Arhiva za ‘Studentski kutak’ Kategoriju

RoboCode

U rujnu 2017. godine, početkom nove akademske godine, krenuli smo s projektom RoboCode. Inicijator projekta bio je profesor Jakopec koji je održavao radionice s EV3 Lego Mindstorms robotima te je svoje znanje odlučio prenijeti na studente. Tako smo pokrenuli program osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u nastavi ka STEM području. U pokretanju projekta sudjelovali su i pojedinci iz OSC-a, Rotary Kluba Juraj Strossmayer, NK Osijeka, Bobija te Biscuit People-a. Zbog kvalitete projekta odlučili smo održati radionice s 10 djece iz svake škole kako bismo ih mogli detaljno upoznati s Lego Mindstorms robotima. Osim učenja, djeca su se na svakoj radionici imali prilike zabaviti osmišljajući programe na robotu koji bi pokazivali njihovu kreativnu stranu.

 

Na temelju tih programa odabirali smo dva pobjednika koje je očekivao Hackathon nakon svih održanih radionica. Tijekom projekta posjetili smo i gimnazije u Vukovaru te III. gimnaziju u Osijeku, kao i prvašiće u osnovnoj školi u Čepinu. Nakon 8 održanih radionica, uslijedile su pripreme za Hackathon te i sam Hackathon gdje je na kraju kao pobjednica proglašena Nika Važić, učenica osnovne škole „Franje Krežma“, a nagrada je bila EV3 robot. Radionice su se nastavile pa su tako volonteri posjetili i dvije škole u Vinkovcima, a održano je i nekoliko radionica u Dalmaciji. Sveukupno 12 volontera i studenata Informacijskih tehnologija s Filozofskog fakulteta sudjelovalo je u projektu, a to su: Ivona Grgić, Marija Buhin, Tena Vilček, Ivana Ćosić, Dajana Stojanović, Endrina Eskić, Lana Horvatić, Andrea Mihaljević, Jelena Duvančić, Katarina Blažević i Ana Leh. S brojkom većom od 300 djece prešli smo svoja očekivanja za projekt koji se nastavlja održavati i dalje čije je vođenje ove godine preuzela studentica Ivana Ćosić, skupa s novim studentima Filozofskog fakulteta i ne sumnjamo da će se tradicija provođenja projekta nastaviti i dalje.

Ana Leh

Stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prijašnjih godina, i ovog su ljeta studenti, točnije studentice Odsjeka za informacijske znanosti odrađivale svoju praksu u samostanskoj knjižnici Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Praksa se odvijala u ljetnom periodu, od 12. srpnja do 19. rujna. Osim studentica i nastavnika našeg Odsjeka sudjelovali su i studenti i nastavnici Odsjeka za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studentice su bile podijeljene u četiri grupe i u Blatu su boravile po dva tjedna. Pod mentorstvom asistentice Ines Horvat praksu su odradile tri grupe. Prva je grupa praksu odrađivala u razdoblju od 12. do 26. srpnja, a u njoj su bile Maja Šimenić i Adriana Hibik te studentica Josipa Ljubić i asistentica Nikolina Peša sa Sveučilišta u Zadru . Od 8. do 22. kolovoza u Blatu su boravile Ivana Svalina, Helena Rečić i Tomislava Žilić, a od 22. kolovoza do 5. rujna Ana Boras, Rea Čevapović i Marijana Đurčević. Zadnja grupa u Blatu je boravila od 5. do 19. rujna, a u njoj su pod mentorstvom knjižničarke Zrinke Džoić sa Sveučilišta u Zadru praksu odrađivale Sara Bajić i Mihaela Grgić. Sve studentice bile su smještene u prostorijama samostana kod časnih sestara koji odiše jednom posebnom toplinom. Knjižnica se također nalazi u sklopu samostana, a pristup do nje je ograničen.

 

Radni dan je započinjao oko 8:30, ali prije posla neizostavan je bio fini doručak i kava koji su nas svako jutro u 8 sati dočekali na stolu. Poslovi koji su se odrađivali su: katalogizacija u sustavu Crolist, izdvajanje građe iz fonda koja pripada zbirci Ostojić, reorganizacija i nadopunjavanje zbirke periodike koja je bila smještena u prizemlju samostana te naposljetku rekapitulacija obavljenih poslova i početak planiranja za buduće radnje. Nakon ručka koji je bio u 13 sati, odmarali smo ili se otišli okupati na neku od korčulanskih plaža.  Poslije odmora nastavili bi raditi do 18 sati te bi dan završili večerom koja je bila u 19 sati. Nakon večere često smo odlazili u šetnju Blatom. Osim znanja koje smo stekli odrađivanjem stručne prakse, usvajanja radnih navika i sklapanja novih prijateljstava, našli smo vremena i za istraživanje otoka Korčule. Tako smo posjetili i sam grad Korčulu, Velu Luku, mjesto Prižbu, otok Proizd udaljen pola sata vožnje brodom iz Vele Luke, ali i ostala manja mjesta i plaže ovog prekrasnog otoka.

Svim studentima preporučili bismo ovakav oblik odrađivanja prakse jer, osim što se usvoji puno znanja i iskustva, upoznaje se i jedan novi, nama često nepoznat način života, kao što je život i rad u samostanu. Ovim putem htjeli bismo još jednom zahvaliti svim časnim sestrama koje su nas lijepo ugostile u svom domu i brinule da nikada nismo gladni.

Adriana Hibik i Maja Šimenić

Projekt Prandau – Norman

Projekt Prandau – Norman održan je u Muzeju Slavonije 18. svibnja 2018. u večernjim satima. U projektu su sudjelovali zaposlenici Muzeja Valpovštine, Jesenka Ricl, muzejska pedagoginja Muzeja Slavonije, Hrvatsko narodno kazalište i studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije Mirna Orešković, Tijana Nikolić, Marija Žilić i Filip Mudri. Studenti su sudjelovali u izložbi odjeveni u odijelo i haljine te su predstavljali članove obitelji Prandau – Normann, izlagali o dolasku i životu obitelji na ove prostore, odgovarali na postavljena pitanja posjetitelja te predstavili projekt.

STEM Kitteens

Kitteens, projekt koji se prvi put održao 8. i 9. lipnja 2018. godine u Osijeku, “pokrenut je s ciljem edukacije djevojak od 14 do 19 godina kako bi ih potaknuli prema tehničkim smjerovima i znanjima te osnažili žensku populaciju u samom IT-u. Projekt okuplja lokalnu zajednicu koja bi radila na razmjeni iskustva, vještina i znanja te se tako povezali sa ostalim zajednicama u Hrvatskoj i Europi” (https://kitteens.org/).

Ivona Palko

Posjet Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku

U okviru kolegija Teorija i praksa informacijskih djelatnosti studenti prve godine preddiplomskog studija Informatologije 31. listopada 2018. godine posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku (GISKO). Tom prigodom Siniša Petković, dipl. knjižničar proveo je studente kroz knjižnicu te ih upoznao s poviješću knjižnice i uslugama u Austrijskoj čitaonici, a djelatnici koji rade na ostalim odjelima predstavili su studijsku čitaonicu, rad razvojne matične službe, odjel obrade i službu nabave građe. Na posljetku studenti su obišli posudbeni odjel za odrasle te odjel za rad s djecom i mladima.

Darko Lacović

43. skupština i stručni skup Hrvatskog knjižničarskog društva

Jure Žilić, student 2. godine diplomskog studija Infomatologija i Informacijska tehnologija, sudjelovao je na 43. skupštini i stručnom skupu Hrvatskog knjižničarskog društva, pod nazivom “Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030”, koji se održao od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji. Žilić je na skupu volontirao i predstavio rad u obliku posterskog izlaganja, naslovljen “Znanstvena istraživanja u hrvatskom knjižničarstvu iz perspektive knjižničara: rezultati istraživanja”, koji je izrađen u suautorstvu Jure Žilić (Filozofski fakultet Osijek), Sanjica Faletar Tanacković (Filozofski fakultet Osijek) i Maja Panian Selimić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).

Sanjica Faletar Tanacković

 

Prijem studenata prve godine preddiplomskog studija informatologije

Dana 1. listopada 2018. godine održan je prijem studenata prve godine preddiplomskog studija informatologije. Okupljenim se studentima obratila zamjenica voditelja Odsjeka za informacijske znanosti izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković. Zaželjela im je dobrodošlicu na Fakultet i sam Odsjek te ih upoznala s akademskim pravima i obvezama.

FEIS – International Symposium on the Future of Education in Information Science

U vremenu od 10.-11. rujna 2018. u Pisi (Italija) održan je međunarodni simpozij pod nazivom Future of Education in Information Science (FEIS). Ovaj je simpozij bio završna manifestacija u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta EINFOSE (European Information Science Education: Encouraging Mobility and Learning Outcomes Harmonization, http://einfose.ffos.hr/). Projekt koji je započeo 2016. godine za cilj je imao istražiti mogućnosti harmonizacije ishoda učenja na razini visokoškolskih ustanova u području informacijskih i komunikacijskih znanosti u Europi, a sve s ciljem poticanja mobilnosti studenata na europskoj razini te privlačenja studenata koji su preddiplomski studij završili u nekom drugom znanstvenom području na diplomski studij informacijskih znanosti.

Na FEIS konferenciji predstavljen je nacrt dokumenta nastalog u sklopu projekta pod nazivom Policy Recommendations for Entry Requirements and Learning Outcomes in Information Science, a za njegovu finalizaciju upotrijebit će se brojni komentari I rasprave koje su vođene tijekom simpozija. Finalni document bit će upućen nacionalnim i međunarodnim tijelima i agencijama koje skrbe za visokoškolsko obrazovanje informacijskih stručnjaka, njihove kompetencije, te priznavanje kvalifikacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Simpozij je okupio brojne stručnjake zainteresirane za temu obrazovanja iz raznih zemalja svijeta, a kao pozvani izlagači sudjelovali su Leif Kajberg (School of Library and Information Science, Denmark), David Bawden (City, University London, UK), Gary Marchionini (School of Information and Library Science, University of North Carolina at Chapel Hill, USA) te Anna Maria Tammaro (DILL International Master Digital Library Learning, University of Parma, Italy).

Na simpoziju su izlagali i članovi Odsjeka:

Sanjica Faletar Tanacković i Jure Žilić (zajedno s kolegama iz Turske) Serap Kurbanoglu i Yurdagul Unal (Hacettepe University, Turkey)  na radu pod nazivom Student perceptions of LIS programs and profession: Study among undergraduates in Croatia and Turkey

Boris Badurina i Boris Bosančić s posterom Which ICT competencies should be required by students enrolled at graduate programs in Information Science?

te studenti Ivona Grgić, Cvijetin Vidaković i Zvonimir Žulj koji su posterom predstavili Odsjek.

 

 

Uvodno izlaganje i predstavljanje projekta održale su Tatjana Aparac-Jelušić i Kornelija Petr Balog.

Kornelija Petr Balog

Filozofijada 2018.

Filozofijada je studentski događaj koji se održava svake godine te mu je cilj povezivanje studenata filozofskih i filoloških fakulteta Jugoistočne Europe. Cilj događaja je postizanje komunikacije i suradnje studenata kroz različite aktivnosti. Na Filozofijadi se odvijaju natjecanja u sportovima, kvizu znanja, debati itd. Filozofijada 2018. se održala u Crnoj Gori u mjestu Bečići od 28. travnja do 3. svibnja 2018. Filozofski fakultet Osijek na  Filozofijadi sudjeluje tek nekoliko godina, ali odaziv studenata je uvijek velik. Ove godine na Filozofijadu je poslano 83 studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku te je većina sudjelovala u različitim aktivnostima. Vrijeme smo provodili na utakmicama, kvizovima, debatama, plaži i drugim mjestima za zabavu te je opuštanje bilo zajamčeno. Filozofijada je mjesto savršeno za upoznavanje drugih studenata i druženje. Nadamo se da će i sljedeće godine odaziv biti velik.

Tomislava Žilić

Kulendayz 2018

Ususret nadolazećoj akademskoj godini održani su još jedni, ove godine jubilarni deseti KulenDayzi. Ova je konferencija značajna za naše prostore budući da je jedina konferencija koja se održava u istočnom dijelu Hrvatske, a dotiče se tema iz područja informacijske znanosti. Prepoznatljiva je po puno narančaste boje, puno slame i po slavonskom specijalitetu kulenu po kojemu je i dobila tako prepoznatljivo ime. Ove su godine predavanja i zanimljiv program održani na dvije lokacije – u prostoru streljane Pampas i u Poduzetničkom inkubatoru BIOS koji je bio rezerviran za najmlađe posjetitelje konferencije. Konferencija je sveukupno trajala 3 dana –  od petka 31. kolovoza do nedjelje 2. rujna.

Dr. sc. Tomislav Jakopecu je 1. rujna u sklopu KulenDayz Teacherz sekcije imao predavanje na temu “Razgovarajmo o programskom jeziku Pythonu” namijenjeno profesorima informatike u osnovnim i srednjim školama.  S obzirom da će se Python od jeseni učiti u školama, predavanjem su istaknute pozitivne i negativne strane navedenog programskog jezika te su se razmatrale razlozi njegova odabira, ali i mogućnosti njegovog zauzimanja značajnijeg udjela u odabiru programskih jezika “privrede” i u Hrvatskoj.

Marija Holjevac, Ivana Svalina i Borna Ungar, studenti Odsjeka za informacijske znanosti volontirali su na konferenciji te su u suradnji s ostalim volonterima pripremali poklone (goodie bags) za polaznike konferencije, sastavljali lego-robote te stekli još jedno iskustvo kao i nova poznanstva.

dr.sc. Tomislav Jakopec

Marija Holjevac i Ivana Svalina

 

 

Pretraživanje
Arhiva