Naslovna


Znanstveni portal

 Istraživanja u službi zajednice, očuvanja nacionalnog identiteta i odgovor na izazove s kojima se suočava Europska unija

 

RISE – Research and Innovation Staff Exchange informativni dan

Datum objave: 21.02.2017.


Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira promociju međunarodne i međusektorske suradnje u vidu razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija (RISE – Research and Innovation Staff Exchange).

Razmjena iskustva i znanja u međunarodnoj i međusektorskoj suradnji te mobilnost osoba uključenih u inovacijske i istraživačke aktivnosti posebni su fokus Marie Sklodowska – Cure akcija. Ovogodišnji natječaj za razmjenu osoblja u području istraživanja i inovacija otvoren je do 5. travnja 2017. godine, a za njega je unutar proračuna za Marie Sklodowska-Curie akcije predviđeno 80 milijuna eura.

RISE informativni dan će se održati u srijedu, 1. ožujka 2017. godine, u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Frankopanska 26, u Zagrebu, s početkom u 9,30 sati.Cilj ovog informativnog dana je upoznavanje sa specifičnim mogućnostima i pravilima natječaja, postupkom evaluacije projekta. Praktične savjete za pisanje projekta nadopuniti će primjer uspješnog RISE projekta. Preliminarni program ovog informativnog dana pogledajte OVDJE.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija, kao i privatnim poduzećima.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice OVDJE. Prijave su otvorene do ponedjeljka 27. veljače 2017. godine

Natječaj „Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja"

Datum objave: 20.01.2017.


Na stranicama MZOS objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga za natječaj pod nazivom "Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja"

Opći cilj poziva je unaprijediti različite vrste pismenosti kao temelj stjecanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.

Specifični cilj poziva je povećati kapacitete odgojno-obrazovnih ustanova za provedbu aktivnosti u okviru školskog kurikuluma usmjerenih na razvoj jedne ili više vrsta  pismenosti.

Svrha poziva:

U osnovi koncepta cjeloživotnog učenja nalazi se usvajanje ključnih kompetencija koje je poželjno stjecati ponajprije tijekom inicijalnog formativnog razdoblja, stoga je ključno učenike osnovnih i srednjih škola uključiti u dodatne aktivnosti u cilju stjecanja istih, a odgojno-obrazovne radnike dodatno usavršavati.
Osobe pripremljene za cjeloživotno učenje moraju posjedovati skup vještina i znanja koje možemo svesti pod zajednički naziv – informacijska pismenost. Informacijska pismenost podrazumijeva usvajanje niza mentalnih i tehničkih vještina koje će pojedinca osposobiti za pronalaženje, kritičko vrednovanje, obradu i korištenje informacija. Informacijski pismena osoba spremna je za cjeloživotno učenje, što znatno smanjuje rizik od prijevremenog napuštanja obrazovanja, dugotrajne nezaposlenosti i društvene isključenosti.
U okviru ovog poziva prihvatljive su intervencije koje uključuju sljedeće vrste pismenosti: digitalna, čitalačka, medijska, prirodoslovna, matematička, financijska, višejezična i multikulturalna pismenost.

Sve pojedinosti vezane za ovaj natječaj odnosno dostavu projektnih prijedloga pogledajte OVDJE.

Natječaj za program „Znanstvena suradnja“ za potporu „Moja prva suradnja“

Datum objave: 18.01.2017.


Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ 23. prosinca 2016. objavljuje natječaj za potporu „Moja prva suradnja“ (1C) u sklopu programa „Znanstvena suradnja“, koji je otvoren do srijede 08. ožujka 2017. godine.  Sve pojedinosti vezane za ovaj natječaj pogledate OVDJE.

Cilj potpore "Moja prva suradnja" je omogućiti znanstvenicima na poslijedoktorskoj razini iz gospodarskog i akademskog sektora da razvijaju svoj inovacijski potencijal kroz vođenje znanstvenih i tehnoloških projekata u suradnji sa iskusnim znanstvenicima ili stručnjacima iz dijaspore te povećaju svoje profesionalno iskustvo i ubrzaju karijeru u znanosti ili istraživanju i razvoju u gospodarstvu.

Prezentacija natječaja za potporu "Moja prva suradnja" održat će se u  srijedu, 01.02.2017. u Auli/II kat Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s početkom u 12 sati.

Hrvatska zaklada za znanost - natječaj "Partnerstvo u istraživanjima"

Datum objave: 03.12.2016.


Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj "Partnerstvo u istraživanjima".

Ovaj program podržava parnerstvo u istraživanjima između:

  • javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj i
  • izvanproračunskih (izvan Državnog proračuna Republike Hrvatske) izvora financiranja iz zemlje i inozemstva kao što su npr. privatne tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja, inozemne znanstvene organizacije i sl.

Detaljnije informacije o ovom natječaju pogledajte OVDJE.

 

Objavljeni radni programi za razdoblje 2016.-2017. u Obzoru 2020.

Datum objave: 14.10.2015.


 

Europska komisija danas je objavila radne programe za razdoblje 2016.-2017. u Obzoru 2020.

U nastavku se nalaze poveznice na natječaje na Portalu za sudionike s rokovima prijave za četiri nova natječaja radnog programa "Europa u promjenjivom svijetu - uključiva, inovativna i promišljena društva" za razdoblje 2016.-2017.

 

 

Objavljen je i novi natječaj radnog programa Znanost s društvom i za društvo za razdoblje 2016.-2017.

  • H2020-SwafS-2016-17 Rokovi prijave projektnih prijedloga su 30.8.2016.,26.1.2016. i 30.8.2017.

Natječaj se sastoji od četiri podteme: Institucionalne promjene i potpora odgovornom istraživanju i inovacijama u organizacijama koje provode i financiraju istraživanja; Integriranje odgovornog istraživanja i inovacija u istraživanje i inovacije Obzora 2020.; Jačanje baze znanja Znanosti s društvom i za društvo; Razvoj upravljanja dugoročnim procjenama potencijala za istraživanje i inovacije.