Učenici i profesorice Prirodoslovno-matematičke gimnazije iz Zagreba posjetili FFOS

Jedno od odredišta izvanučioničke nastave učenika zagrebačke Prirodoslovno-matematičke gimnazije bio je i Filozofski fakultet u Osijeku te predavanje dr. sc. Gorana Rema, redovitog profesora u trajnom izboru. Učenike i njihove profesorice Katarinu Dinješ i Karolinu Ujaković pozdravio je dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivan Trojan, predstavivši Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te prednosti studiranja u našemu gradu, osobito na Filozofskom fakultetu. Goste je pozdravila i prodekanica za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Jukić, približivši im ponudu studijskih programa na našemu Fakultetu, kao i sve oblike potpore koji su našim studentima na raspolaganju.

Hrvatsko ratno pismo: Noise Slawonische Kunst

Središnji događaj i cilj dolaska zagrebačkih gimnazijalaca na naš Fakultet bilo je predavanje književnika, znanstvenika i našega profesora s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Gorana Rema – Hrvatsko ratno pismo: Noise Slawonische Kunst. Učenici su time dobili priliku čuti kako izgleda pravo fakultetsko predavanje i nakratko se uživjeti u ulogu studenata. Prof. dr. sc. Goran Rem upoznao je učenike s poetikom hrvatskog ratnog pisma. Postavivši tematske okvire povijesnim uvodom o ratnim okolnostima u Slavoniji 90-ih godina prošloga stoljeća, kad se zlo naslonilo na naš svijet, profesor Rem predstavio je povijest i razvoj avangardnog intermedijalnog pokreta Noise Slawonische Kunst. Profesor Rem iznio je tezu kako se važnost spomenutog pokreta nalazi u tome što je on predstavljao jednu od temeljnih obrambenih reakcija opkoljenih gradova – posezanje za umjetnošću kao oblikom samoodržanja.

Muze šute dok topovi grme

Glazbenici, književnici, novinari, kritičari, filmaši i glumci pretvarali su povijest u kreativnost, nadglašavajući svojim stvaralačkim radom buku granata koje su padale na slavonske gradove ili, kako je zaključio profesor Rem, kreativna dimenzija umjetnosti rasturala je rat. Kao simbole ratne glazbene umjetnosti Rem je izdvojio Ivicu Čuljka ili Satana Panonskog i Nepopravljive iliti Damaged. Likovne snage predvodio je crtač stripova Dubravko Mataković, dok je razornu povijest koja nije mogla urušiti umjetnički svijet, u svojim kadrovima ovjekovječio Ivan Faktor, u jeku rata otvorivši kino dvoranu u Osijeku.

Da su ratne prilike kulturnjake, ali i novinare učinile autorima, potvrđuje slučaj vukovarskoga ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića, a za otkriće njegovih vrijednih ratnih zapisa, kao i za njihovu znanstvenu recepciju zaslužan je upravo profesor Rem. Glavašević je, šireći dezinformacije putem radija, zbunjivao neprijatelje i podizao moral hrvatskoj obrani. Jedna od najpoznatijih Glavaševićevih rečenica Grad je u vama. može se usporediti s privatnom gestom za koju su Katja Šimunić i njezin plesački ansambl pronašli vremena i hrabrosti – plešući destruiranim, ruševnim dijelovima Hrvatske, još jednom afirmirajući ideju kako se ratne strahote mogu nadvladati umjetnošću. Sudeći po reakcijama publike, profesor Rem uspješno je vratio Noise Slawonische Kunst iz kulturnog pamćenja u život, a razgovor s učenicima nastavio se i u neformalnom dijelu druženja.

Nakon predavanja profesora Rema prodekanica Jukić provela je učenike zgradom Fakulteta te im predstavila Galeriju FFOS-a. Posjet Fakultetu gosti su završili na najbolji mogući način – obilaskom fakultetske Knjižnice pod stručnim vodstvom dr. sc. Gordane Gašo.

Tekst: Beatriz Brkić

Fotografije: Stefan Zundanović