Centar za interdisciplinarna istraživanja

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek poziva Vas na Međunarodni interdisciplinarni 2. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek: »Izazovi obrazovanja«.

Na kongres su pozvani sudjelovati stručnjaci (teoretičari i/ili praktičari) koji potječu iz svih područja znanosti i umjetnosti. Uz to, na kongresu mogu sudjelovati i studenti svih razina studija, a za koje će biti organizirane zasebne sekcije.

Kongres će se održati 3., 4. i 5. studenog 2022. godine u hibridnom obliku: u Maloj vijećnici Filozofskog fakulteta (dvorana broj 39) i online putem platforme Zoom. Rok za slanje sažetka je do 10. kolovoza 2022. godine. Službeni su jezici kongresa hrvatski i engleski.

Inačicu poziva na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje, a obrazac za prijavu ovdje.

 

Programsko-organizacijski odbor:

Zlatko Miliša (predsjednik), Davor Balić (potpredsjednik), Sergej Filipović, Igor Josipović, Juraj Jurlina, Demian Papo, Hrvoje Potlimbrzović i Nemanja Spasenovski.

 

 

Centre for Interdisciplinary Research of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek invites you to the International Interdisciplinary 2nd Congress of the Centre for Interdisciplinary Research of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Osijek: “Challenges of Education”.

Experts (both theoreticians and practicians) from all fields of science and arts are welcome to participate in the Congress. Additionally, students of all levels of study can participate in the Congress, and they will have separate sections organized for them.

The Congress will take place on 3, 4 and 5 November 2022 in a hybrid form: in the Small Conference Hall of the Faculty of Humanities and Social Sciences (hall number 39) and online via Zoom platform. The deadline for submitting abstracts is 10 August 2022. The official languages of the Congress are Croatian and English.

You can download the English version of the call here, and the application form here.

 

Programme-organization Committee:

Zlatko Miliša (President), Davor Balić (Vice President), Sergej Filipović, Igor Josipović, Juraj Jurlina, Demian Papo, Hrvoje Potlimbrzović and Nemanja Spasenovski.

 

 


Objavljen je prvi broj trećeg godišta časopisa Nove teorije kojim je službeno započela suradnja između Akademije za kulturu i umjetnost i Filozofskog fakulteta Osijek na tom interdisciplinarnom projektu.

Sljedeći članovi Povjerenstva našeg Centra postali su dijelom uredništva časopisa: dr. sc. Demian Papo (zamjenik glavnog urednika); dr. sc. Hrvoje Potlimbrzović i Juraj Jurlina (članovi uredništva).

Cjelokupan sadržaj novog broja Novih teorija dostupan je na sljedećoj poveznici: https://hrcak.srce.hr/broj/21806.

 


Juraj Jurlina, dr. sc. Demian Papo i dr. sc. Hrvoje Potlimbrzović, članovi Povjerenstva našeg Centra, objavili su izvorni znanstveni rad u časopisu Metodički ogledi: časopis za filozofiju odgoja 29/1 (2022).

Članak je dostupan u otvorenom pristupu na sljedećoj poveznici: https://hrcak.srce.hr/clanak/404871.


 

Pozivamo vas na sudjelovanje na četvrtom i posljednjem događaju trećeg popularnoznanstvenog ciklusa scientific inter_view u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta Osijek. Događaj je organiziran u suradnji s Hrvatskim sociološkim društvom.

Na događaju će gostovati prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer (FFZG) koji će govoriti na temu »Interdisciplinarnost u sociologiji na primjeru istraživanja seksualnosti«.

Događaj će se održati 2. lipnja 2022. godine (četvrtak) s početkom u 14.00 sati u prostoriji 39 FFOS-a.
Događaj će biti moguće pratiti uživo u prostoriji, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, kao i putem YouTube kanala Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek.


U petak, 27. svibnja 2022. godine, održana je terenska nastava u sklopu kolegija Medijska pedagogija. Tijekom cjelodnevnoga posjeta Beogradu studenti I. godine diplomskoga studija Pedagogije pod vodstvom prof. dr. sc. Zlatka Miliše i predmetnog asistenta Nemanje Spasenovskog posjetili su uvaženog umirovljenog sociologa i filozofa prof. dr. sc. Đuru Šušnjića.

Profesor Đuro Šušnjić rođen je 2. svibnja 1934. godine u Rudopolju. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a Filozofski fakultet u Zagrebu 1959. godine. Doktorirao je na katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1965. godine. Od mnogobrojnih odabranih djela izdvajaju se sljedeći naslovi: Ribari ljudskih duša (6 izdanja), Otpori kritičkom mišljenju (3 izdanja), Metodologija-kritika nauke (3 izdanja), Religija 1, 2, Drama razumevanja, Žetva značenja i Sokrat-život za istinu. Uz navedene knjige, objavio je u domaćim i stranim časopisima više od 100 znanstvenih i stručnih članaka, ogleda, osvrta, prikaza, kronika, polemika i intervjua. Radovi su mu prevođeni na nekoliko stranih jezika. Profesor Šušnjić je radio na Institutu društvenih nauka, kao profesor Univerziteta u Beogradu, Nišu , Novom Sadu, Zadru i Zagrebu, te je akademsku godinu 1965/66. proveo je SAD-u kao stipendist Fordove donacije (na University of Columbia u New Yorku).

Profesor Šušnjić studentima je održao dva predavanja na temu Tamna strana medija i Dijalog kao susret razlika. Nakon predavanja studenti su imali priliku za postavljanje pitanja i razgovor s profesorom. Studenti su se kroz razgovor također imali prilike upoznati s prof. dr. sc. Zoricom Kuburić, uvaženom sociologinjom religije, redovitom profesoricom Odsjeka za sociologiju Filozofskog u Novom Sadu, te prof. dr. sc. Čedomirom Čupićem, priznatim politologom i umirovljenim profesorom Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Predavanja su snimljena te postavljena na Youtube kanal Centra za empirijska istraživanja religije (CEIR) iz Novog Sada.

  1. Predavanje Moć medija

https://www.youtube.com/watch?v=fCvZ0uk-n7k&t=563s

https://www.youtube.com/watch?v=lM7N1O0Yn5U

  1. Predavanje Dijalog kao susret razlika

https://www.youtube.com/watch?v=P4zUnHSjSH8

https://www.youtube.com/watch?v=IJIwYF_Haw8

Po završetku oba predavanja, obogaćeni mnogim novim znanjima, studenti su krenuli natrag put Osijeka, a predivno iskustvo s terenske nastave u Beogradu zasigurno će im ostati u dugom sjećanju.


Pozivamo vas na sudjelovanje na trećem događaju trećeg popularnoznanstvenog ciklusa scientific inter_view u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta Osijek.

Na događaju će gostovati Ana Brezovac koji će ponuditi odgovor na pitanje »Koja je uloga interdisciplinarnosti u izazovima prevoditeljstva«.

Događaj će se održati 4. svibnja 2022. godine (srijeda) s početkom u 17.00 sati u prostoriji 60 FFOS-a.


Događaj će biti moguće pratiti uživo u prostoriji, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, kao i putem YouTube kanala Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek.

 


 

 

Pozivamo vas na projekciju filma »DGO« povjesničara Hrvoja Petrovića, koja će se održati u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA.

Projekcija će se održati 5. svibnja 2022. godine (četvrtak) s početkom u 17.00 sati u prostoriji 39 FFOS-a.

»…D.G.O., brate mili, i ništa drugo ne postoji…«

 


Članovi Povjerenstva CII FFOS-a pozivaju vas da se prijavite za sudjelovanje na konferenciji Hrvatskog interdisciplinarnog društva (HID) na temu Foundations of Future 2022. Više informacija o konferenciji s pripadajućim pozivom za sudjelovanje možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://idd.com.hr/konferencije.php.


 

Pozivamo vas na sudjelovanje na drugom događaju trećeg popularnoznanstvenog ciklusa scientific inter_view u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta Osijek.

Na ovom će događaju gostovati dr. sc. Dinko Župan koji će ponuditi odgovor na pitanje »Kako istraživati povijest školstva iz vizure interdisciplinarnosti?«.

Događaj će se održati 5. travnja 2022. godine (utorak) s početkom u 17.00 sati u prostoriji 39 FFOS-a.
Događaj će biti moguće pratiti uživo u prostoriji, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, kao i putem YouTube kanala Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek.

 


Pozivamo vas na sudjelovanje na prvom događaju trećeg popularnoznanstvenog ciklusa scientific inter_view u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta Osijek.

Na ovom će događaju gostovati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander koja će ponuditi odgovor na pitanje »Koja je uloga interdisciplinarnosti u zaštiti djece i mladih?«.

Događaj će se održati 2. ožujka 2022. godine (srijeda) s početkom u 17.00 sati u prostoriji 39 FFOS-a.
Događaj će biti moguće pratiti uživo u prostoriji, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, kao i putem YouTube kanala Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek.


 

Aktivnosti Centra za interdisciplinarna istraživanja FFOS-a u okviru Tjedna znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku

Ponedjeljak, 7. veljače 2022. godine u 16.00 sati: scientific inter_view live
Okrugli stol na temu »Perspektive društvenih i humanističkih znanosti na tržištu rada« održat će se u Svečanoj dvorani 39 (1. kat). Očekivano trajanje je 90 minuta. Voditelj je Hrvoje Potlimbrzović ispred Centra za interdisciplinarna istraživanja.
Gosti su Marin Seleš (Čas posla design & copywrite / Pučko otvoreno učilište) i Mirna Šostarko (DKolektiv – organizacija za društveni razvoj / Hrvatski centar za razvoj volonterstva).
Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 20.
Besplatnu ulaznicu za događanje u zgradi možete preuzeti ovdje
Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom-poveznice.

Četvrtak, 10. veljače 2022. godine u 14.00 sati: Predstavljanje časopisa Nove teorije
Članovi Povjerenstva Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek predstavit će časopis Nove teorije zajedno sa kolegama s Akademije za umjetnost i kulturu. Riječ je o prvom zajedničkom projektu Centra za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti AUKOS-a te Centra za interdisciplinarna istraživanja FFOS-a.
Glavni je urednik časopisa izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar, a njegovi su zamjenici prof. dr. sc. Leo Rafolt te dr. sc. Demian Papo, dok su kolege Juraj Jurlina i Hrvoje Potlimbrzović, među ostalima, članovi Uredništva časopisa.
Časopis Nove teorije objavljuje izvorne znanstvene članke iz područja znanosti o umjetnosti, tj. iz polja teatrologije i dramatologije, teorije likovnih umjetnosti, filmologije, muzikologije i etnomuzikologije te znanosti o umjetnosti kao opće problematike. Premda prvenstveno slijedi nomenklaturu znanosti o umjetnosti, časopis posvećuje pozornost originalnim uvidima iz interdisciplinarnih područja umjetnosti i znanosti kao i svim drugim člancima, neovisno o užem području ili polju, koji na teorijski relevantne načine pridonose razumijevanju problematike vizualnih i izvedbenih umjetnosti, muzikologije, kazališta, filma te komunikacijskih medija općenito. Nove teorije žele se u idućem razdoblju profilirati kao najrelevantnije znanstveno glasilo u području znanosti o umjetnosti u Hrvatskoj te kao kompetentan časopis u istočnoj i jugoistočnoj Europi.
Predstavljanjem ovog časopisa želi se promovirati interdisciplinarnost u znanosti i umjetnosti, kao i intenzivirati suradnja između Filozofskog Fakulteta i Akademije za umjetnost i kulturu.
Časopis će predstaviti izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar, dr. sc. Demian Papo i Hrvoje Potlimbrzović u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).
Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.
Besplatnu ulaznicu za događanje u zgradi možete preuzeti ovdje.
Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

 


 

Međunarodni interdisciplinarni 1. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek: »Interdisciplinarnost u teoriji i praksi« održat će se 4. i 5. studenog 2021. godine. Organizatori su kongresa Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dok su pokrovitelji skupa Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Kongres će se održati u hibridnom obliku, i to na daljinu putem online platforme Zoom i kontaktno iz Male vijećnice Filozofskog fakulteta (dvorana 39), a iz koje će se predavanja također prenositi putem Zoom-a. Poveznice za praćenje kongresa možete pronaći u nastavku:

Poveznica 1: četvrtak (4. studenog):
https://us06web.zoom.us/j/91586366545?pwd=VmhsM1FsQnloc21hQmN5SEt5U09VZz09

Poveznica 2: petak (5. studenog):
https://us06web.zoom.us/j/92709398676?pwd=Sk1ETTc2K3BlcVVBMDBiNUVoaEl0UT09.

Na našem prvom kongresu sudjelovat će četrdeset i četiri sudionika iz četiriju zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina i Meksiko), među kojima su istraživači, poslijedoktorandi i studenti iz raznih područja znanosti i umjetnosti. Izlaganja će biti održana na dvama službenim jezicima kongresa: hrvatskom i engleskom. Kao popratni materijal otisnuta je knjižica sažetaka, koja je objavljena i u online obliku.

Program kongresa možete preuzeti OVDJE, a cjelokupnu publikaciju kongresa OVDJE.