te 2015./2016.).

Aplikacije možete besplatno preuzeti u mrežnim trgovinama (Trgovina Google Play, Microsoftova trgovina).

Nositeljica projekta: prof. dr. sc. Milica Lukić (Filozofski fakultet Osijek)

Suradnici na projektu: prof. dr. sc. Goran Martinović (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek), Silvijo Šaur (Filozofski fakultet Osijek), Matej Peharda (Filozofski fakultet Osijek), Luka Mandić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek), Matija Marić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija), dr. sc. Vera Blažević Krezić (Filozofski fakultet Osijek).