11. ciklus Otvorenog četvrtka: 50 nijansi crne: depresivni poremećaj u jeziku i predodžbi

U četvrtak, 27. travnja 2023., održat će se osmo popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno 50 nijansi crne: depresivni poremećaj u jeziku i predodžbi, koje će održati prof. dr. sc. Goran Faletar. Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

Depresija je vrlo čest psihički poremećaj, koji može izrazito nepovoljno utjecati na osjećaje, razmišljanje i ponašanje osobe. Karakterizira ju gotovo stalan osjećaj tuge, beznađa i/ili strepnje, gubitak interesa za aktivnosti u kojima je osoba nekada uživala, kao i naglašena društvena izoliranost. Depresiju usto prate i tjelesni simptomi poput stalnoga umora i iscrpljenosti te poremećaja sna i apetita. Depresija je bolest koja se može izliječiti. Uz pomoć ispravne dijagnoze i terapije, većina oboljelih može prevladati svoj depresivni poremećaj. No radi toga se osobe koje imaju simptome depresije moraju za pomoć obratiti stručnjacima. U društvu je još uvijek česta stigmatizacija depresivnih osoba, pa sve to za rezultat ima činjenicu da ni osobe koje jasno uočavaju simptome vlastite depresije često ne traže pomoć u liječenju. Nedavna iskustva pandemije, potresâ i ratnih zbivanja u našoj blizini sve su navedene činjenice učinile vidljivijima nego ikad, no čini se da kao društvo još uvijek nismo spremni otvoreno razgovarati o njima. Zbog toga je svrha ovoga izlaganja analizirati i pojasniti jezične i kognitivne mehanizme koji nam mogu biti od značajne pomoći u komunikaciji o depresiji, posebice stoga što je, uz terapiju lijekovima, najčešći terapijski postupak u njezinu uspješnom nadvladavanju razgovor sa stručnim osobama. Jezik se u tome smislu pokazuje vrlo moćnim „alatom“, koji ne samo da nam omogućuje komunikaciju o neposrednoj stvarnosti nego ujedno i olakšava nadilaženje njezinih problematičnih aspekata. Slijedom navedenoga, u ovom izlaganju u okvirima kognitivnolingvističke teorije konceptualne metafore bit će analizirani predodžbeni mehanizmi i jezične strategije koje oboljelima od depresivnog poremećaja mogu biti od velike koristi u komuniciranju o vlastitome problemu, ali i u njegovu spoznavanju i trajnome rješavanju.

O PREDAVAČU:

Goran Faletar završio je diplomski studij kroatistike te doktorski studij jezikoslovlja. Redoviti je profesor na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Temeljno mu je područje znanstvenoga interesa kognitivna lingvistika, osobito kognitivna gramatika. Uz brojne znanstvene radove, u suautorstvu s Branimirom Belajem napisao je i objavio tri knjige prve teorijske gramatike u povijesti hrvatskoga jezika, Kognitivne gramatike hrvatskoga jezika (knjiga prva: Imenska sintagma i sintaksa padeža; knjiga druga: Sintaksa jednostavne rečenice; knjiga treća: Sintaksa složene rečenice).