Bajke i ružne istine o hrvatskom zdravstvu

U četvrtak, 11. siječnja 2024., na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana je nova tribina u sklopu programa Otvorenog četvrtka. Nakon prethodnih rasprava o kurikularnoj reformi, urbanizmu, rodnim odnosima u Hrvatskoj te krizi u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, na red je došao i razgovor o stanju u hrvatskom zdravstvu. Na dvosatnoj tribini sudjelovali su Ivica Belina, prof. (Koalicija udruga u zdravstvu), izv. prof. dr. sc. Aleksandar Džakula (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Snježana Ivčić (HAZU/Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) te Nataša Škaričić, prof. (Novosti).

Moderatorica Snježana Ivčić tribinu je otvorila osvrtom na pitanje manjka medicinskog osoblja u Hrvatskoj. Ivčić je istaknula da zdravstvenom sustavu nedostaje oko 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Pritom, sudionici su raspravili pitanje kadrovske politike te geografske raspoređenosti liječničkog kadra. Kao naročito problematične navedene su zabačene ruralne sredine u kojima se ne nalaze potrebni liječnici. Dok je Džakula upozorio na problem nekritičkog povećavanja broja liječnika, Škaričić je istaknula da su liječničke usluge čak i u gusto naseljenim gradovima nerijetko teško dostupne i neadekvatne. Dodala je da je sustav opterećen slabom administrativnom organizacijom. Usto kao poseban problem istaknula je primjere liječnika koji rade u javnom zdravstvu, a istodobno rade u privatnim poliklinikama. Neregulirani dvojni rad liječnika navela je kao središnji problem zdravstvenog sustava u Hrvatskoj te jedan od ključnih razloga postojanja dugačkih lista čekanja koje se godinama ne rješavaju.

Sudionici tribine osvrnuli su se i na pitanje onkoloških bolesti budući da se Hrvatska po broju umrlih od raka trenutno nalazi iznad europskog prosjeka. Belina je podsjetio da je pokrenuo neformalnu platformu Onkologija.hr koja je povezala različite onkološke udruge. Komentirajući najavu ministra zdravstva Vilija Beroša da će smanjiti liste čekanja na 270 dana, Belina je izjavio da takav potez neće biti od naročite pomoći pacijentima jer mjeseci čekanja na važnu pretragu za onkološkog pacijenta mogu samo značiti smrt ili pogoršanje zdravstvenog stanja.

Bilo je govora i o zaštiti podataka pacijenata, kao i o nezakonitim načinima na koje predstavnici farmaceutske industrije dolaze do istih. Govorilo se i o tom kako su pacijenti često prisiljeni samostalno ići kroz sustav, od jednog do drugog liječnika, što često nije nimalo lako. Pitanja publike potaknula su raspravu o slučaju srpskih liječnika iz Niša koji su radeći 12 vikenda bez naknade uspjeli znatno smanjiti liste čekanja. Isto tako razvio se razgovor o smrti novinara Vladimira Matijanića i odgovornosti splitskih liječnika za taj tragičan slučaj.

Snimka tribine dostupna je na YouTube-kanalu Otvorenog četvrtka.

Tekst: Luka Pejić, suvoditelj Otvorenog četvrtka

Fotografije: Stefan Zundanović