Naslovna


Sociologija

Dobrodošli na stranice studija sociologije Filozofskoga fakulteta u Osijeku!

Noć knjige 2018. - Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, 23. travnja 2018. u 18 sati

Datum objave: 04.04.2018.


Predavanje: Čitanje i internet: utjecaj lažnih vijesti posredovanih društvenim mrežama na stavove o cijepljenju

Predavači: Tomislav Levak, mag. cult.

                    Izv. prof. dr. sc. Željko Pavić

Sažetak predavanja:

Predavanje će se baviti aktualnom medijskom i društvenom problematikom – vrstama i načinima širenja lažnih vijesti („fake news“) putem novomedijskih platformi, u prvom redu društvenih mreža, kao i opasnostima, posljedicama i načinima sprječavanja navedene sve češće pojave. Bit će istaknute promjene koje dostupnost informacija na internetu, kao i interakcija na internetskim društvenim mrežama donose u percipiranju znanstvenih autoriteta i znanosti kao institucije, osobito kada su u pitanju zdravlje i dolaženje do informacija o zdravlju. Kao ilustracija analizirat će se pitanje odnosa prema cijepljenju, odnosno kako novi način usvajanja informacija na internetu dovodi do osporavanja medicinskih autoriteta i jačanja negativnih stavova prema cijepljenju.

 Ukratko o predavačima:

Tomislav Levak, mag, cult., magistar je kulturologije (smjerovi Medijska kultura i Kulturalni menadžment) te doktorand komunikologije. Dugi niz godina radio je kao novinar niza nacionalnih i tiskanih medija, redom: Slobodne Dalmacije, Jutarnjeg lista, Slavonskog doma i Glasa Slavonije. Od ožujka 2015. godine urednik je Sveučilišnog glasnika, službenoga glasila Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a od travnja 2015. radi kao asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku. U svojoj doktorskoj disertaciji, koja je u izradi, bavi se upravo problemom širenja lažnih vijesti putem novih medija. Sudjelovao je već na petnaestak domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija i skupova te objavio desetak znanstvenih radova i jednu koautorsku knjigu.

 Izv. prof. dr. sc. Željko Pavić, sociolog je i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a najvažnija su mu područja znanstvenoga interesa sociologija medija, sociologija znanosti i sociologija religije. Osobito se bavi pitanjem novih medija i njihovog utjecaja na percepciju znanja, znanosti i pseudoznanosti, kao i na promjene u formama religioznosti u današnjem društvu. Objavio je tridesetak znanstvenih radova, jedan sveučilišni udžbenik i jednu autorsku knjigu. Vodio je jedan znanstveni projekt i sudjelovao na dvadesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih konferencija.

Studentska GREEN konferencija

Datum objave: 15.03.2018.


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za okoliš i zdravlje (IFEH) te mrežom institucija iz Hrvatske i inozemstva organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. svibnja 2018.

Obavijest o konferenciji nalazi se OVDJE.