Arhiva za ‘Studentski kutak’ Kategoriju

Nagrađeni studenti Odsjeka za informacijske znanosti na međunarodnoj konferenciji LIDA 2018

Na međunarodnoj konferenciji Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age – LIDA)  koja se u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a održala u Zadru od 13. do 15. lipnja 2018. nagradu za najbolji studentski rad dobile su studentice diplomskog studija Informatologije iz Osijeka Vedrana Filić, Tena Vilček i  Mateja Paradžik  za svoje istraživanje pod naslovom The Role of Osijek Public Library in Modern Society: With Special Consideration of It’s Physical Accessibility.

Čestitamo!

Nagrada pored povelje uključuje i iznos od 500 Eura koji su osigurali anonimni donatori.

Pored nagrađenog rada, na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i sljedeći studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku:

Izlaganje na sesiji Student Showcase:

  1. Ivona Grgić and Cvijetin VidakovićOnline Information Behavior of Older Adults: Pilot-Study from Osijek Retirement Home
  2. Vedrana Filić, Tena Vilček and Mateja ParadžikPublic Library Space Assessment from Librarians and Patrons’ Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek

Posterska izlaganja:

  1. Jure Žilić and Anita Papić. E-Citizen: Perceptions and Experiences of Modern Citizenry in Croatia
  2. Ana Leh, Dajana Stojanović and Anita PapićInstructional Design Models for Diversity, Inclusivity and Flexibility
  3.  Tomislava Žilić, Jure Žilić and Sanjica Faletar TanackovićPublic Libraries Are for All?: The Study of Perception and (non) Use of Public Libraries by Working Class Adults in the City of Osijek
  4. Tomislava Žilić and Ivana Svalina. How Diverse Is LIDA?
  5. Endrina Eskić and Ivana ĆosićThe Opinion of ihe Information Science Students of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek on Introducing the Picture Book “My Rainbow Family” in Libraries

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

 

Rektorova nagrada studentima Odsjeka za informacijske znanosti u akademskoj godini 2017./2018.

 

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti Josipa Iljić, Manuela Orličnik, Ivana Dejanović, Cvijetin Vidaković, Elizabeta Kotromanović i Iva Magušić-Dumančić dobitnici su Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. za sudjelovanje u pripremi 6. broja časopisa Libros.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku će uručiti nagrade studentima 28. svibnja 2018. godine prigodom proslave Dana Sveučilišta.

Čestitamo!

Predstavljanje časopisa “LIBROS”

Promocija novog broja Librosa kojeg izdaje istoimeni Klub studenata informacijskih znanosti “Libros” pri Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku održana je 23. svibnja 2018. u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta. Časopis su predstavili Lana Horvatić, predsjednica udruge Libros, Ivona Palko, zamjenica predsjednice i Cvijetin Vidaković, glavni urednik časopisa. Časopis je namijenjen studentima informacijskih i srodnih znanosti te svim ostalim zaintersiranim čitateljima. Osim stručnih tema, objavljuje i članke vezane uz studentski život.

 

InfoDASKA 2018 – Mostar

Studentska konferencija InfoDASKA održala se 10. i 11. svibnja 2018. godine u Mostaru. Na konferenciji je sudjelovalo 6 studenata s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Katarina Đurđević, Ana Boras, Antonela Galić, Ivana Svalina, Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Katarina Đurđević i Ana Boras zajedno su predstavili rad na temu „Stavovi studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku o fenomenu podatak, informacija, znanje“. Antonela Galić napravila je rad u suradnji s Tenom Ištuk, ali je samostalno predstavila rad na temu „Kompetencije informacijskih stručnjaka 21. stoljeća“. Ivana  Svalina predstavila je rad na temu „Put do informacije: informacijska pismenost studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“, te su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević predstavili rad na temu „IT kompetencije zaposlenika AKM ustanova na području Osijeka“. Studenti su krenuli u Mostar u utorak, 8. svibnja u 20:40 h s osječkog kolodvora, te su stigli u Mostar u srijedu, 9. svibnja u 07:00h. Studenti su bili smješteni u hostelu „Dino“ u kojemu su imali dva noćenja. Prvi dan studenti su obilazili grad Mostar i Međugorje. Drugoga dana, odnosno prvog dana konferencije, studenti su se upoznali s organizatorima konferencije nakon čega je slijedila registracija za konferenciju te slušanje gostujućeg predavanja. Nakon toga, prvo  izlaganje prvog dana konferencije imali su Stijepo Vrdoljak i Mislav Glavačević. Nakon pauze, svoje izlaganje imale su i Katarina Đurđević i Ana Boras. U trećem bloku izlaganja prvoga dana konferencije, svoje izlaganje imala je Ivana Svalina. Nakon završetka prvoga dana, organizirano je večernje druženje za sve studente koji su sudjelovali na konferenciji. Idućega dana konferencije svoje izlaganja imala je Antonela Galić, te je konferencija uspješno privedena kraju. Potom je slijedilo zajedničko fotografiranje, zahvala organizatora svim gostima, nakon čega su Antonela Galić i Mislav Glavačević najavili održavanje studentske konferencije InfoDASKA 2019 u Osijeku te pozvali sve prisutne na što veći odaziv i zahvalili se organizatorima na lijepom gostoprimstvu. Nakon toga, jedan od organizatora proveo je sve studente kroz turističko razgledavanje Mostara čime im je skratio vrijeme do čekanja autobusa za povratak kući koji je polazio u 20:40 s mostarskog kolodvora. Studenti su došli u Osijek u subotu, 12. svibnja u 07:00h.

Mislav Glavačević

Studenti Informatologije na Pop up pikniku

Dana 20. travnja 2018. godine studentice 2. godine Dvopredmetnog diplomskog studija informatologije Matea Šumrada, Sanja Sušilović, Katarina Paulić i Matea Paradžik pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Gordane Dukić sudjelovale su na Pop up pikniku u Habjanovcima u Etno kući. Pop up piknik je organiziran kako bi studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta i studenti Odjela za kulturologiju predstavili rezultate istraživanja o migrantima i izbjeglicama. Studentice informatologije provele su medijsku analizu izvješćivanja o migracijama i izbjeglicama.

Studenti su sudjelovali u istraživačkom dijelu međunarodnog Erasmus+ projekta Grandama’s story čiji je nositelj engleska neprofitna organizacija Legacy WM, a hrvatski partneri koji sudjeluju u projektu su Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza. Ciljevi projekta uključuju razvoj novih digitalnih alata i edukativnih materijala za rad s mladim migrantima i izbjeglicama te njihovo uključivanje u aktivnosti zajednice.

Više možete pročitati u Sveučilišnom glasniku.

izv. dr. sc. Gordana Dukić

Photo by: Dražen Lazić

O BOBCATSSS 2019 i projektu EINFOSE u EUCLID-ovom Newsletteru

U 35. EUCLID-ovom Newsletter-u možete pročitati priloge prof. dr. sc. Kornelije Petr BalogIvone Grgić, studentice 1. godine dvopredmentog diplomskog studija Informatologije. Prof. dr. sc. Petr Balog predstavila je projekt Erasmus + Project European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization (EINFOSE), a studentica Ivona Grgić BOBCATSSS 2019 – međunarodnu studentsku konferenciju koja će se po prvi puta održati u Osijeku od 22. do 24. siječnja 2019. godine.

Više možete pročitati na EUCLID-ovim mrežnim stranicama.

 

Studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Klub Libros) i djeca iz Klasja posjetili Arheološki muzej

 

Dana 3. svibnja 2018. studentice 3. godine preddiplomskog studija Informatologije (Klub Libros) organizirale su još jednu igraonicu za djecu iz Klasja (dječji dom). Kako se u mjesecu svibnju obilježava Međunarodni dan muzeja, ovomjesečna se igraonice održala u Arheološkom muzeju u Osijeku. Djeca su uz iznimno zanimljivo vodstvo muzejske pedagoginje Jesenke Ricl obišla muzejski postav te rješavala interaktivne zadatke. U planu je nastavak suradnje i sudjelovanje u kreativnim radionicama koje su organiziraju u okviru 23. edukativno-muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja na temu lađe.

Sanjica Faletar Tanacković

Noć knjige

Noć knjige je događaj koji ima za cilj promovirati i poticati čitanje i koji se svake godine obilježava u Osijeku na različitim lokacijama. Kolegica Endrina Eskić i ja odlučile smo ove godine predstaviti naš fakultet, Odsjek za informacijske znanosti i Klub studenata informacijskih znanosti Libros. Događaj se održao 23. travnja 2018. godine u Knjižari Novoj s početkom u 18 sati. Temu koju smo kolegica i ja odabrale uz pomoć profesorice Mirne Gilman Ranogajec i Jelene Lakuš, nosila je naziv ”Interaktivna dječja slikovnica”. Način na koji smo prikazali temu bila je izrada prezentacije te izlaganje u trajanju od 45 min. Navedena tema odabrana je kako bi se različitoj populaciji prikazala važnost čitanja kroz različite vrste slikovnica, važnost pedagoške uloge te odnosa roditelj-dijete. Reakcije publike bile su pozitivne, predavanje je bilo interaktivno te se tema uspjela na odličan način prikazati i objasniti publici.

Ivana Ćosić

Pohvala studentima za izvannastavne aktivnosti 2017./2018.

Dana 9. veljače 2018. godine, na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, studentici I. godine dvopredmetnog diplomskog studija Informatologije i Informacijske tehnologije, Ivani Dejanović, dodijeljena je Pohvala studentima za izvannastavne aktivnosti kojima su pridonijeli ugledu Fakulteta (međunarodna natjecanja, izlaganja na znanstvenim skupovima, radovi u časopisima, umjetničke ili športske skupine, rad u studentskim udrugama i slično). Pohvala je dodijeljena Odlukom Fakultetskog vijeća u skladu s Pravilnikom o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata (članak 11, 12, 13,14 i 15). Kratko priopćenje o proslavi 57. godišnjice Filozofskog fakulteta i nagrađenim djelatnicima i studentima možete pročitati u Sveučilišnom glasniku

Posjet knjižnici Medicinske škole u Osijeku

U okviru kolegija Organizacija i poslovanje informacijskih ustanova II studenti 3. godine preddiplomskog studija Informatologije 24. travnja 2018. godine posjetili su knjižnicu Medicinske škole u Osijeku. Knjižničarka Alta Pavin Banović upoznala je studente s poviješću i razvojem knjižnice te detaljno predstavila odgojno-obrazovnu, stručnu i kulturno-javnu djelatnost školske knjižnice. Između ostalog knjižničarka je naglasila da se u suradnji s knjižnicom u školi obilježavaju manifestacije kao što su Mjesec knjige, Noć knjige, Međunarodni dan pismenosti (8. rujna) te da su učenici angažirani u pripremi različitih izložbi.

dr. sc. Darko Lacović, poslijedoktorand

Pretraživanje
Arhiva