Nagrađeni studenti u ak. god. 2018./2019. i 2019./2020.

U proteklom su razdoblju studenti Odsjeka za informacijske znanosti nagrađeni pohvalom za uspješnost u studiranju po godinama koja se dodjeljuje kao poticaj za nastavak uspješnog studiranja na Filozofskom fakultetu Osijek i pohvalom studentima za izvannastavne aktivnosti kako slijedi:

  • pohvalu za uspješnost u studiranju po godinama u 2018./2019. ak. god. dobile su studentice preddiplomskog studija Ena Maurus i Marija Milošević
  • pohvalu za uspješnost u studiranju po godinama u 2019./2020. ak. god. dobile su studentice preddiplomskog studija Ena Maurus i Bernarda Bošnjak.
  • pohvalu za izvannastavne aktivnosti u 2019./2020. ak. god. dobile su studentice 2. godine diplomskog studija Marija Holjevac i Tomislava Žilić.

Čestitamo!

Likovna radionica

U srijedu 26. veljače 2020. godine,  studenti preddiplomskog studija informatologije Kolić, Stojić, Konjevod, Djetka i Milković sudjelovali su u likovnoj radionici s djecom školske i predškolske dobi centra za pružanje usluga u zajednici „Klasje“.

Tema radionice je bila izrada makete akvarija korištenjem kolaž papira i flomastera. U radionici je sudjelovalo sedmero djece.

Ivan Milković

Izvještaj s radionice u dječjem domu Klasje

Kao i prošle godine, klub studenata informacijskih znanosti Libros početkom je prosinca na ulazu Filozofskog fakultetu postavio kutiju za skupljanje donacija za Dječji dom Klasje. Skupljale su se igračke, školski pribor i slatkiši. Skupljanje donacija trajalo je do 19.12. kada su ih studentice Lucija Grgić, Marijana Đurčević, Tomislava Konjevod i Mihaela Kolić odnijele u Klasje te održale kreativnu božićnu radionicu s djecom. Izrađivali su bor i ukrase za bor kao i božićne čestitke. Osim toga su se pjevale božićne pjesme i igrale razne igre. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su donirali nešto za ove mališane, a klub Libros planira nastaviti jednom mjesečno posjećivati Klasje i održavati radionice.

Mihaela Kolić

STEM KITTEENS

„STEM Kitteens je projekt koji je pokrenut s ciljem edukacije cura od 13 do 20 godina kako bi ih potaknuli prema tehničkim smjerovima i znanjima te osnažili žensku populaciju u samom IT-u. Projekt okuplja lokalnu zajednicu koja bi radila na razmjeni iskustva, vještina i znanja te se tako povezali sa ostalim zajednicama u Hrvatskoj i Europi“.

Ideja o projektu započeta je 2017. godine, a sa provedbom je nastavila u 2018. i u 2019. godini. Nakon Osijeka prošle i ove godine, nakon Vukovara, Koprivnice, Nove Gradiške, Duge Rese i Velike Gorice, radionice STEM Kitteensa su se završile u Zagrebu. Program radionica se održao 30. studenog 2019. Održane su četiri radionice: Maxi fun with MicroBit, izrada web stranica, izrada modela katapulta te radionica Roboti MindStorms koju su održale studentice prve godine diplomskog studija na Filozofskom fakultetu Rečić Helena i Svalina Ivana. Okupljanje predavača i sudionika radionica bilo je u 8:30, pozdravnu riječ je držala organizatorica Maja Katić, a nakon nje i predstavnik britanske ambasade. U 10:00 sati se krenulo s prvim setom radionica, od 13:00 do 13:30 je bila pauza za ručak, a od 13:30-16:00 se nastavio drugi set radionica. U 16:00 organizirana je podjela diploma djevojkama koje su sudjelovale u projektu. Nakon uspješno odrađenih radionica, tim je uspješno obavljen posao i zatvaranje sezone proslavio na zagrebačkom Zrinjevcu uz početak Adventa.

Helena i Ivana: „Iskustvo koje bi svakome preporučile. Nova poznanstva, puno novih znanja, dobra atmosfera, timski rad i uživanje. Definitivno spajanje ugodnog s korisnim i nešto što bi sigurno ponovile“.

Helena Rečić

Sudjelovanje na konferenciji INFuture 2019


Studentica diplomskog studija Informatologije Ivona Palko sudjelovala je 21. studenoga 2019. godine na konferenciji INFuture 2019: Knowledge in the Digital Age u Zagrebu. Tom prigodom izložila je rad pod nazivom Music information seeking behaviour among the students of Humanities and Social Sciences at the University of Osijek koji je pripremljen u suautorstvu s doc. dr. sc. Darkom Lacovićem i studenticom Lanom Horvatić.

doc. dr. sc. Darko Lacović

IFLA CPDWL Satellite Meeting

IFLA-in stručni skup posvećen kontinuiranom stručnom usavršavanju i učenju na radnom mjestu (CPDWL  – Continuing Professional Development and Workplace Learning) održan je 20. i 21. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj je skup bio prilika za susret knjižničara i informacijskih stručnjaka koji su na ovogodišnjem satelitskom sastanku raspravljali o promjenama koje donosi digitalna transformacija za „informacijska društva“. Ovaj satelitski sastanak rezultat je suradnje IFLA-e s Hrvatskim knjižničarskim društvom (HKD) koja je omogućila raspravu i razmjenu ideja o utjecaju digitalnog svijeta na naše sadašnje i buduće informacijske i komunikacije vještine. Na skupu je prisustvovalo četrdesetak predavača i oko dvjesto sudionika, a pojedina su predavanje bila iznimno dobro primljena. Nakon uvodnih pozdrava, Philip Schreur (Stanford University, SAD), održao je predavanje o pametnim društvima i sporim knjižnicama odnosno knjižnicama koje trebaju napredovati u svojim zajednicama te naveo kako su upravo knjižničari pokretači tih promjena. Potom je Mario Hibert (Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina) govorio o ekologiji pametnog ne strukturiranja tj. o alternativama u knjižničarskoj zajednici. Skup je zatvorila Tatjana Aparac-Jelušić koja je naglasila da knjižničarske i informacijske škole i odjeli moraju kontinuirano raditi na poboljšanju svojih programa i pritom utvrditi osnovne profesionalne vrijednosti na kojima bi se trebale graditi nove vještine i kompetencije budućih stručnjaka.

Na konferenciji su, kao volonteri, sudjelovali Jure Žilić (student diplomskog studija Informatologije i Informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu Osijek) i Tomislava Žilić (studentica preddiplomskog studija Informatologije na Filozofskom fakultetu Osijek). Tijekom ovog satelitskog sastanka imali smo mogućnost poslušati i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica. Predavanje na kojem smo prisustvovali i koje je ostavilo najviše dojma na nas je predavanje Ulrike Lang (Hamburg State and University Library, Njemačka)  pod nazivom „Challenging Presentation Needed?“. Mislim da je ovo predavanje nama kao studentima bilo najkorisnije, jer smo naučili kako pravilno prezentirati. Od izgleda prezentacije, sadržaja pa sve do izgleda predavača samo su neki od segmenata o kojima je Ulrike Lang pričala. Uspjeli smo se zabaviti, naučiti nešto novo i ostvarili kontakte koji će nam zasigurno pomoći u budućnosti.

Tomislava Žilić

Sudjelovanje na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019)

Studentice Katarina Đurđević i Anamarija Eskeričić sudjelovale su na Autumn School for Informational Retrieval and Foraging 2019 (ASIRF 2019) od 22. do 27. rujna 2019. godine. Kako bi mogle sudjelovati, studentice su se prijavile na stipendiju za ASIRF 2019 koju je nudila organizacija The German Academic Exchange Service (DAAD) i ACM SIGIR. Osim toga, bilo je potrebno poslati životopis i motivacijsko pismo te platiti participaciju od 50 eura koju im je financirao Filozofski fakultet Osijek. Putne troškove studentice su unaprijed same financirale, no po povratku kući ti su im troškovi refundirani. Mjesto održavanja ASIRF-a bilo je Schloss Dagstuhl, Informatički centar Leibniz. Teme na predavanjima u sklopu ASIRF-a bile su: temelji IR-a, interaktivni IR, evaluacija temeljena na upitima, semantičke anotacije za IR, IR za digitalne humanističke znanosti, vrednovanje IR-a, duboko učenje za IR, IR sustavi. Predavanja su se održavala svaki dan od 08:30 do 21:00, ali u to vrijeme bili su uključeni i doručak, ručak i večera te dvije pauze za kavu. Bilo je 20 studenata koji su sudjelovali na ASIRF-u, a dolazili su iz raznih zemalja: Njemačka, Kina, Finska, Indija, Hrvatska. U srijedu, 25. rujna, studenti su otišli na gotovo cjelodnevni izlet u Trier, najstariji njemački grad. Izlet je obuhvaćao obilazak grada i njegovih znamenitosti gdje su studenti mogli saznati puno o prošlosti grada, posjet vinariji, uključujući i kušanje vina te naposljetku večeru. Na samome kraju slijedi nekoliko slika s ASIRF-a:

Čitanje slikovnica u dječjem vrtiću “Sunčica”

U četvrtak, 6. lipnja 2019. godine, studenti treće godine preddiplomskog studija Informatologije: Josipa Tustanić, Adriana Hibik, Maria Holjevac i Mihaela Grgić održale su programe čitanja slikovnica u DV “Sunčica” u Osijeku. U jednoj skupini studentice su s djecom “čitale” slikovnicu “Brojevi” autorice Aino-Maija Metsolae uz aktivnost vježbanja ranih matematičkih koncepata. S drugom skupinom djece, studentice su pročitale “Oliviu” autora Iana Falconera. Uslijedila je aktivnost prorađivanja iskustva pročitanog kroz ples. Ove aktivnosti osmišljene su i provedene pod mentorstvom doc.dr.sc. Ivane Martinović i asistentice Mirne Gilman Ranogajec u sklopu kolegija Knjižnični programi i usluge za djecu i mlade.

doc. dr. sc. Ivana Martinović

Susret s književnicom Silvijom Šesto

U četvrtak, 23. svibnja 2019. g. na Filozofskom fakultetu u Osijeku održan je susret s književnicom Silvijom Šesto u organizaciji studenata III. godine Informatologije pod mentorstvom doc.dr.sc. Ivane Martinović i asistentice Mirne Gilman Ranogajec. U prvom dijelu susreta sudjelovala su djeca iz dječjih vrtića Lane i Tani Nani. Silvija Šesto na interaktivan je način djeci čitala i predstavila svoju slikovnicu “Uhvati mi plavog medu” koja je nagrađena nagradom Grigor Vitez za tekst i ilustraciju. U drugom dijelu susreta s književnicom su se susreli studenti III. godine Informatologije. Studenti su osmislili i proveli intervju s književnicom. Razgovarali su o književniku kao profesiji, aktualnim pitanjima vezanim uz lektiru, nakladništvu knjige za djecu i mlade u Hrvatskoj itd.

doc. dr. sc. Ivana Martinović